Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Znowu: Zakup nieruchomości bez wkładu własnego

Napisany przez Knoedelotto
Cześć,
ponieważ niestety nie mam żadnych krewnych ani znajomych, do których mogę się zwrócić w tej sprawie, mam nadzieję, że tutaj, na tym forum, znajdę neutralnych i kompetentnych partnerów do rozmowy na temat mojego planu zakupu nieruchomości. Proszę najpierw o wybaczenie jeśli moje rozważania są amatorskie, nie mam w tej kwestii żadnego doświadczenia.

Na początek: otrzymałem już ustne potwierdzenie od mojego banku, że uważa moje plany za realistyczne i mogłaby zgodzić się je sfinansować. Początkowo nie zabiegałem o myślenie o zakupie nieruchomości, ale dostałem taką propozycję od maklera.

Nieruchomość: Dom jednorodzinny 100 mkw, z końca lat 80., działka 600 mkw, ogrzewanie około 10 lat, nowoczesna kuchnia, położenie w obszarze o słabej strukturze w Nadrenii Palatynacie, 110 000 EUR.

Potrzebne finansowanie: 110% + około 15 000 EUR pozostałego kredytu konsumpcyjnego (niestety z powodu rozstania konieczne), które zostaną podzielone w następujący sposób:

około 90% ceny domu BHW Wohnbausparen Plus (okres kredytowania około 25 lat), reszta (wliczając spłatę kredytu konsumpcyjnego) poprzez Hanseatic Nachrangdarlehen (10-letnia stabilność oprocentowania).

Całościowa rata wynosi około 830 euro. Szacowane miesięczne dodatkowe koszty (olej, podatki, wszelkie ubezpieczenia, woda, prąd) to około 550 euro. Fundusz na konserwację został oszacowany na około 200 euro. Nadal muszę płacić mojej byłej partnerce życiowej 150 euro miesięcznie, przez kilka miesięcy. Na jedzenie, rozrywkę itp. przewidziałem 600 euro. Samochód zostanie mi udostępniony przez pracodawcę wraz z wszystkimi związanymi kosztami.

Moje wynagrodzenie netto wynosi około 2300 euro, dlatego w tej kalkulacji zdochodziłoby się do zera. Później miałbym dodatkowo 150 euro do dyspozycji. Jestem singlem i nie mam dzieci.

Czy uważają Państwo, że to obciążenie jest realistyczne, czy w tych warunkach finansowych warto zdecydować się na zakup tej nieruchomości? Mój doradca bankowy twierdzi, że takie finansowanie wcale nie jest nietypowe i jest możliwe do przewidzenia. Ale obawiam się, że chciałby mi również sprzedać swoje usługi. Wartość tej nieruchomości jest prawdopodobnie wyceniana o około 25% wyżej niż cena sprzedaży. Moje obecne czynsz wynosi 700 euro kalt.

Dziękuję za ocenę mojego planu finansowego oraz ryzyka związanego z finansowaniem. Oczywiście chętnie przyjmę również alternatywne propozycje finansowania.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Tak, teoretycznie możliwe, ale także stężone.
EUR 35.000 to wtedy Hanseaticbank, tak? Czy to EUR 403 miesięcznie, prawda?
A EUR 430 za EUR 90.000 BHW?
Niestety, brak jest 0 EK i istniejące długi.
Pytanie brzmi, czy zakup nieruchomości jest koniecznością?

Napisany przez Knoedelotto
Dziękujemy za Pałą opinię!

Tak, podział rat jest poprawny!

To nie jest konieczne, byłby to raczej okazja, ewentualnie i okazja do zniwelowania deficytu emerytalnego, ewentualnie nawet harakiri. Moja narzeczona zakończy studia w przyszłym roku, ale nie chcę liczyć na ewentualności, zwłaszcza że uzyskanie stopnia licencjata nie gwarantuje zatrudnienia.

Wydaje się więc, że opinia urzędnika bankowego, który uważa ten rodzaj finansowania za zupełnie normalny, jest raczej próbą sprzedania swoich produktów?

Napisany przez 6Bankkaufmann
Nie, bankierowi nie jest nakazane promowanie produktów. Aby spłacić kredyt ratalny i sfinansować dodatkowe koszty, konieczne jest skorzystanie z banku nachylnego. W przeciwnym razie można skorzystać z tego samego banku w pierwszej dziesiątce ksiąg wieczystych. Istnieje również inna możliwość bankowa, która wygląda prawie tak samo.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata