Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Kupno nieruchomości bez wkładu własnego?!

Napisany przez Traum_vom_Hof
Cześć drodzy użytkownicy!

Mam pytanie dotyczące działki w Luneburskim Parku Krajobrazowym!

Cena zakupu wynosi około 90 000-95 000 euro plus około 11 000 euro kosztów dodatkowych!

Planuje się ją zabudować za około 5-7 lat! Wtedy moje dwie oszczędności budowlane będą gotowe do przydzielenia! W ubiegłym roku podpisałem długoterminowy plan oszczędnościowy Fuchs (50 000 euro) i plan emerytalny Fuchs (100 000 euro). Za oba płacę miesięcznie około 300 euro (w tym dodatkowa pensja od pracodawcy).

Mam kredyt samochodowy w wysokości 245 euro miesięcznie (pozostało 39 miesięcy do spłaty) oraz kredyt konsumencki w wysokości około 20 000 euro z ratą 332 euro! Koszty telefonu wynoszą około 80 euro.

Moje zarobki to około 2500 euro netto (kierowca zawodowy). Jestem singiel, nie mam dzieci. Nie płacę czynszu, ponieważ mieszkam bezpłatnie u rodziców mojej partnerki! Moja partnerka nadal studiuje na studiach nauczycielskich (jej rodzice finansują ją do etapu aplikacyjnego) i zacznie zarabiać w ciągu roku (około 800 euro w czasie aplikacji), a po 1,5 roku około 1800 euro netto.

Jeśli z Państwa punktu widzenia nabycie nieruchomości byłoby możliwe, chciałbym zakupić tę działkę z okresem zabezpieczenia na 5 lat i spłacić 50 000 euro z BSV po 5 latach. Mogę sobie wyobrazić ratę między 500 a 700 euro z możliwie wysoką spłatą kapitału!

Dziękuję z góry!

Napisany przez Alex [CryptoMod]
Jesteś pewien, że po 5-7 latach będą przydzielone?
Jeśli obliczę 300*12*7, wychodzi mi 25 000 EUR wpłaconych pieniędzy. Czyli przydzielenie kredytu w wysokości 125 tys. EUR ma nastąpić ????

W mojej opinii wybrałeś zupełnie złe strategię, z jednej strony oszczędzasz pieniądze na marne oprocentowanie, a z drugiej spłacasz kredyty, które prawdopodobnie kosztują Cię 5% lub więcej odsetek.

Zatem Twoje planowanie finansowe wygląda trochę dziwnie.
Masz dobrą pensję netto, mieszkasz za darmo, ale zamiast posiadać kapitał własny, masz długi.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Cześć
W bilansie BSV są 2 raty kredytowe w wysokości 577 EUR jako wydatki.
Jeśli teraz kupisz działkę, jest to całkowicie możliwe nawet jeśli masz 2 rata kredytowa.
Jednakże nadal możliwe jest, że finansowanie domu z obecnymi danymi dotyczącymi dochodów i wydatków jest obecnie niemożliwe i można to również określić w umowie.

Cześć Bankierze!

Jak widzisz finansowanie działki z Twojej perspektywy?

Pozdrawiam

Cześć, Panie Herrmuellerze!

Oczywiście, masz rację co do bsv! Kwota 50.000,- staje się gotowa do przydziału w tym okresie.
Riester w wysokości 100.000,- ma być oszczędzany dodatkowo. Jednakże mogę natychmiastowo zażądać tej kwoty, jeśli chciałbym zakupić nieruchomość...np. mieszkanie własnościowe lub Dom za tę sumę...ale to nie jest moim celem!

Pozdrawiam

Napisany przez Nomik
Nie widzę tu żadnego problemu z finansowaniem

Napisany przez 6Bankkaufmann
@Nomik
W takim razie pokaż mi bank, który finansuje całą nieruchomość i wszystkie dodatkowe koszty od samego początku.
To jest życzenie autora wątku.
100% finansowanie nieruchomości nie stanowi problemu. Ale moim zdaniem pełne sfinansowanie wszystkich kosztów nie jest możliwe.
Albo tylko z bankiem hipotecznym.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata