Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Rozsądne czy zbyt ryzykowne

Napisany przez arni
Cześć,

moja mała rodzina znajduje się w (przyjemnym) dylemacie.

Oto sytuacja:

10 lat temu wybudowaliśmy nowy (architektoniczny) Dom na 1100m2 działce. Całkowite koszty inwestycji wyniosły około 360 000 euro. Przy obecnym obciążeniu w wysokości około 1 400 euro (plus ustalona dodatkowa spłata w wysokości 10k / rok) za pożyczki, spłacimy Dom w ciągu 3,5 roku. Dzięki stopom procentowym z ostatniego roku. Pozostałe zadłużenie powinno wynosić około 150k.

Teraz nasz wymarzony Dom w okolicy jest oferowany. Ładny stary Dom pokryty strzechą, całkowicie odnowiony. Jaka kicha.

Moje pytanie brzmi: Ten Dom będzie kosztować około 700k (ewentualnie trochę mniej, jeśli nie zostanie sprzedany i jeśli dobrze negocjuje się cenę). Nasz miesięczny dochód wynosi około 6 500 euro netto.

Czy w ogóle ma sens rozważanie takiej inwestycji za pośrednictwem pożyczki? Zakładając, że za nasz obecny Dom moglibyśmy dostać około 250k, to rozmawiamy o kwocie kredytu w wysokości 500-600k.

Interesuje mnie punkt widzenia ludzi, którzy być może mają trochę większe doświadczenie niż my.

Dziękuję.
arni

Napisany przez 6Bankkaufmann
W zasadzie chodzi o to, czy ta nieruchomość jest dla Ciebie nieruchomością marzeń czy tylko nieruchomością, aby zaoszczędzić na czynszu.
Tutaj na pewno jest przypadkiem pierwszej opcji.
Posiadasz już doświadczenie z nieruchomościami i wiesz, jak długo można spłacać kredyt.
Jeśli Twoje obliczenia są poprawne, oto najważniejsze dane:
Cena zakupu 700 000 EUR
Kredyt 500 000 EUR
Dochód 6 500 EUR
Z tym dochodem na pewno możesz otrzymać kredyt w wysokości 500 000 EUR.
Jednakże istnieje tutaj pewne ryzyko. Ile masz lat? Kiedy planujesz przejść na emeryturę?
Czy nie byłoby sensowne planować kredytu w wysokości 500 000 EUR na 20 lat z okresem obowiązywania oprocentowania?

Napisany przez arni

Zasadniczo chodzi o to, czy ta nieruchomość jest dla Ciebie wymarzoną nieruchomością czy po prostu nieruchomością, aby oszczędzać na czynszu.
W tym przypadku z pewnością chodzi o pierwszą opcję.
Masz już doświadczenie z posiadaniem nieruchomości i wiesz, jak długo się je spłaca.
Jeśli Twoje liczby się zgadzają, oto kluczowe informacje:
Cena zakupu 700 000 EUR
pożyczka 500 000 EUR
Dochód 6 500 EUR

Z takim dochodem na pewno możesz otrzymać pożyczkę w wysokości 500 000 EUR.
Jednakże istnieje tutaj ryzyko szczegółowe. Ile masz lat? Kiedy emerytura?

Być może byłoby rozsądne rozłożyć pożyczkę w wysokości 500 000 EUR na 20 lat z okresem wiążącym odsetki?

Dziękuję za odpowiedź.

Zakładam emeryturę za 20 lat,
mam około czterdziestu pięciu lat.

Ponieważ nie mam żadnego doświadczenia z takimi sumami ani tematem refinansowania lub uwzględniania obecnej nieruchomości, prawdopodobnie zadaję dość głupie pytania.

W zasadzie musiałbym sprzedać mój obecny Dom, aby poznać wszystkie dane. Zastanawiam się, pod jakimi warunkami mogę spłacić bieżące kredyty, jeśli w ogóle.

Być może jestem niedoświadczony w tym temacie, ale na pewno nie jestem głupi i na pewno nie włożę całego dochodu w nieruchomość, nawet jeśli jest jeszcze tak piękna.

Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za kontrowersyjną dyskusję
arni

Propozycja finansowania:
kredyt bankowy
Kwota netto kredytu EUR 500.000
kredyt bankowy = wypłata 100%
Okres obowiązywania oprocentowania przez 20 lat
Pełna spłata w ciągu 20 lat
2,98% stała stopa oprocentowania
Rzeczywista roczna stopa oprocentowania 3,04%
Początkowa stopa spłaty 3,67%
Bezpłatny okres przygotowawczy 3 miesiące
Brak opłat manipulacyjnych
Brak opłat za prowadzenie konta
Brak kosztów szacunkowych
=> Miesięczna rata EUR 2.770,83

Napisany przez arni
Dziękuję za otwarte sugestie.

Muszę jednak najpierw wyjaśnić dodatkowe szczegóły, zanim będę omawiał różne formy pożyczek i oferty.

dobra, wszystko jasne

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata