Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Aktualne tematy do rozmów towarzyskich. Bez reklam.

Re: Uli Hoeneß

Napisany przez Pueblo
Cześć wszystkim,

Jaką karę uważacie za odpowiednią dla Uliego Hoeneßa? Jak myślicie, jak powinien zdecydować sąd?

Napisany przez 2Escorpio
Hej,

nie widzę sensu w odbywaniu kary pozbawienia wolności. Komu to przynosi korzyść?

Hoeneß jest inteligentnym człowiekiem, jeśli nadal pozostaje na wolności i pracuje, płaci podatki w przyszłości... to jest o wiele bardziej efektywne dla państwa i podatników.

Jeśli siedzi w więzieniu, to my ponosimy koszty za to (jeśli tam nie pracuje).

Ponadto uważam, że zwrot zaległych podatków + 10 milionów euro grzywny + 500 godzin prac społecznych jest sprawiedliwym wyrokiem.

Pozdrawiam, escorpio

Napisany przez brainy
Uchylanie się od płacenia podatków jest stosunkowo surowo karane, ponieważ dochody z podatków są bardzo ważne dla państwa.

Niestety te kary nie są wystarczająco odstraszające, jak pokazuje aktualny przykład.

Ludzkość nie musi być przed UH chroniona, znam zupełnie inne przykłady, a oni są wolni.

Podejrzewam, że UH nie będzie w stanie zapłacić.

Napisany przez Cici

Hoeneß jest sprytnym człowiekiem, jeśli nadal pozostaje na wolności i pracuje, w przyszłości płacąc swoje podatki... jest to o wiele bardziej efektywne dla państwa i podatników.

Z tymi argumentami można by po prostu całkowicie zlikwidować więzienia, wtedy także mordercy i pedofile mogliby znów swobodnie biegać, o ile tylko będą kontynuować pracę i dostarczać państwu podatki. To nie może być sens rzeczy.

Hoeneß w sumie zataił niemal 30 mln euro od całego niemieckiego społeczeństwa. Uważam, że wielu zbyt lekko przymyka oko na ten fakt, ponieważ jest jakoś miły. Co by było, gdyby menedżer funduszu zdezerterował 30 mln euro z funduszu, do którego wpłacali również drobni inwestorzy. Wtedy o wiele mniej osób byłoby dotkniętych. Czy również chciałoby się odstąpić od kary pozbawienia wolności?

Napisany przez 2Escorpio

Według tej argumentacji można by całkowicie zlikwidować więzienia, wtedy mordercy i pedofile znowu mogliby swobodnie chodzić, o ile będą dalej pracować i dostarczać państwu podatki. To nie może być sensowne.

Ale tu jest duża różnica, którą pomijasz...

Poprzez spłatę 30 milionów euro + odsetek, na końcu nie ma już żadnych szkód związanych z tym przestępstwem... wręcz przeciwnie, odsetki, które dodatkowo płaci są znacznie wyższe niż to, co Republika Federalna płaciła przez lata za odsetki za pożyczenie 30 milionów na rynku światowym. - W rezultacie RFN jeszcze zyskuje.

Morderstwo, przemoc wobec dzieci lub prawie wszystkie inne przestępstwa nie można cofnąć / naprawić w taki sposób, aby na końcu nie pozostały żadne szkody. Nawet osoby, które defraudują fundusze, zazwyczaj nie mają już pieniędzy, aby naprawić wyrządzone szkody.

Pozdrowienia, esco

Napisany przez Cici

Wraz z dopłatą w wysokości 30 milionów euro + odsetek, na koniec nie pozostanie żadne szkody wynikające z tej przestępstwa... wręcz przeciwnie, odsetki, które dodatkowo płaci, są znacznie wyższe niż to, co Republika Federalna płaciła w ciągu lat na odsetki za pożyczkę 30 milionów na rynku światowym. - W rezultacie RFN nadal zyskuje.

Jeśli chodzi o inne przestępstwa, to fakt, że szkody częściowo nie mogą zostać naprawione. Ale czy na koniec społeczeństwo pozostanie z zyskiem, jest dyskusyjne. RFN nie trzyma swoich dochodów pod jakimś oprocentowanym kontem i oszczędza na gorsze czasy. Pieniądze mogłyby np. zostać przeznaczone na instytucje publiczne. W ten sposób powstała już realna szkoda, która mogła np. umożliwić lepsze edukację, być może prowadzić do mniejszego bezrobocia, co z kolei mogłoby oznaczać mniejszy dług państwa niż z odzyskanych należności podatkowych.

Wszystko to jest nieco uproszczone, ale unikanie płacenia podatków pozostawia realne ślady w społeczeństwie, zwłaszcza przy takim zakresie. Jedyną korzyścią, jaką widzę w tej sprawie, jest to, że teraz wielu innych unikających podatków osób zdecyduje się na dobrowolne zgłoszenie. Te pieniądze być może nigdy wcześniej by nie trafiły z powrotem do państwa, gdyby Hoeneß cały czas działał uczciwie. Ironia losu, jak powiedziałbym.

Napisany przez 2Escorpio
No cóż, zdecydowanie przesadzasz i jesteś nierealistyczny.

Mogło równie dobrze się zdarzyć, że już od razu zapłaciłby podatek od tych 30 milionów, z których otwarto by kilka przedszkoli, ale w jednym z nich doszłoby do masakry... Ponieważ jednak uniknął płacenia podatków, przedszkola nie zostały otwarte, a do masakry nie doszło...

Może z tych pieniędzy zbudowano by most, który zawaliłby się? Czy Uli H. otrzyma teraz Krzyż Zasługi RFN za ewentualne zapobieżenie temu wszystkiemu? ;-)

Niemożliwe jest stwierdzenie, co by się stało, gdyby zapłacił swoje podatki od razu... nikt nie wie, czy miałoby to pozytywne czy negatywne skutki (możliwe, że po prostu zasiliłoby to spadek nowych zadłużeń). Dlatego absolutnie nie uważam tego za argument.

Napisany przez thorsten_tz
Oczywiście, najlepiej siedzieć w kibicowskim sektorze BVB z szalikiem Bayernu, teraz pewnie gdzie indziej siedzi...

Napisany przez Pauli84
I czapka 1860 roku

Napisany przez Katakuna
Chcę powiedzieć, że bardzo szkoda, że teraz na chwilę zniknął. Byłem wtedy również zaskoczony, gdy to wyszło na jaw, niekoniecznie dlatego, że się uchylił, ale dlatego że handlował surowcami. Sam zawsze potępiał takie praktyki. Myślę, że kara, jaką otrzymał, jest dla niego wystarczająca, sam myślałem, że dostanie 3 lata

Napisany przez Bueltke
Właściwie uważam karę za zbyt niską - ale sąd już zdecydował, więc teraz jest bez sensu się nad tym teraz denerwować. Myślę, że prawnicy Hoeneßa są też zadowoleni z rezultatu, gdyż biorąc pod uwagę przebieg sprawy, większość obserwatorów oczekiwała kary wynoszącej pięć lat lub więcej.

Napisany przez gruberclaudia
Teraz Uli H. prawdopodobnie zostanie zieleniarzem po pół roku, naprawdę nie można mówić o surowej karze. Byłem bardzo rozczarowany, ponieważ Uli zawsze występował jako moralny autorytet, wspomnijmy sprawę C. Dauma. Może wielu ludzi nie słyszało ani nie widziało tej rozmowy, ale ja wciąż mam w uszach jego słowa: Wszyscy wyciągają swoje pieniądze z Niemiec, a ja, grzeczny głupiec, płacę podatki tutaj! Ktoś, kto publicznie w telewizji mówi coś takiego i lata później sam zostaje uznany za przestępcę podatkowego, rozczarowuje bardzo. Zwłaszcza ze względu na swoje samoprezentowanie. Zauważam, że wielu tutaj po prostu nie potrafi oddzielić sportowca Uli H. od osoby prywatnej. Ale trzeba to zrobić, ponieważ po prostu oszukał i popełnił przestępstwo w bardzo dużym stopniu. Co więcej: Prawdopodobnie ukrył jeszcze więcej, w czasie swojego procesu niekompletne dokumenty, co już się pokazało. Sprytny Uli H. akceptuje więc wyrok i jest obecnie chwalony jako honorowy człowiek. Jednakże gdyby okazało się, że ukrył więcej, ten krok byłby jasny: Czysty wybór, ponieważ w tej sprawie nie ma już możliwości wniesienia oskarżenia. Wtedy Uli unikałby surowszej kary... to na razie spekulacje, ale wygląda na to cholernie prawdopodobne. Dlatego kara na pewno nie jest zbyt surowa, jestem bardzo rozczarowany Uli H. Ale nie tylko nim, byłoby niesprawiedliwe wszystko wymierzać tylko na nim. W końcu zawiodła również polityka, ostatecznie są jeszcze wielu innych przestępców, którzy nie są roztrząsani medialnie. I trzeba po prostu zauważyć, że Uli H. został medialnie spalony jako przykład odstraszający - co potwierdza także statystyka z ogromnym wzrostem samozgłoszeń od tamtej pory. Pozdrawiam

Napisany przez Amy2014
Na ten temat powiedziano już wszystko, ale jedno, czego nie mogę znieść, to to, że Uli Hoeneß jest dość podstępny... podstępny w sensie, że kiedyś w wywiadzie (Stern, Focus... nie pamiętam) twierdził, że nie ma sensu unikać płacenia podatków, ponieważ i tak wcześniej czy później się kogoś złapie. Uważam takie zachowanie za bardzo dwulicowe, być może ktoś znajdzie jeszcze wideo lub fragment tego wywiadu, chciałbym sobie to jeszcze raz obejrzeć...

PS: To tylko moje zdanie na temat pana Hoeneßa, jeśli teraz otrzymam hejt od fanów Bayernu, to proszę bardzo.

Napisany przez gruberclaudia
Hej

Oto mały wybór wypowiedzi Ulricha - Hoeneß-Sprüche: Das ist doof. Aber ich zahle volle Steuern - Wirtschaft | STERN.DE

które wygłaszał publicznie, dotyczące podatku od bogatych i jego wspaniałej etyki podatkowej

cy

Napisany przez Steffi89
Myślę, że kara jest zdecydowanie za niska. Ale trudno zaprzeczyć, że celebryckie przywileje są rzeczywistością. Zwykły oszust od dawna siedziałby już w więzieniu...

Napisany przez tinkawolf
Byłoby interesujące, czy istnieją zdjęcia jego celi, kto wie, jak mu tam teraz idzie!

Napisany przez kitycat
Myślisz, że będzie na wolności nawet niecałe 6 miesięcy, chyba się założymy?!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata