Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące innych form finansowania, leasingu, oszczędzania na budowę domu, narzędzi finansowych itp.

Re: Pozbyć się umowy oszczędnościowej w spółdzielni.

Napisany przez dreamy
Cześć,

około dwa lata temu podpisałem umowę oszczędnościową z jednym związkiem (budownictwo mieszkaniowe), ponieważ miał umożliwiać finansowanie zakupu na raty. W międzyczasie wiele się u mnie zmieniło, dlatego chciałbym pozbyć się tej umowy oszczędnościowej.

Mój problem polega na tym, że zdałem sobie sprawę, iż tak bardzo promowany certyfikat kapitalizacji pośrednika ma niewielką wartość, ponieważ nie odpowiada już na moje próby kontaktu i nie jest dostępny. Dlatego szukam sposobu, aby się go pozbyć. Czy ktoś mógłby podać mi wskazówkę, jak najlepiej to zrobić?

Dzięki!

Napisany przez 6Bankkaufmann
@dreamy

Moje dotychczasowe doświadczenie wskazuje, że ta platforma i moderatorzy chętnie pomogą, jeśli będą znane więcej szczegóły.

Czyli założyłeś umowę oszczędnościową. Czyli faktycznie wpłaciłeś prawdziwe pieniądze, prawda? Po 2 latach zbiera się tam spora suma pieniędzy.
A teraz nie możesz skontaktować się z instytucją zajmującą się inwestycjami?

Pytanie brzmi zatem: Proszę podać nazwę instytucji inwestycyjnej

Jeśli znasz nazwę, na pewno otrzymasz opinie od kilku osób tutaj. Być może są też inne osoby, które obecnie mają podobny problem jak Ty?

Napisany przez dreamy
Hej,

Dzięki, że odpowiedziałeś. W październiku 2011 roku podpisałem umowę oszczędnościową z Fides Wohnungsbau e.G. poprzez Geno Consulting GmbH.

Fides Wobau. e.G. zaoferowała zrzeszonym osobom możliwość zakupu domu lub mieszkania i wynajmu z prawem pierwokupu dla członków spółdzielni na nieruchomość w cenie nabycia. Warunkiem było, że nieruchomość musi być maksymalnie odnowiona do 20% i musi być dostępne 20% wartości udziałów w spółdzielni. Jako dodatkowe zabezpieczenie Geno Consulting wystawiła certyfikat kapitalizacji, który miał zagwarantować, że Geno Consulting wykupi umowę po dwuletnim okresie oczekiwania po jej zawarciu.

Około rok temu mój doradca poinformował mnie, że nie pracowałby już dla Geno Consulting. W międzyczasie rozmawiałem z nim przez telefon i opisałem mu moje problemy. Wygląda na to, że moje problemy były powodem dla niego do odejścia od Geno Consulting.

Teraz mam kilka problemów z samą umową, ponieważ Geno Consulting wydaje się, że nie zrealizuje kapitalizacji. Po pierwsze, nie mam udziałów w spółdzielni, ponieważ nadal znajduję się w fazie oszczędzania. Nie mogę zrezygnować z umowy, ponieważ w przeciwnym razie musiałbym zapłacić odszkodowanie w wysokości ~10% kwoty oszczędności (około 1 000 €). Ponadto statut ma kilka problemów z zwrotem środków. Jeśli zostanę wykluczony, mogę spodziewać się zwrotu dopiero po 6 miesiącach od zakończenia roku gospodarczego po wykluczeniu, ale nawet wtedy nie jest to gwarantowane, a oprocentowanie zaczyna działać dopiero od 7. miesiąca. Natomiast jeśli opłacę umowę w całości, spółdzielnia ma 5 lat na zwrot pieniędzy.

W umowie wpłaciłem już około 2 500 euro. Może to nie jest dużo, ale musiałem się napracować, aby zaoszczędzić te pieniądze.

Jeszcze raz dzięki!

Jeśli to pomoże, możesz zobaczyć sprawozdanie finansowe z www.bundesanzeiger.de dla naszej spółdzielni bez konieczności rejestracji.
Jeśli będziesz mieć z tym problemy, napisz do mnie. Zrobiłem zrzut ekranu sprawozdania finansowego z 2012 roku.

Napisany przez Suxxess
Pytanie brzmi, w jaki sposób jest to określone w umowie dotyczącej certyfikatu kapitałowego. Czy twój doradca ma odpowiednie ubezpieczenie odpowiedzialności cywilnej. Czy istnieje szansa na otrzymanie rekompensaty w ten sposób w razie ewentualnej szkody? (błędne doradztwo)

Ewentualnie możliwa jest przejęcie umowy? (W takim przypadku jednak konieczne będzie znalezienie kogoś, kto przejmie umowę z obecnymi warunkami)

Napisany przez RAinDrEckardt
Cześć, istnieją zasadnicze możliwości wycofania się. Na przykład poprzez odstąpienie, jeśli przystąpienie zostało podpisane w sytuacji na drzwiach, czasami przystąpienie nie było nawet skuteczne. Sąd apelacyjny w Celle w wyroku z dnia 04.06.2012 (sygn. 20 U 23/11) przyznał powództwo konsumentowi przeciwko spółdzielni mieszkaniowej fides Wohnungsbau eG o zwrot już wpłaconych wpłat. Powództwo wzajemne spółdzielni mieszkaniowej o zapłatę kolejnych wpłat zostało odrzucone. Federalny Trybunał Sprawiedliwości odrzucił skargę kasacyjną złożoną przez spółdzielnię mieszkaniową. Sąd apelacyjny w Celle potwierdził, że konsument podpisał przystąpienie na podstawie absolutnie niewystarczających i nieprawdziwych informacji, co zobowiązało spółdzielnię mieszkaniową fides eG do zapłaty odszkodowania.

Proszę Pani Doktor Eckardt, dziękuję za informację. Sprawozdanie autorki wątku pochodzi z marca 2014 roku. Nie sądzę, że nadal czyta tu posty. Czy wyrok z dnia 04.06.2012 dotyczy tylko Fides, czy można go również stosować w odniesieniu do innych sprzedaży dokonywanych w sposób natrętny?

Cześć Specjalisto od bankowości,

tak, przeczytałem to, ale myślałem, że informacja mogłaby być interesująca ogólnie.

Wyrok dotyczy spółdzielni mieszkaniowej fides WOhnungsbaugenossenschaft eG, ale ma również zastosowanie do innych inwestycji.

OLG Celle przyznał rację powództwu inwestora w związku z roszczeniami o odszkodowanie. W szczególności strona przeciwna kwestionowała przypisanie działań pośrednika.

Niestety OLG odrzucił wniosek o odwołanie, uznając że pouczenie o odwołaniu nie było błędne. Nie mogę zgodzić się z tym poglądem sądu, ale ostatecznie nie miało to znaczenia dla sprawy.

Napisany przez dreamy
Cześć,
dziękuję jeszcze raz za wszystkie odpowiedzi. Niestety faktycznie nie kontynuowałem tego tematu, ponieważ w styczniu 2015 roku zwróciłem się do prawnika. W międzyczasie został złożony pozew w sądzie rejonowym Weiden i.d. Oberpfalz, który prawdopodobnie przegram. Stało się tak, ponieważ rzekomo spółdzielnia ma szeroki zakres działań, jak miało orzec LG Itzehoe. Ponadto GENO rzekomo nie spełniła swoich zobowiązań płatniczych wobec Fides, jak miał udowodnić pewien pan Stefan U. W tym kontekście powołuje się zwłaszcza na Beuthlen, ustawa o spółdzielniach, 15. wydanie 2011, § 76 Rn. 2 i § 15 b Rn. 4.
Niestety nie udało mi się znaleźć wspomnianego wyroku OLG Celle i byłbym wdzięczny za podanie źródła.

Cześć marzycielu,
reprezentuję kilku poszkodowanych inwestorów firmy Fides i udało mi się już osiągnąć kilka korzystnych ugód dla naszych klientów.
Chętnie udostępnię Ci wyrok Sądu Apelacyjnego w Celle. Proszę napisz do mnie e-mail na adres eckardt@dek-rechtsanwaelte.de. Wtedy prześlę go do Ciebie.
Pozdrowienia,
Dr. Birte Eckardt

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata