Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Średniookresowe inwestowanie 10 000 euro.

Napisany przez thobae
Cześć wszystkim,

po przeczytaniu tego forum przez pewien czas zdecydowałem się zarejestrować, aby przedstawić moje wyzwanie i prosić o pomoc.

Moje wyzwanie: Mam około 10 000 € do zainwestowania. Mój horyzont czasowy wynosi około 4-6 lat, a mój profil inwestora jest generalnie mało ryzykowny. Obecnie pieniądze leżą nierentownie na koncie bieżącym.

Moje dotychczasowe doświadczenie: Moja doradczyni z Volksbanku zaproponowała mi spotkanie doradcze. Świadom tego, że moja doradczyni chce również sprzedać, zaakceptowałem to spotkanie, aby zapoznać się ze światem możliwych inwestycji. Ogólnie byłem bardzo zadowolony z rozmowy. Okazało się, że Banki Spółdzielcze sprzedają wyłącznie fundusze Union Invest, a moje badania wykazały, że rating funduszy Union Invest jest ogólnie dość wysoki.

Zalecone mi przez moją doradczynię fundusze to:
- UniGlobal (według moich badań, nie osiągnął naprawdę dobrych wyników od 2008 roku)
- UniEuroKapital
- UniFonds
- PrivatFonds: Konsequent pro

Ponadto, pewien znajomy makler niezobowiązująco polecił mi następujące fundusze:
- CARMIGNAC PATRIMOINE (A)
- TEMPLETON GLOBAL BOND FUND A (MDIS)
- HAUSINVEST
- GRUNDBESITZ GLOBAL

Podsumowując: Zdecydowałem, że nie będę inwestować pieniędzy za pośrednictwem Volksbanku. Z jednej strony ze względu na wysoki rating funduszy Union Invest, a z drugiej strony dlatego, że nie chcę zbyt chętnie powierzać moich pieniędzy mojej doradczyni. Choć jak już wspomniałem, byłem zadowolony z rozmowy, nie czułem jednak kompetencji, która pozwoliłaby mi oddać 10 000 € w obce ręce.

Co do tego, co robią powyższe fundusze, ogólnie to rozumiem (w każdym razie procentowy podział tych inwestycji musiałbym zawsze dokładnie sprawdzić). Teraz jednak moje pytania:
- Czy ktoś ma doświadczenia z tymi funduszami? Jak bardzo rekomendacje są wpływane przez wysokość prowizji dla maklera/doradczyni bankowej?
- Jakie są alternatywy dla mnie?

Już teraz dziękuję za wasze kompetentne odpowiedzi!
thobae

Napisany przez brainy
Fundusze akcyjne zazwyczaj obciążone są opłatą emisyjną w wysokości zazwyczaj 5% oraz roczną opłatą w wysokości 1-2%.

Do tego dochodzą jeszcze opłaty za przechowywanie papierów wartościowych w klasycznych bankach.

Moim ulubionym wśród opłat jest względna opłata od wyników: menedżer funduszu otrzymuje pieniądze, jeśli fundusz spadł o 50% w poprzednim roku i wzrósł o oszałamiające 10% w bieżącym roku.

ETF-y to fundusze, które są niezarządzane. Tutaj koszty są znacznie niższe.

Najtańszym długoterminowym brokerem według mnie jest Flatex. W aktualnych testach porównawczych zawsze bierze się pod uwagę oferty reklamowe.

Zachowaj niskie koszty, a z twoich pieniędzy coś się uda uzbierać.

Jeśli chcesz inwestować w sposób solidny, nigdy nie kupuj akcji ani funduszy akcyjnych.

Jeśli chcesz trochę spekulować, kup szeroko zdywersyfikowany ETF.

Jeśli chcesz prawdziwie ryzykować, kup na początku wojny ETF na Rosję lub akcje Gazpromu.

Napisany przez thobae
Cześć Brainy,

Dzięki za Twoją odpowiedź!

Mam jeszcze jedno konto w ComDirect, gdzie bez problemu mógłbym otworzyć darmowe konto papierów wartościowych. Ponadto Fidelity obecnie również oferuje promocje - czy ktoś ma jakieś doświadczenia z Fidelity? 

Jedynymi zarządzanymi funduszami na mojej liście są moim zdaniem PrivatFonds: Konsequent pro i CARMIGNAC PATRIMOINE (A). Masz doświadczenie z tymi funduszami?

Zauważam również, że jest sens szukać funduszu mieszanych. Jaki jest sensowny procentowy podział między akcjami, obligacjami, gotówką itp.?

Dzięki!

Thobae

Napisany przez brainy
Sprawdź na onvista, jak wysoki jest opłata emisyjna i TER (total expense ratio).

CARMIGNAC PATRIMOINE wynosi 4 / 1,68% i znacznie zostaje w tyle za indeksem porównawczym, osiągając właśnie poziom cen z roku 2000. No cóż, nie umiem przewidywać przyszłości.

Świnie -brokerzy pobierają opłaty za częściowe wykonanie zamówień. Czy comdirect robi to samo? Flatex i Netbank nie.

Jak ważne jest dla ciebie zachowanie kapitału?

Większość funduszy jest słabszych niż inne ze względu na opłaty i w warunkach bocznych na giełdzie prowadzi do marnotrawienia pieniędzy.

Pieniądze nie zniknęły, po prostu trafiły do kogoś innego. Analitycy inwestycyjni mają to takie trudne...

Napisany przez thobae
Cześć brainy,

dziękuję jeszcze raz za Twoją odpowiedź!

W związku z częściowymi realizacjami przeprowadziłem następujące badania w comdirect:

Na przykład w banku comdirect wszystkie częściowe realizacje w tym samym dniu na Xetrze i od teraz także na wszystkich innych krajowych i zagranicznych giełdach są łączone w jednym rozliczeniu. W rezultacie opłaty za zlecenie i opłaty związane z daną giełdą naliczane są tylko raz. Sprawia to, że zlecenie jest tańsze i łatwiejsze do oszacowania.

Oznacza to, że comdirect jest bezpłatny, jeśli częściowe realizacje są dokonywane tego samego dnia. Czy jest to normalne, że częściowe realizacje są dokonywane w różne dni?

Co do Twoich innych pytań:
Dla mnie istotne jest zabezpieczenie kapitału. Naprawdę szukam solidnej inwestycji, która z dużym prawdopodobieństwem przyniesie mi pewne zyski. Nie chcę ryzykować swoich pieniędzy i dlatego nie chcę inwestować w (bardzo) zmienne instrumenty.

Pozdrowienia
thobae

Napisany przez brainy
Podczas handlu na Xetrze częste są częściowe realizacje. Można jednak zapobiec temu, dodając limit.

Sprawdź kurs funduszu Carmignac Patrimoine A (A0DPW0 | FR0010135103) na OnVista.

Co byś zrobił, gdybyś kupił 2000 jednostek po dzisiejszych najwyższych kursach?

To było 14 lat temu i nikt nie gwarantuje, że lata od 2000 roku nie powrócą!

Jeśli masz oszczędności na samochód, ewentualnie na dach i pralkę, możesz bawić się resztą i grać, aż stracić tchu.

Dla Ciebie sensowne jest trzymanie pieniędzy na lokacie terminowej z 1% oprocentowaniem, które pewnie oferuje również Comdirect.

Nasze lokalne banki chętniej sprzedają certyfikaty niż lokaty terminowe, ponieważ nie zarabiają na lokatach, gdyż muszą je zabezpieczyć w funduszu gwarancyjnym dla depozytów. W przypadku bankructwa certyfikaty znikają!

Napisany przez thobae
Cześć Brainy,

Dziękuję za Twoją odpowiedź.

Prawdopodobnie w tym przypadku skłaniałbym się nawet ku grze w nadziei na pomnożenie mojego kapitału. Oczywiście nikt nie może zagwarantować, że cena nie spadnie znowu.

Powiedziałbym tak: Dużą część faktycznie zamierzam trzymać na rachunku oszczędnościowym, aby przynajmniej zneutralizować utratę wartości. Wciąż lepsze niż 0% na koncie bieżącym.

Moje koszty stałe są dobrze pokryte dzięki mojemu miesięcznemu dochodowi, a także trochę udało mi się odłożyć. Chciałbym zatem zainwestować część pieniędzy nieco bardziej ryzykownie. Mówisz, że nadaje się do tego ETF?

Strategię ETF-ów zrozumiałem w dużej mierze, mam wrażenie.
W magazynie Manager proponowane są kilka solidnych ETF-ów (niestety jeszcze nie mogę zamieszczać linków), a w innym forum zostały zaproponowane następujące kryteria, które powinny stanowić podstawę wyboru ETF-ów:

- Opłaty
- Błąd śledzenia
- Konstrukcja

Czy te kryteria są kompleksowe i który ETF poleciłbyś na początek?

Pozdrowienia i dzięki
thobae

Napisany przez Baxter Sachwert
Cześć

To jedna z najbardziej konserwatywnych form inwestycji w Niemczech. Baxter Sachwert

Po prostu zajrzyj na stronę baxter-sachwert(punkt)de

Z poważaniem

Gert Suffert

Napisany przez Baxter Sachwert
ps: baxter-sachwert nie ma opłaty za emisję ani kosztów stałych na cały okres trwania inwestycji. Otrzymasz stałe oprocentowanie 6% przez 6 lat.

Z poważaniem

G. Suffert

Napisany przez mitmacher
Więc jeśli zdecydujesz się na fundusz, na przykład Carmignac Patrimoine, możesz zaoszczędzić najwięcej, kupując u niezależnego pośrednika internetowego.

Wtedy nie musisz płacić opłat za emisję.

W profinance-direkt otrzymasz nawet premię lojalnościową na swój stan funduszy, jestem tam od jakiegoś czasu i obsługa jest naprawdę świetna.

Napisany przez Cashflowclub MD
Nie zalecałbym funduszu w Twoim przypadku. Po pierwsze, ceny akcji właśnie idą przez sufit, więc w zasadzie można się spodziewać strat zamiast zysków (kiedy tankujesz? Jeśli cena benzyny bezołowiowej wynosi 1,70 zł czy 1,50 zł?), po drugie tracisz kontrolę nad swoimi akcjami i musisz za to nawet płacić, co dodatkowo obniża Twoją stopę zwrotu.

Surowce mogą być interesujące (metale szlachetne są aktualnie bardzo niedoceniane!), alternatywnie mogę polecić inwestycje w zastaw podatkowy na nieruchomości. Krótkoterminowe okresy inwestycyjne (zwykle poniżej 1 roku) i odsetki do 36% - gwarantowane przez państwo!

Nieruchomość może być mało odpowiednia dla Twojej perspektywy czasowej, ale są tam także możliwości...

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata