- ndz mar 16, 2014 12:29 pm
Cześć wszystkim,
Jestem nowy na tym forum i uważam wasze wpisy za bardzo pomocne. Mam nadzieję, że także wyrażycie swoje krytyczne opinie na mój temat, ponieważ chodzi o długoterminowe finansowanie i chciałbym mieć pewność, że wszystko się zgadza.
Zdecydowaliśmy się postawić własny Dom. Stała cena zakupu wynosi 376.800,- € z działką, a dodatkowe życzenia specjalne, takie jak garaż, ogrzewanie podłogowe, przygotowanie kominka, płytki i malowanie, zwiększają całkowite koszty zakupu do około 430.000,- €. Do tego dochodzą jeszcze dodatkowe koszty (notariusz, podatek od nabycia nieruchomości, brak pośredników).
Mamy około 120.000,- € własnego kapitału.
Mamy teraz ofertę, która jest mocno brana pod uwagę przez nas i chciałbym poznać waszą ocenę.
Całkowita suma kredytu 345.000,- €
Z tego KfW 50.000,- €
Reszta od instytucji kredytowej 294.147,- € z następującymi warunkami:
Rozpoczęcie finansowania: 01.04.2014
100% wypłaty
3,29% oprocentowania zobowiązania (30-letnie zabezpieczenie stopy procentowej)
1,252% spłaty
Rozpoczęcie spłaty po 1 roku i 9 miesiącach od rozpoczęcia finansowania
Bezpłatny okres udostępnienia do 01.01.2016
Miesięczna rata z odsetkami od kapitału począwszy od 1.113,35 €
Bezpłatna dodatkowa spłata roczna: 5%
KfW:
2,5% oprocentowania zobowiązania
4,38% spłaty
Rozpoczęcie spłaty po 2 latach
Miesięczna rata z odsetkami od kapitału: 286,65 €.
Łącznie miesięczne obciążenie za oba kredyty wynosi dokładnie: 1.400,- €.
Jesteśmy podwójnie zatrudnieni, jeszcze niezamężni i nasz wspólny dochód netto wynosi 4.500,- €.
Przy obecnych warunkach chcieliśmy jak najdłuższą zabezpieczenie stopy procentowej, ponieważ po 10 latach mamy jednostronne prawo do wypowiedzenia przy spadku stopy procentowej. Ale mamy też zabezpieczenie w górę.
Czy uważacie tę ofertę za dobrą?
Z góry dziękuję za wasze opinie.
Pozdrowienia,
Karl
Jestem nowy na tym forum i uważam wasze wpisy za bardzo pomocne. Mam nadzieję, że także wyrażycie swoje krytyczne opinie na mój temat, ponieważ chodzi o długoterminowe finansowanie i chciałbym mieć pewność, że wszystko się zgadza.
Zdecydowaliśmy się postawić własny Dom. Stała cena zakupu wynosi 376.800,- € z działką, a dodatkowe życzenia specjalne, takie jak garaż, ogrzewanie podłogowe, przygotowanie kominka, płytki i malowanie, zwiększają całkowite koszty zakupu do około 430.000,- €. Do tego dochodzą jeszcze dodatkowe koszty (notariusz, podatek od nabycia nieruchomości, brak pośredników).
Mamy około 120.000,- € własnego kapitału.
Mamy teraz ofertę, która jest mocno brana pod uwagę przez nas i chciałbym poznać waszą ocenę.
Całkowita suma kredytu 345.000,- €
Z tego KfW 50.000,- €
Reszta od instytucji kredytowej 294.147,- € z następującymi warunkami:
Rozpoczęcie finansowania: 01.04.2014
100% wypłaty
3,29% oprocentowania zobowiązania (30-letnie zabezpieczenie stopy procentowej)
1,252% spłaty
Rozpoczęcie spłaty po 1 roku i 9 miesiącach od rozpoczęcia finansowania
Bezpłatny okres udostępnienia do 01.01.2016
Miesięczna rata z odsetkami od kapitału począwszy od 1.113,35 €
Bezpłatna dodatkowa spłata roczna: 5%
KfW:
2,5% oprocentowania zobowiązania
4,38% spłaty
Rozpoczęcie spłaty po 2 latach
Miesięczna rata z odsetkami od kapitału: 286,65 €.
Łącznie miesięczne obciążenie za oba kredyty wynosi dokładnie: 1.400,- €.
Jesteśmy podwójnie zatrudnieni, jeszcze niezamężni i nasz wspólny dochód netto wynosi 4.500,- €.
Przy obecnych warunkach chcieliśmy jak najdłuższą zabezpieczenie stopy procentowej, ponieważ po 10 latach mamy jednostronne prawo do wypowiedzenia przy spadku stopy procentowej. Ale mamy też zabezpieczenie w górę.
Czy uważacie tę ofertę za dobrą?
Z góry dziękuję za wasze opinie.
Pozdrowienia,
Karl