Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące ustawowego i prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego oraz reformy systemu opieki zdrowotnej.

Re: Dotacja riesterska?!

Napisany przez Almaseed
Cześć wszystkim,
mam pytanie: Jestem urzędniczką w Badenii-Wirtembergii i aktualnie informuję się na temat wszystkiego związanego z emeryturą/przyszłością itp... o czym powinniśmy zacząć myśleć w przyszłości ;-)
A co z dofinansowaniem Riester...? Brzmi super, ale nie do końca rozumiem, o co chodzi. Wiem, że to prywatna forma oszczędzania, ponieważ renty ciągle maleją... Ale na co muszę zwracać uwagę? Trochę jestem zagubiona :-D
Dziękuję za pomoc.
Alma

Napisany przez Torsten Breitag
W każdym razie Riester nie jest ubezpieczeniem zdrowotnym.

Moja rada:
https://www.deutsche-rentenversicheru...ge_von_a_z.pdf

DRV oferuje również neutralne spotkania doradcze. Nie musisz od razu zdradzać, że jesteś urzędnikiem.

Napisany przez Gudrune
Hej,
masz absolutną rację... dżungla ubezpieczeń jest naprawdę gęsta. Trzeba zauważyć, że Riester nie należy do ubezpieczenia zdrowotnego
Riesterförderung ma przede wszystkim na celu wypełnienie braków w zabezpieczeniu na starość i zapobieżenie sytuacji, w której zamiast wcześniejszych 4000 €, nagle masz do dyspozycji tylko 1500 €, co zaledwie pokrywa koszty utrzymania. Jednak istnieją określone warunki: musisz np. koniecznie mieć umowę na emeryturę i musisz wpłacić co najmniej 4% swojego ostatniego rocznego zarobku, aby skorzystać z pełnego dofinansowania!
Wyszukałem dla Ciebie zasiłki:

154,- € dla każdej osoby uprawnionej do dofinansowania
185,- € dla każdego dziecka uprawnionego do zasiłku rodzinnego urodzonego przed 2008 rokiem
300,- € dla każdego dziecka uprawnionego do zasiłku rodzinnego urodzonego po 1 stycznia 2008 roku
Osoby rozpoczynające pracę poniżej 25 roku życia otrzymują jednorazowy bonus w wysokości 200,- €, jeśli zdecydują się na oszczędzanie na emeryturę w ramach umowy Riester.

Na stronie Riesterförderung für Beamte | Krankenversicherung für Beamte, Beamtenanwärter, Referendare wszystko jest także dobrze wyjaśnione. To naprawdę fajna sprawa dla funkcjonariuszy. Mam nadzieję, że byłem pomocny

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata