Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: kredyt ramowy: Jak to działa?

Napisany przez RheinPirat
Moja partnerka życiowa i ja rozważamy spłatę reszty kwoty za nasz samochód (który kupiliśmy wówczas opłacając 3/4 gotówką, a resztę finansując) oraz kilku długów, które wciąż mamy wobec rodziny (reszta kwoty za pożyczkę na koszty związane z zakupem naszego domu). Jednocześnie chcielibyśmy mieć również nieprzyporządkowaną kwotę, którą moglibyśmy zainwestować w prace modernizacyjne w naszym domu i ogrodzie.

Natykamy się teraz na kredyt ramowy, ale nie do końca rozumiem, jak działa. Przeczytałem już kilka stron w internecie, ale nie znalazłem przykładu ilustrującego to.

Czy mógłby mi ktoś wyjaśnić to na przykładzie, powiedzmy w wysokości 15 lub 20 tysięcy euro? Chętnie z oprocentowaniem ING (6,43% oprocentowanie efektywne w skali roku).

Dziękuję za pomoc!

Uzupełnienie: Czy dobrze to zrozumiałem?

Biorę całe 20 000 euro, co przy oprocentowaniu rocznym wynoszącym 6,43% daje 1286 euro odsetek. Miesięcznie spłacam te odsetki, czyli 107,17 euro.

Płacę te 107,17 euro odsetki miesięcznie, dopóki nie spłacę części kwoty i w rezultacie odsetki zaczną maleć?

Napisany przez 6Bankkaufmann
Jeśli płacisz tylko odsetki, nie spłacasz kapitału. Możesz ustawić kredyt ramowy ING-DIBA na okres bez spłaty kapitału lub zacząć spłacać od kwoty 50 EUR. Lub więcej. Wtedy rata = część odsetkowa plus część kapitałowa.

To, że nie spłacam kapitału, jest dla mnie oczywiste, jeśli płacę tylko odsetki. Dlatego moje pytanie, czy moje powyższe porównanie jest poprawne?

Tak, masz całkowitą rację w swoim rozważaniu

Dziękuję bardzo

Proszę bardzo.
W przypadku kredytu ramowego można odzyskać zapłacone raty kapitałowe, jeśli chcesz. To właśnie kluczowa korzyść z kredytu ramowego.
Można je ponownie odzyskać w dowolnym momencie.

Przemyślimy tę formę kredytu jeszcze raz w najbliższych dniach. Największymi obawami są z pewnością łatwe skuszenie do spłaty kredytu tylko w bardzo małych ratach, co ostatecznie skutkuje zapłaceniem znacznie większej sumy odsetek niż w przypadku kredytu ratalnego w klasycznej formie.

Jakie macie doświadczenia z tego rodzaju kredytem?

Napisany przez 2Escorpio

To jest decydująca zaleta kredytu ramowego.
Można go w każdej chwili ponownie wykorzystać.

W miarę utrzymywania się zdolności kredytowej.

Cytat RheinPirat

Jeszcze raz zastanowimy się w nadchodzących dniach nad tą formą kredytu. Największe obawy dotyczą z pewnością łatwości skuszenia się do spłaty kredytu tylko w bardzo małych ratach, co prowadzi do znacznie większych kosztów odsetek w dłuższej perspektywie czasowej, niż w przypadku klasycznego kredytu ratalnego.

Jakie masz doświadczenia z tego rodzaju kredytem?

To, o czym mówisz, nie jest problemem kredytu ramowego, ale klienta / użytkownika ;-)

Jeśli ktoś nie potrafi zarządzać pieniędzmi, powinien skorzystać z kredytu ratalnego, gdzie nie ma tego problemu z odsetkami i nie ma możliwości dalszej / ponownej zadłużenia się.

@Escorpio
Dobrze, o ile zdolność kredytowa się nie pogorszy. Istnieją jednak banki, które udzielają kredytu ramowego i gdy klient po latach chce z powrotem część spłaty, robią to bezproblemowo. Niezależnie od zdolności kredytowej. Oczywiście zawsze należy spłacać bez zarzutu.

Napisany przez 2Escorpio

@Escorpio
Poprawnie, o ile [url]zdolność kredytowa[/url] się nie pogorszy. Jednak istnieją banki, które udzielają [url]kredytów[/url] ramowych i gdy klient po latach chce odzyskać część spłaty, robią to bezproblemowo. Niezależnie od zdolności kredytowej. Oczywiście zawsze musi być spłacane bez zarzutu.

Tylko wierzę w to do pewnego stopnia. Od utraty pracy (dochodu) lub negatywnego wpisu w Schufa, nie wierzę, że bank udzieli kolejnego [url]kredytu[/url] ramowego. (Być może przez przypadek).

A jak bank radzi sobie z utratą pracy? W przypadku dużego banku, wypłata wolnych udziałów w spłacie jest sterowana maszynowo. Nie trzeba podawać nowej oceny zdolności kredytowej, o ile dotychczasowa zdolność kredytowa była bez zarzutu.

Napisany przez 2Escorpio

I jak bank dowiaduje się o utracie pracy?
W dużym banku wypłaty wolnych udziałów w spłacie są sterowane automatycznie. Nie trzeba podawać żadnego nowego sprawdzenia zdolności kredytowej, o ile dotychczasowa płynność spłat jest bez zarzutu.

Oczywiście dzieje się to zautomatyzowanie. I równie zautomatyzowanie, bank otrzymuje raport o pogorszeniu się swojego stanu w Schufa... zupełnie niezależnie od wniosku o wypłatę.

Jeśli chodzi o utratę pracy, bank dowiaduje się o tym poprzez wpływy na rachunek bieżący. Dodatkowo klient ma obowiązek zgłoszenia istotnych zmian, takich jak przeprowadzka, utrata pracy itp... dlatego też bank może o tym dowiedzieć się nawet, gdy nie prowadzi się tam rachunku bieżącego.

Jeśli nie zgłosi się bankowi utraty pracy i zażąda ponownej wypłaty kwoty, narusza się tym samym obowiązek zgłoszenia, co może skutkować natychmiastowym wypowiedzeniem kredytu ramowego... W zależności od przypadku, może to również skutkować krokami prawno-karnymi (oszustwo).

Pozdrawiam, esco

Napisany przez soundjunk

Jak bank radzi sobie z utratą zatrudnienia?
W przypadku dużej banku wypłata wolnych części spłaty jest kontrolowana maszynowo. Nie trzeba podawać ponownie nowej oceny zdolności kredytowej, o ile dotychczasowa płynność spłaty jest nienaganna.

To jest rażące bzdury twierdzić takie rzeczy.
Większość banków albo ma konto osobiste w swojej instytucji i sprawdza transakcje przed wypłatą, albo wymaga przedstawienia dokumentów potwierdzających dochody.

Który to niby duży bank?!

@soundjunk

Mogę powiedzieć z 100% pewnością, że istnieją banki udzielające kredytów ramowych. I nie zawsze trzeba mieć tam konto osobiste, gdzie udzielany jest taki kredyt.

Niektórzy klienci, których „obsługuje” od lat, pokazali mi również, jak działa prosta wypłata w ramach kredytu.

Nie ma tam konta osobistego, a klient musi tylko ponownie telefonicznie wywołać wolną kwotę spłaty za pośrednictwem SYSTEMU KOMPUTEROWEGO. Nikt nie jest nawet dostępny przez telefon.

I pieniądze są na koncie następnego dnia.

Funkcjonuje to od lat.

Jeszcze raz, o co chodzi? Chodzi tylko o bezproblemową wypłatę już opłaconych rat spłat w ramach kredytu. A jeśli dotychczas klient bez zastrzeżeń płacił, dlaczego z punktu widzenia banku miałaby być nowa weryfikacja dochodów?

Klient dotychczas zawsze spłacał, a zobowiązanie kredytowe w wysokości na przykład 25 000 EUR zostało już wcześniej zatwierdzone przez bank.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata