Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Czy plan oszczędnościowy Riester z banku musi być zakończony po wypłacie środków?

Napisany przez embo77
Cześć drodzy profesjonaliści,
mam plan oszczędzania emerytalnego Riester w banku, z którym chciałbym skorzystać z nowego przepisu dotyczącego Riester mieszkaniowego i wypłacić cały kapitał. Bank twierdzi, że w związku z tym umowa automatycznie się kończy. Czy tak faktycznie jest? Gdzie jest to uregulowane?

Być może ważna informacja:
Zgodnie z regulaminem banku, bank nie ma prawa do wypowiedzenia umowy, zwłaszcza jeśli korzystam z § 92a ustawy o podatku dochodowym - co obejmuje pełny wypływ środków.

Chciałbym kontynuować oszczędzanie po wypłacie środków...
Dziękuję za Waszą ocenę.

Re: Czy plan oszczędnościowy Riester z banku musi być zakończony po wypłacie środków?

Napisany przez Torsten Breitag
Uh, pytanie jest cholernie dobre, zmusza mnie do zastanowienia się.

Generalnie masz rację. Umowy Riester (dotowane) nie mogą być wypowiedziane przez dostawcę. Podstawą do tego jest ustawa AltZertG.

Jednak pełny wypłata jest równoznaczna z wypowiedzeniem przez stronę konsumenta. Odpowiednie sformułowania znajdują się zazwyczaj w warunkach ubezpieczenia.

Jeśli chcesz dokonać tylko częściowej wypłaty, od początku roku 2014 musi pozostać na koncie co najmniej 3000 euro.

Jednak nie jestem pewien, gdzie znajduje się odpowiednia regulacja dotycząca planu oszczędnościowego Riester (jeśli nie w warunkach handlowych)... ale koniecznie sprawdź jeszcze raz sekcję dotyczącą wypowiedzenia umowy (ze strony konsumenta), czy nie ma tam nic na temat pełnej wypłaty.

Napisany przez embo77
Dokładnie to jest moim problemem. Nie mogę znaleźć nic w warunkach umowy, a Sparkasse również niczego nie udokumentowała, mówiąc jedynie: Umowa zostałaby wtedy automatycznie zakończona... co to właściwie oznacza...
Cytuję z warunków umowy:
Osoba oszczędzająca może, zgodnie z §§ 92a i 92b Ustawy o podatku dochodowym, zażądać wypłaty całej wartości swoich oszczędności do celów określonych w §92a Ustawy podatkowej, z trzymiesięcznym terminem...
Ponadto wypłaty z oszczędności w trakcie okresu gromadzenia są wykluczone. Prawo do wypowiedzenia umowy oszczędnościowej pozostaje nienaruszone.
Następnie w sekcji dotyczącej wypowiedzenia w przypadku zakończenia niezmieniającego wsparcia jest tylko prawo do wypowiedzenia w przypadku przeniesienia na inną umowę dotyczącą zabezpieczenia na starość, w przypadku szkodliwego wykorzystania wsparcia możliwość wypowiedzenia w trakcie okresu gromadzenia, a następnie, że Sparkasse nie ma prawa wypowiedzenia...
A ja nie chcę wypowiedzieć umowy, chcę jedynie wypłacić całkowitą kwotę zgodnie z Ustawą o podatku dochodowym w celu użycia jej na bieżącą pożyczkę hipoteczną.

Napisany przez Torsten Breitag
To tut

Ponadto wypłaty z oszczędności w trakcie fazy gromadzenia są wyłączone. Prawo do wypowiedzenia umowy oszczędnościowej nie jest przez to dotknięte

nie ma początkowo nic wspólnego z tym

Oszczędzający może zgodnie z przepisami §§ 92a i 92b ustawy o podatku dochodowym zryczałtowanym, z trzymiesięcznym terminem... żądać... pełnej wypłaty swoich oszczędności do wykorzystania w rozumieniu § 92a ustawy o podatku dochodowym zryczałtowanym

.

Jak wspomniałem, pełne wypłaty są równoważne z wypowiedzeniem przez konsumenta. Jednak w przypadku polis takich jak np. Riester, warunki są zazwyczaj bardziej lub mniej jasno sformułowane.

Dlatego nie pozostaje ci nic innego niż wyrazić swoją intencję kontynuacji umowy i poprosić fundusz oszczędnościowy o wyjaśnienie, na jakiej podstawie ich zdaniem nie jest to możliwe.

Ogólnie widzę tylko potencjalną przestrogę, która byłaby wtedy w grze, gdyby w umowie był nieobjęty dotacją element (przeoszczędzanie / nadpłata). Można wypłacić tylko objęty dotacją składnik, nieobjęte składniki nie mogą być wypłacone. Jednakże bankowe plany oszczędzania Riester często wykluczają przeoszczędzanie, co też nie jest do końca praktyczne.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata