- sob mar 15, 2014 7:10 pm
Planujemy z moją dziewczyną budowę domu i poprosiliśmy o oferty u kilku doradców finansowych. Jak dotąd nie otrzymaliśmy żadnych negatywnych decyzji, więc wszyscy dotychczas powiedzieli, że budowa nie napotyka na żadne przeszkody. Niemniej jednak, wstępna konsultacja nie jest pełnym wnioskiem z dokumentami, dlatego chciałbym zapytać o opinie i doświadczenia. Mój problem: Punkty bazowe i bankowe w Schufa spadły z 98% do 89% po przeprowadzce pół roku temu, pomimo że przeprowadziłem się do znacznie lepszego rejonu. Dotychczas nie miałem żadnych negatywnych wpisów, mam to samo konto osobiste od lat, miałem tylko 1 kredyt samochodowy i około 5 finansowań w sklepie, które spłacałem terminowo. Schufa uzasadnia obniżenie wynikiem przeprowadzki, ale martwię się, że banki, które wcześniej mówiły, że wszystko jest w porządku, mogą się wycofać ze względu na ten niezrozumiały spadek punktów w Schufa. Dotyczące oczekiwanej finansowania: Działka: 45 000€ Koszty nabycia: finansowane własnymi środkami Dom z wyposażeniem: 145 000 € (Dom murowany) Praca własna: malowanie, panele, wykończenie wewnętrzne itp.: 13 000 € Koszty budowy: 25 000 € Zagospodarowanie terenu: 10 000 € Łączna suma finansowania wyniosłaby więc 225 000 €. Na początek przewidziałem stopę spłaty w wysokości 2%, co do środków finansowych w gospodarstwie domowym: Moje wynagrodzenie netto: 2150 € Wynagrodzenie netto mojej żony: 1500 € 2Pracujemy oboje w służbie publicznej, co daje nam stabilność zawodową, nie mamy żadnych innych wydatków oprócz aktualnego czynszu, który by odpadł. Dodatkowo, jesteśmy w wieku 26 i 23 lat, więc możemy spłacać odsetki przez wiele lat. Cieszymy się z doświadczeń z podobnych kwestii i opinii ekspertów. Pozdrowienia Creeper