Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Finansowanie domu pomimo nieodnotowanej płatności.

Napisany przez Pamasch
Cześć,

mamy możliwość taniego zakupu bardzo dobrego domu poprzez znajomych. Cena zakupu to 110 000 €, szacowane koszty renowacji/modernizacji to 10 000 € (jedyną większą pracą byłoby elektryka, a to możemy zrobić sami, ponieważ mamy elektryka w rodzinie). Nie mamy własnego kapitału, więc musielibyśmy sfinansować całość. Dodatkowo mamy długi w wysokości około 8 000 €, które zostaną spłacone w ciągu około 2 lat. Byliśmy już w banku i pomimo wszystkich tych negatywnych punktów doradczyni bankowej dodała nam otuchy, a bank najprawdopodobniej wyrazi zgodę.

Nasz problem teraz. Mój mąż odbył 6-miesięczne wewnętrzne szkolenie, więc przez 6 miesięcy otrzymywał tylko około 1 400 € wynagrodzenia zamiast zwykłych 1 900 €. W rezultacie w ostatnich dwóch miesiącach na wyciągach z konta pojawiło się kilka cofniętych płatności, jednak nigdy nie dotyczyły one czynszu, opłat za media ani rat kredytowych. Dodatkowo wszystkie zaległe płatności były regularnie spłacane. W tym miesiącu mąż znowu zarabia normalnie, dlatego nasze wyciągi za marzec są w porządku. Czy te cholernie irytujące cofnięte płatności mogą nam zaszkodzić? Nasza rata za Dom byłaby niższa niż dotychczasowy czynsz (wiem, że opłaty dodatkowe będą wyższe). Oboje jesteśmy zatrudnieni na pełen etat na czas nieokreślony w sektorze publicznym, mamy jedno dziecko, mąż otrzymuje nettto około 1 900 €, ja 1 500 €, z dodatkiem za dziecko wychodzi nam miesięcznie około 3 580 €.

Czy ktoś może mi dać nadzieję, że mimo cofniętych płatności otrzymamy finansowanie na ten Dom? Nasz syn ma problemy ze wzrokiem, a ta lokalizacja domu byłaby po prostu idealna dla niego.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Cześć
istnieje możliwość pełnego finansowania z dodatkowymi kosztami i spłatą 8000 EUR - nawet jeśli masz zwrot pieniędzy na koncie.

Napisany przez Alex [CryptoMod]
Obca bank może mieć z tym problemy.
Bank, który was zna, zazwyczaj mniej.

Hausbank jasne, banka zewnętrzna też.
Oczywiście trzeba zapłacić trochę wyższe oprocentowanie.
To zależy.

Napisany przez NaTwoim13
Dlaczego musi nastąpić delikatne podwyższenie oprocentowania z powodu nieudanych obciążeń transakcji?

W czym różni się bank domowy od banku zewnętrznego? Podstawowe kryteria, czyli kwestie zasadnicze dotyczące prezentacji, ale z pewnością nie mają związku z nieudanymi obciążeniami transakcji.

Raczej bank domowy różni się negatywnie od banków zewnętrznych, ponieważ te są z nimi zaznajomione.

Decydująca jest ogólna konstelacja, z której można wyciągnąć wniosek o prezentacji, ale nie na podstawie samo faktu nieudanych obciążeń transakcji.

Napisany przez Alex [CryptoMod]
Przeżyłem wspaniałe doświadczenie, kiedy oferta kredytowa przepadła po złożeniu wniosku, ponieważ dokonałem płatności na rzecz firmy Seiler und Kollegen. Ta płatność została uznana za płatność windykacyjną, nikt nie był zainteresowany faktem, że było to błąd operatora Telekom i że zapłaciłem jedynie zgodną kwotę (za dużo pobrali, a ja odzyskałem po upomnieniu i wyznaczeniu terminu) do oczywiście natychmiast zaangażowanych prawników.

Tak, też często to słyszałem. Telekom jest od razu na miejscu. Czy na pewno tego potrzebują? Miałem też finansowanie, które zostało zatwierdzone, potem klient zmarł i stracił krótko nadzór. Telekom nie zapłacił. Wtedy od razu poszło to do bawarskiej firmy windykacyjnej. I historia w Schufie. Mogłem jeszcze pomóc klientowi, ale jeśli historia w Schufie jest zepsuta, trwa to niestety trochę dłużej, zanim wszystko można zrealizować.

Napisany przez NaTwoim13
Tu powinniśmy zostawić sprawę na miejscu, dopóki nie pojawi się wpis w Schufie, istnieje wiele możliwości zapobieżenia temu z wyprzedzeniem, nawet agencja windykacyjna zazwyczaj jest włączana dopiero po kilku listach, a czarne owce na rynku - np. nieuzasadnione roszczenia lub pozorne roszczenia - nie są uwzględniane w rejestrze Schufa. Płacić roszczenia, które są przynajmniej znane od dostawcy i następnie regularnie sprawdzać, być aktywnym, najlepiej już wcześniej wyjaśnić wszystko. Większość wpisów następuje, ponieważ dłużnik się nimi nie przejmuje, a bank nie chce tego widzieć ani jako klient.

Oczywiście proces wpisu do Schufy trwa. Jednak jeśli istnieje nakaz zapłaty - jak tutaj od Bayerischer Inkasso Dienst - to zostaje to natychmiast zgłoszone innym biurom informacji kredytowej, takim jak Bürgel. W przypadku standardowego finansowania to właśnie to spowodowało, że z powodu informacji od Bürgel nie udało się uzyskać kredytu. Szybkość z jaką nakaz zapłaty został zgłoszony do Bürgel zaskoczyła mnie, ale zdarzyło się to na żywo 2 miesiące temu.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata