Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Budowa domu z przeszkodami?

Napisany przez Creeper
Planujemy z moją dziewczyną budowę domu i poprosiliśmy o oferty u kilku doradców finansowych. Jak dotąd nie otrzymaliśmy żadnych negatywnych decyzji, więc wszyscy dotychczas powiedzieli, że budowa nie napotyka na żadne przeszkody. Niemniej jednak, wstępna konsultacja nie jest pełnym wnioskiem z dokumentami, dlatego chciałbym zapytać o opinie i doświadczenia. Mój problem: Punkty bazowe i bankowe w Schufa spadły z 98% do 89% po przeprowadzce pół roku temu, pomimo że przeprowadziłem się do znacznie lepszego rejonu. Dotychczas nie miałem żadnych negatywnych wpisów, mam to samo konto osobiste od lat, miałem tylko 1 kredyt samochodowy i około 5 finansowań w sklepie, które spłacałem terminowo. Schufa uzasadnia obniżenie wynikiem przeprowadzki, ale martwię się, że banki, które wcześniej mówiły, że wszystko jest w porządku, mogą się wycofać ze względu na ten niezrozumiały spadek punktów w Schufa. Dotyczące oczekiwanej finansowania: Działka: 45 000€ Koszty nabycia: finansowane własnymi środkami Dom z wyposażeniem: 145 000 € (Dom murowany) Praca własna: malowanie, panele, wykończenie wewnętrzne itp.: 13 000 € Koszty budowy: 25 000 € Zagospodarowanie terenu: 10 000 € Łączna suma finansowania wyniosłaby więc 225 000 €. Na początek przewidziałem stopę spłaty w wysokości 2%, co do środków finansowych w gospodarstwie domowym: Moje wynagrodzenie netto: 2150 € Wynagrodzenie netto mojej żony: 1500 € 2Pracujemy oboje w służbie publicznej, co daje nam stabilność zawodową, nie mamy żadnych innych wydatków oprócz aktualnego czynszu, który by odpadł. Dodatkowo, jesteśmy w wieku 26 i 23 lat, więc możemy spłacać odsetki przez wiele lat. Cieszymy się z doświadczeń z podobnych kwestii i opinii ekspertów. Pozdrowienia Creeper

Napisany przez 6Bankkaufmann
@creeper

Z uwagi na parametry i wiek, zdecydowanie sensowne wydaje się rozpoczęcie finansowania.

Nie wspominasz o kapitale własnym, który jest dostępny i jedynie o 5 niewielkich kredytach hipotecznych.

Jednak kapitał własny jest również nieco konieczny, aby móc opłacać odsetki budowlane w trakcie budowy. (Podwójne obciążenie czynszem i równocześnie płatność odsetek za już wypłacone kwoty kredytów...) Jak jest z tym aspektem?

Z drugiej strony wielu - podobnie jak ja - powie Ci, że przy tych parametrach powinno się udać. Jednak ostatecznie liczy się tylko oferta banku, gdy bank ma wszystkie dane do analizy. Czy złożyłeś już konkretne zapytanie o finansowanie budowy? Z dostarczeniem wszystkich dokumentów dotyczących obiektu? Czy tylko pobieżnie sprawdziłeś, co oferuje rynek?

Napisany przez Creeper
Cześć Pracowniku Banku,

Mamy oszczędności w wysokości około 15000€, odsetki podczas okresu budowy finansujemy z naszego wynagrodzenia (zamieszkujemy u rodziców, więc nie płacimy czynszu podczas budowy).

Wszystkie wspomniane finansowania zostały już uregulowane, więc nie ma tutaj dodatkowych obciążeń.

Konkretnego zapytania jeszcze nie było, ale planujemy je wkrótce złożyć.

To, co martwi mnie jedynie, to mój dla mnie niezrozumiały wynik scoringu.

Pozdrowienia Creeper

Napisany przez 6Bankkaufmann
Wiele banków stosuje odsetki dziennie. Oznacza to, że odsetki dziennie i wynik z punktacji w SCHUFA decydują o ostatecznym oprocentowaniu banku. Może się zdarzyć dodatkowa opłata odsetkowa na poziomie 0,0x.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata