Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Dyskusje na temat transakcji nieruchomościowych, takich jak rentowność (dom dochodowy), lokalizacja nieruchomości, rzeczoznawcy, pośrednicy nieruchomości, umowy kupna, ubezpieczenia nieruchomości i podatki. (Zakup nieruchomości w celu wynajmu)

Re: Przy wynajmie wkrótce płaci ten, kto zlecił pośrednika.

Napisany przez ADMCI4
Wielka Koalicja planuje, że w przyszłości opłatę dla pośrednika będzie płacił ten, kto go zamówił.

Wielu właścicieli nieruchomości prawdopodobnie zrezygnuje z usług pośrednika, jeśli będą musieli go sami opłacić...

Spośród ponad 10 000 pośredników w Niemczech niektórzy stracą swoje dochody z prowizji. Niektórzy mogą być zagrożeni w swoim bycie.

Jak myślicie, jakie będą skutki tego dla branży?

Mike

Napisany przez juri
Ja, gdy muszę płacić pośrednikowi, będę zmuszony podnieść czynsz jako wynajmujący... Kilka razy wpakowałem się w kłopoty, zatrudniając lokatorów, którzy nie płacili czynszu. Poniosłem straty w wysokości ponad 14 000 EUR z tytułu kosztów adwokackich i sądowych. Byłem nawet bliski utraty swojego źródła dochodu... Dlatego teraz stawiam na pośredników z dużym doświadczeniem zawodowym!

Napisany przez Birgit
Kto chce skorzystać z usług pośrednika, musi go również opłacić.

Nie ma to znaczenia, czy jest to najemca czy wynajmujący.

Kto chce zrobić sobie życie łatwiejszym, musi też za to zapłacić.

Napisany przez Katakuna

Będę podnosić czynsz jako wynajmujący, jeśli muszę płacić pośrednikowi... Wpuściłem do domu kilku lokatorów, którzy nie płacili czynszu i wpadłem w pułapkę. Z kosztami adwokackimi i sądowymi miałem ponad 14 000 EUR straty.
Także ja stanąłem przed utratą mojego bytu...

Dlatego stawiam na pośredników z dużym doświadczeniem zawodowym!

Dokładnie! Mam wrażenie, że obecnie bardzo wielu młodych ludzi od razu zostaje pośrednikami. Aby zdobyć licencję, nie trzeba odbywać praktyk, dlatego wielu ma niewystarczające doświadczenie. Ci, którzy mieli do czynienia z lokatorami-awanturnikami i zbieraczami śmieci w domu, postawią na pośredników.

Napisany przez ADMCI4
Jak jest z zakupem nieruchomości na sprzedaż? Czy płaci wtedy nabywca; czy osoba zlecająca pośrednika?

Pozdrawiam, Salim

Napisany przez Suxxess
Zawsze to klient powinien płacić dla pośrednika. Oczywiście jest to czasami trochę zmyślone, ponieważ wynajmujący z pewnością przerzuci te koszty na najemcę.

A jeśli to nie jest możliwe bezpośrednio, to poprzez pośrednie podniesienie czynszu, jeśli jest to możliwe na rynku.

Napisany przez Alex [CryptoMod]
A także uważam, że to wywodzi się z myślenia na sucho.

Dotychczasowy koszt wynajmu mieszkania wynosi 600 EUR plus media, a koszt pośrednika to 1200 EUR (2 czynsze netto), właściciel zabezpiecza umowę najmu na 4 lata i żąda podwyżki czynszu o 25 EUR (lub 50 EUR...) miesięcznie, co oznacza, że pośrednik jest opłacony, a czynsz wzrósł...

Uważam, że to bardziej doprowadzi do szybkiego wzrostu cen wynajmu.

W przypadku zakupu domu patrzę na to zupełnie inaczej - mam określoną kwotę X, którą uważam za wartość nieruchomości, i jestem gotowy ją zapłacić. Czy pośrednik otrzyma 2%, 5% czy 50% tej kwoty X, jest dla mnie ostatecznie nieważne.

Napisany przez Spessartraeuber
To spowoduje, że niektórzy pośrednicy będą mniej zatrudniani.

Jeśli teraz zostanie zatrudniony pośrednik do wynajmu mieszkania, to koszty te zostaną odzyskane poprzez wyższe czynsze.

Przy zakupie domu można sobie wyobrazić, że cena będzie ustalona jako stała kwota. Sprzedający mówi, że chce 200 000 euro za Dom.

Być może jest gotów zapłacić 1 000-2 000 euro, żeby nie musieć samemu się tym zajmować.

Więc 5%, czyli 10 000 euro, nie będzie dla wielu warte tych pieniędzy.

Dlatego myślę, że prowizje spadną, będzie mniej pośredników.

Napisany przez FGMatze
Agenci nieruchomości są obecnie równie zbędni jak guz na szyi ze względu na trwające duże zapotrzebowanie na lokale/mieszkania/domy oraz inne.

Można równie dobrze działać samodzielnie i prywatnie! Mówię to tylko na podstawie własnego doświadczenia.

Pozdrawiam,
Matze

Napisany przez bananalars01
Od kiedy to ma obowiązywać? Czy już to zostało zaakceptowane?

Nie wierzę, że to się wydarzy, zbyt wysokie ryzyko utraty pracowników pracujących jako pośrednicy.

Napisany przez Finanz-Guru

Pośrednik jest tak samo zbędny jak guz przy obecnych trwających zapotrzebowaniach na mieszkania/Dom mieszkalny/Dom i inne.

Na własną rękę i na własne ryzyko można to zrobić tak samo dobrze! Mówię to tylko z własnego doświadczenia.

Pozdrowienia
Matze

W obszarach o gęstej zabudowie wcale bym tego nie potwierdził! Tutaj mieszkania są sprzedawane po cichu. Jako osoba z zewnątrz nigdy się o tym nie dowiesz.

Napisany przez nochniegemacht
Uważam, że bez pośrednika jest lepiej

Napisany przez aal

Dokładnie! Mam wrażenie, że obecnie wielu młodych ludzi od razu zostaje pośrednikami. Aby uzyskać licencję, nie trzeba odbywać praktyk, co sprawia, że wielu brakuje doświadczenia. Ktoś, kto miał do czynienia z lokatorami niewypłacalnymi i ludźmi żyjącymi w chaosie, zdecyduje się na pośrednika.

Nie rozumiem sensu twojej wypowiedzi.
Z jednej strony ją potwierdzasz. Jednak mówisz, że pośrednikom nie brakuje praktyki, aby uzyskać licencję. Dlaczego więc zatrudnić pośrednika, jeśli zakładasz, że nie ma on pojęcia o tym, co robi?

Napisany przez Roadrunner
Znalezienie tematu pośrednictwa nieruchomościami jest bardzo trudne. Na przykład, kiedy chcę kupić Dom dla swojej rodziny, potrzebuję pośrednika. Jeśli znajduje dla mnie odpowiedni Dom, poświęca swój czas, to zarabia prowizję ode mnie. Jeśli mieszkam w dużym mieście i szukam dwupokojowego mieszkania, które mogę znaleźć samodzielnie, a pośrednik przychodzi tylko, żeby mi otworzyć drzwi, nie rozumiem już tej prowizji w wysokości 2-3 miesięcznych czynszów - przepraszam

Napisany przez Birgit

Będę podwyższać czynsz jako wynajmujący, jeśli będę musiał płacić pośrednikowi... Wpadałem już kilkakrotnie w pułapkę i wpuszczałem do domu lokatorów, którzy nie płacili czynszu. Z powodu kosztów związanych z prawnikami i sądem poniosłem szkodę ponad 14 000 euro. Także ja byłem bliski utraty mojego bytu...

Dlatego stawiam na pośredników z dużym doświadczeniem zawodowym!

A dlaczego lokator ma płacić pośrednikowi za ciebie?

Jeśli nie chcesz sam szukać lokatora, to płacisz pośrednikowi sam.

Napisany przez Katakuna
Czemu właściciel ma płacić pośrednikowi, skoro to jest jego Dom / mieszkanie? Dodanie kosztów pośrednictwa do czynszu jest zrozumiałe, dlaczego właściciel miałby zmniejszać swoje zyski tylko dlatego, że angażuje specjalistę w postaci pośrednika do zabezpieczenia interesów?

Napisany przez Suxxess
Dlaczego właściciel powinien płacić pośrednikowi, skoro to jego Dom / mieszkanie?

Właśnie dlatego, że to on zlecił tę usługę, więc powinien ją sam opłacić. Dlaczego najemca ma ponosić koszty za wygodę właściciela? W przypadku atrakcyjnej lokalizacji wystarczy zwykłe ogłoszenie w gazecie.

Przykład z drugiej strony: Prowadzisz szkolenie u klienta, a klient zwraca ci koszty za przejazd pociągiem. Z wygody wybierasz jednak pierwszą klasę - dlaczego klient miałby pokryć ten dodatkowy koszt?

To ty decydujesz, czy zatrudnisz pośrednika czy nie, a jeśli chcesz mieć wygodniej, to powinieneś też sam ponieść koszty tej wygody.

Napisany przez Katakuna

Właśnie dlatego, poprosił o tę usługę, więc powinien ją sam opłacić.
Dlaczego najemca miałby w zasadzie ponosić koszty wygody właściciela?
W sytuacji, gdy jest popyt, wystarczy zwykłe ogłoszenie w gazecie.

Przykład sprzeciwu: prowadzisz szkolenie u klienta, który zwraca Ci koszty przejazdu koleją. Z wygody jechałeś jednak pierwszą klasą, dlaczego klient miałby Ci zwrócić tę dodatkową opłatę?

To Ty decydujesz, czy skorzystać z usług pośrednika czy nie, i jeśli chcesz mieć to łatwiejsze, to powinieneś sam ponieść koszty tej wygody.

Moim zdaniem, to niewłaściwa perspektywa. Powinno to brzmieć następująco: Pakiet obejmuje szkolenie + podróż pierwszą klasą pociągiem. Klient może skorzystać z tej oferty lub nie. Każdy, kto musiał walczyć z wynajmującymi, którzy nie płacą czynszu lub są zaniedbani, woląc działać ostrożnie, korzysta z usług doświadczonego pośrednika (oczywiście może to także skończyć się niepowodzeniem), jednakże uważam, że pośrednik jest bardziej profesjonalny i skuteczny niż ja, gdy szukam najemców przez ogłoszenia w gazetach. Moim zdaniem więc zatrudnienie pośrednika nie jest równoznaczne z lenistwem / wygodnictwem. W zasadzie właściciel ma przewagę i musi podjąć decyzję, co robić i ponieść konsekwencje.

Napisany przez Cassiopeia
Teraz muszę również dorzucić swoje trzy grosze. Sam pracuję jako pośrednik od 2001 roku i (na razie) mam własną spółkę z branży nieruchomości. Ciągłe zmiany w prawie sprawiają, że praca pośredników staje się coraz trudniejsza, przez co wielu z nich będzie musiało zamknąć swoje biura. Warto też zauważyć, ile podatków tracą na tym nasze urzędy skarbowe? Na przykład: w przypadku sprzedaży domu z prowizją w wysokości 5,95%, 5% idzie do pośrednika, a 0,95% trafia wyłącznie do urzędu skarbowego. Wszyscy zawsze narzekają, że pośrednicy nie wykonują swojej pracy za pieniądze, ale co robi nasz urząd, poza pobieraniem opłat? Nasza praca jest znacznie bardziej obszerna, niż może sobie wyobrazić ktoś, kto nie pracował w tej branży, o ile oczywiście wykonuje się ją profesjonalnie i dobrze.

Co do głównego tematu, ustawa wejdzie w życie najwcześniej w przyszłym roku, i nie do końca jest prawdą, że to właściciele nieruchomości będą płacić. Opłacać będzie zamawiający, czyli jeśli najemca zleci pośrednikowi znalezienie mieszkania/domu, to nadal zapłaci najemca. Pewnie niektórzy pośrednicy skorzystają na tym, aby naciągnąć obie strony. Czekajmy, aż pojawią się pierwsze orzeczenia sądowe w tej sprawie.

Napisany przez Suxxess

Klient może zaakceptować tę ofertę albo i nie.

To jest sedno sprawy, klient może ubiegać się o oferty i w razie potrzeby zdecydować się na konkurenta, który jeździ tylko drugą klasą. Dla pośrednika dotychczas oznaczało to albo przyjmij, albo z stój. Obecnie jako najemca nie ma się wyboru, czy chce się mieć pośrednika czy nie, właściciel zdecydował, i koniec.

Ten, kto musiał walczyć z migracyjnymi i bałaganiarzami, będzie raczej chciał mieć pewność i zwróci się do doświadczonego pośrednika

Oczywiście nie tylko dla wygody właściciela, ale także dla zwiększenia bezpieczeństwa, ponieważ pośrednik zwykle ma doświadczenie i już dokonał wstępnej selekcji.

Ale to dodatkowa usługa, z której korzysta właściciel. Ja jako najemca na tym nic nie zyskuję, ale na końcu mam za to zapłacić? Jak już wspomniałem, obecnie panuje tam: Przyjmij albo stój. Jeśli nie chcesz tego płacić, to po co miałbyś wynająć mieszkanie...

@Cassiopeia
Oczywiście dla pośredników będzie to pewien zanik rynku, albo powiedzmy, że konkurencja staje się bardziej zacięta. Jeśli właścicielowi zależy na dodatkowym bezpieczeństwie, to nadal będzie zatrudniał pośrednika. (W przeciwnym razie ta usługa nie jest mu tyle warta)

Wszyscy zawsze narzekają, że pośrednicy nie pracują za swoje pieniądze

Nie chcę zaprzeczać, że zawód pośrednika nie jest łatwym biznesem. Większość ludzi prawdopodobnie widzi jedynie:
1) Właściciel zleca pośrednikowi
2) Pośrednik umieszcza ogłoszenie
3) Pośrednik zbiera dokumenty dochodowe od zainteresowanych i organizuje dzień otwarty
4) Nieruchomość jest sprzedana

Przy domu za 400.000 € koszty pośrednictwa wynosiłyby >24.000 €.
Jak udało mi się ustalić, koszty pośrednictwa nie są ustalone, ale do negocjacji.

Mogę sobie wyobrazić, że ktoś, kto w 2015 roku, albo nawet wcześniej, przestawi się na inną, bardziej przejrzystą strukturę opłat, może uzyskać pewne korzyści. Dlaczego nie 2,5% prowizji podstawowej + 2% prowizji sukcesu? I za każdy miesiąc nieudanych poszukiwań prowizja sukcesu spada o 0,1%.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata