Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Czy emeryci otrzymują swoje ubezpieczenie bezpośrednie w przypadku bankructwa?

Napisany przez ADMCI4
Mój ojciec kilka lat temu w ramach swojej firmy ubezpieczył się na życie jako rodzaj funduszu emerytalnego. Dzięki długiemu stażowi w przedsiębiorstwie zgromadził spore oszczędności, które stanowią dobrą dopłatę do emerytury. Za trzy lata prawdopodobnie przejdzie na emeryturę i otrzyma standardową rentę emerytalną oraz wypłatę swojego ubezpieczenia na życie w miesięcznych ratach. Obecnie firma, w której pracuje, ma jednak bardzo trudności finansowe. Czasami nawet mówi się o bankructwie. Jeśli faktycznie do tego dojdzie, czy mój ojciec nadal ma szansę otrzymać wypłatę z jego ubezpieczenia na życie? Dziękuję

Re: Czy emeryci otrzymują swoje ubezpieczenie bezpośrednie w przypadku bankructwa?

Napisany przez Torsten Breitag
Upadłość firmy nie ma zwykle wpływu na standardowe warunki emerytalnego programu świadczeń pracowniczych (bAV). Zazwyczaj nie jest to uwzględniane w bilansie firmy.

Jednakże sytuacja wygląda inaczej dla dostawcy tego programu.

To zależy, czy jest to fundusz emerytalny czy ubezpieczenie bezpośrednie. Nie każdy fundusz emerytalny jest zabezpieczony, dlatego upadłość dostawcy może prowadzić do problemów. Nawet w przypadku ubezpieczenia bezpośredniego, unikanie upadłości przez dostawcę zgodnie z § 89 VVG może wprowadzić kłopoty.

Jednakże moja szczera rada brzmi: Nie zadawaj takich pytań w kilku zdaniach na forum. Skontaktuj się bezpośrednio z dostawcą (ty lub Twój ojciec) i sprawdź otrzymane rozliczenia.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata