- czw mar 13, 2014 9:38 pm
Cześć Dzisiaj byłem w moim domowym banku Santander w sprawie finansowania nieruchomości, aby dowiedzieć się, na jaką kwotę mogę liczyć i czy możliwe jest odpowiednie finansowanie na podstawie moich danych. Nasze dane: Małżeństwo od 2010 roku (ja 37 lat, ona 33 lata), dzieci (chłopiec 3 lata, dziewczynka 8 lat) Obecnie jedyny pracujący zarabia około 2700 EUR netto (około 14 pensji rocznie, umowa o pracę na czas nieokreślony) 368 EUR zasiłku rodzinny Alimenty na dziewczynkę w wysokości około 280 EUR Razem około +/- 3400 EUR netto. Kapitał własny 35 000 EUR Umowa oszczędnościowo-budowlana LBS: Suma oszczędności budowlanych 46 000 EUR, oszczędności budowlane około 21 000 EUR, gotowe do przekazania (Oprocentowanie kredytu 3,8%, roczne oprocentowanie składane 4,74%) 2 ubezpieczenia na życie PS: Jesteśmy całkowicie wolni od długów, bez dodatkowych kredytów, niepalący i bez zwierząt
) Wynik SCHUFA około 94%. Obecnie wynajmujemy mieszkanie 3-pokojowe 77 metrów kwadratowych za 650 EUR z czynszem. Obliczenia na podstawie oferty nowego domu w cenie 208 000 EUR za bliźniaka plus koszty dodatkowe notarialne itp. (na początek na przykład) Potrzebujemy około 20-25 000 EUR z umowy oszczędnościowo-budowlanej na remonty, meble itp. W takim przypadku pożyczka od banku wynosiłaby 174 000 EUR, do tego 35 000 EUR z kapitału własnego i reszta z umowy oszczędnościowo-budowlanej, dzięki czemu nieruchomość wraz z ceną zakupu i wszystkimi kosztami dodatkowymi powinna być pokryta. Propozycja finansowania Santander Bank znajduje się na zdjęciu w załączniku. Czy to jest w porządku, czy można to zrobić inaczej? Na razie zastanawiamy się, już niedawno widzieliśmy powyższą ofertę. Planujemy pozostać w granicach +/- 200 000 EUR ceny zakupu (Dom lub mieszkania 4-pokojowe w zależności od oferty...)