Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Oszczędności na życie dla członków rodziny

Napisany przez snacker
Cześć wszystkim,

Potrzebuję porady dotyczącej zabezpieczenia emerytalnego, niestety kompletnie nie mam pojęcia o tym. Mam 37 lat i szukam ubezpieczenia, które zabezpieczyłoby moją rodzinę (żonę i 2 dzieci) w przypadku mojej śmierci, ale jednocześnie przyniosłoby na końcu jakiś zysk, czy to w postaci renty, czy jednorazowej wpłaty. Już czytałem, że istnieje ubezpieczenie na życie kapitałowe, ale nie przynosi ono dobrej stopy zwrotu, ponieważ podlega ono opodatkowaniu... oraz różne rodzaje Risterów (ubezpieczenie na wypadek śmierci), gdzie w przypadku przedwczesnej śmierci moja żona i dzieci są zabezpieczone, ale nadal jestem zagubiony. Mógłbym przeznaczyć około 150 euro miesięcznie, niestety nie jest to zbyt wiele jak na mój wiek i pozostałe 30 lat, ale nie muszę się również martwić o swoją pracę (pracuję w sektorze publicznym). Jestem otwarty na wasze propozycje lub krytykę i postaram się wszystko dokładnie przeczytać. Jeśli coś przegapiłem, to proszę o informację i DZIĘKUJĘ.

Pozdrowienia,
Ingo

Napisany przez Torsten Breitag
Dla twojego przypadku odpowiednim rozwiązaniem jest ubezpieczenie na życie zabezpieczające przed ryzykiem.

Napisany przez snacker
Dziękuję za Twój wkład, ale ja tego nie widzę, napisałem wcześniej, że na końcu powinny być jakieś korzyści, czego nie ma w przypadku ubezpieczenia na życie, o ile się nie mylę, a 150 euro to już przesada.

Pozdrawiam
Ingo

Napisany przez Torsten Breitag
Zasadniczo teoretycznie ubezpieczenia na życie z dodatkowym elementem kapitałowym również mogą być rozszerzone. Ponadto, również w przypadku ochrony na wypadek śmierci w ubezpieczeniu na życie kapitałowe, płacisz odpowiednią składkę ryzyka, nie otrzymasz jej za darmo.

Poza tym nie twierdziłem, że RLV kosztuje Cię 150 euro miesięcznie, jest to kwestia tylko wysokości ochrony, wieku, stanu zdrowia.

Ubezpieczenia RLV oferują pożądane limity ubezpieczenia w porównywalnie niskich składkach i są bardzo elastyczne. Na przykład, w celu zabezpieczenia dzieci suma ubezpieczenia może być automatycznie zmniejszana.

Ubezpieczenie kapitałowe nie jest zabezpieczeniem dla pozostałych osób. Otrzymujesz to, co wpłaciłeś, pomniejszone o koszty... albo płacisz odpowiednią składkę ryzyka i otrzymujesz zgodnie z opłaconymi składkami odmienny świadczenie.

RLV = zabezpieczenie ryzyka, KLW = stosunkowo bezsensowny hybrydowy produkt z zabezpieczeniem ryzyka i umową oszczędnościową

Co, według Ciebie, będzie dostępne po 3,5 lub 10 latach w kapitałowym ubezpieczeniu, przy 150 euro czystej składce na oszczędności? Po 3-5 latach się nie opłaci, nawet na tydzień na Malediwach, ale po 10 latach wystarczy na nową kuchenkę i kilka ubrań dla dzieci.

Jeśli oczywiście to jest Twoim celem zabezpieczenia, życzę powodzenia.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata