Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Dyskusje na temat transakcji nieruchomościowych, takich jak rentowność (dom dochodowy), lokalizacja nieruchomości, rzeczoznawcy, pośrednicy nieruchomości, umowy kupna, ubezpieczenia nieruchomości i podatki. (Zakup nieruchomości w celu wynajmu)

Re: Czy to w ogóle wykonalne?

Napisany przez EmskoppEL11
Cześć,

Mam nadzieję, że mogę tu uzyskać od was potrzebne informacje lub wskazówki.

Krótko o sytuacji: Jesteśmy 4 osobowym gospodarstwem domowym, w tym dwójką dzieci. Mam różne długi o łącznej kwocie 18 000 euro i stałe miesięczne wynagrodzenie netto w wysokości 1800 euro. Obecnie mieszkamy w domu, który pierwotnie chcieliśmy kupić. Jednak prace renowacyjne pochłonęłyby ogromne koszty. Obecnie płacimy 350 euro właścicielowi (tak jakby czynsz) i 405 euro EWE za prąd, wodę i gaz. Opłata jest wysoka, ponieważ Dom (z lat 1954) potrzebuje bardzo dużo czasu na podgrzanie wody, co prowadzi do wysokich kosztów EWE.
Mój mąż również ma różne długi i pracuje na pół etatu za 400 euro. Do tego dochodzi jeszcze 368 euro z tytułu kindergeld dla dwójki dzieci oraz 472 euro alimentów.

Nasz właściciel nieruchomości chce teraz pilnie sprzedać, ale wolałybyśmy przeprowadzić się. Wynajem mieszkań jest tutaj bardzo trudny do znalezienia w odpowiednim rozmiarze, a tutaj jest oferowany Dom za 107 000 euro.

Czy w ogóle możliwe jest uzyskanie kredytu w takiej wysokości mając długi? Obecnie nie mamy kapitału własnego, ale mamy nadzieję na pewne środki. Dostanę pewną sumę z dziedziczenia, około 30 000 euro, ale muszę to jeszcze załatwić sądowo.

Gdybyśmy mieli to dziedzictwo, czy to by wystarczyło? Chciałabym kupić ten Dom na swój własny rachunek i być może pożyczyć trochę więcej, aby móc jednocześnie spłacić moje obecne długi.

Obecnie płacę na długi miesięcznie prawie 450 euro. Jeśli byłaby możliwość uzyskania wyższego kredytu, moglibyśmy to również zaoszczędzić.

Mam również dwa plany oszczędnościowe, ale mają dopiero pół roku i jeden z nich dotyczy czegoś w rodzaju oszczędności pracowniczych, a drugim jest plan oszczędzania na złocie.

Jestem wdzięczna za każdą wskazówkę i radę.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Czy praca za 400 EUR trwa od wielu miesięcy i czy wynagrodzenie jest przekazywane na konto bankowe? Czyli nie w gotówce?

Praca za 400 euro mojego męża trwa od około roku i zarobki są przekazywane na konto. To 400 euro każdego miesiąca.

Więc Twoje dochody to:
EUR 1.800
EUR 400
EUR 368 KG
EUR 472 alimenty

Teraz dostałeś ofertę na nieruchomość za EUR 107.000 i masz długi w wysokości EU R 18.000.
Jak wysokie są długi Twojego męża razem?

Mój mąż ma około 30000 euro długów (przed naszym czasem) i chciałbym kupić Dom na swoje nazwisko. Czy coś takiego jest możliwe?

Dochody

EUR 1.800
EUR 400
EUR 368 KG
EUR 472 alimenty

Wydatki obecnie

EWE 405
Koszty utrzymania 1000
Spłata długów 450 (chciałabym wziąć to w kredyt, aby spłacić wszystko w jednym miejscu)
obecnie właścicielowi 350

Mam również dwa konta oszczędnościowe, na których trafiają środki z pracowniczych programów oszczędnościowych oraz plan oszczędzania w złocie Multiinvest.

Generalnie możesz kupować samodzielnie.
Kredytobiorcy powinni być w dwie osoby. Tylko wtedy liczy się łączny dochód was obojga.

Ale jeśli oboje jesteśmy kredytobiorcami, to czy oba długi są brane pod uwagę, prawda?

Czy mam w ogóle szansę na uzyskanie kredytu?

Jeśli jesteście małżeństwem w ustawowym reżimie majątkowym, powinniście wspólnie złożyć wniosek o pożyczkę.
Z miesięcznymi ratami na kwotę niemal 50 000 EUR i wysokimi kosztami ogrzewania/energii sytuacja może być trudna.

Musimy zaczekać z realizacją tego do czasu uregulowania spadku. Wtedy mógłbym dołożyć 1/3 ceny zakupu w gotówce. Czy może byłoby sensowniejsze spłacić najpierw moje długi i wtedy pójść do tego bez wkładu lub z mniejszym wkładem?

Szczerze mówiąc, nie jestem pewien, co mamy. Przy ślubie nie ustaliliśmy niczego. Po prostu normalnie. Czy to coś zmienia?

Tak czy inaczej, dziękuję za odpowiedzi.

Jeśli czekasz na spadek, dobrze jest spłacić raty kredytowe. Wtedy sprawa wygląda nieco inaczej.

Czyli lepiej najpierw wyjaśnić/płacić te nadal otwarte zobowiązania, a potem zająć się sprawą z mniejszym kapitałem własnym? Czy dobrze to zrozumiałem? Jeśli zobowiązania zostały spłacone, czy mogą zostać natychmiast usunięte z Schufa? Mam na myśli tę 3-letnią okres.

Czy moje umowy oszczędnościowe, nawet jeśli nie są jeszcze stare, również są uważane za kapitał własny?

Napisany przez florianmeier
Przy ponad 400 EUR kosztów eksploatacyjnych zastanowiłbym się, czy chcę kupić ten Dom. Koszty zawsze nie wynikają z ciepłej wody. Ten Dom po prostu pożera człowieka ze względu na jego fatalną efektywność energetyczną.

400 euro kosztów eksploatacyjnych nie jest w nowym domu, są one tam, gdzie obecnie mieszkamy. Dlatego chcemy się przeprowadzić.

Wszystko, co można udowodnić, jest zaliczane jako kapitał własny.
No dobrze, w takim razie naprawdę ma sens wyprowadzić się z tego domu z wysokimi kosztami energii.
Z mojego dotychczasowego punktu widzenia w tej sprawie, najbardziej sensowne byłoby poczekać na spadek i ostatecznie sprawdzić, czy kapitał własny oraz aktywa z planu oszczędnościowego wystarczą na spłatę całych zobowiązań.
Kiedy mniej więcej spodziewać się spadku? Kilka tygodni? Kilka miesięcy?

Dziedzictwo powinno już być tutaj. Ale naprawdę nie może to trwać już długo. To nie byłby długi okres czasu i dałoby radę. Dziękuję za odpowiedź.

Czy możesz to jeszcze raz rozwinąć?
całe dziedzictwo?
plan oszczędności na wkład własny
wszystkie długi?

Napisany przez Cashflowclub MD
Zacznijmy od tego: wszystko jest możliwe. Ale szczerze mówiąc, z łącznym długiem prawie 50 000 €, nie polecam kupowania domu na własną rękę (czyli prywatnie)! Dlaczego? Otóż, gdy któryś z waszych wierzycieli będzie niezadowolony z obecnej sytuacji i postanowi skierować sprawę do sądu w celu odzyskania pieniędzy, wasz Dom zostanie zmuszony do licytacji! Polecam, abyście wspólnie założyli spółkę kapitałową (GmbH) i to ona dokonała zakupu domu. Jeśli wasz pracodawca myśli ekonomicznie i jest elastyczny, można w ten sposób jeszcze więcej pieniędzy uzyskać. Jakie prace konserwacyjne trzeba by było przeprowadzić w domu i jakie oferty już macie? Czy cena zakupu w wysokości 107 000 € (dla domu jednorodzinnego?) jest realistyczna, czy można byłoby ją obniżyć? A może lepszym rozwiązaniem byłoby zakupienie innego, tańszego domu? Ofert jest teraz mnóstwo. Czy moglibyście w jakiś sposób pozyskać kapitał (ok. 15-30 000 €) na krótką metę, aby wnosić wkład własny (być niezależnym od wypłaty spadku)? Na przykład, prywatna pożyczka z oprocentowaniem 6% przez 6 miesięcy lub pół roku? Czy moglibyście także zaoferować swoją pracę własną (chociaż większość banków dzisiaj tego praktycznie nie akceptuje)? Gdzie właściwie znajduje się ten Dom? W każdym razie widzę tutaj zdecydowane możliwości i uważam znalezienie rozwiązania waszego problemu za interesujące wyzwanie. Pozdrowienia z Magdeburga

Przepraszam, ale co sensownego jest w tym, że nowo założona spółka GmbH kupuje mieszkanie wspólnika i dyrektora zarządzającego? To w ogóle nie ma sensu. Jednak zakładanie GmbH w tym celu ma sens, jeśli planowane jest zakupienie dodatkowych nieruchomości i wynajmowanie ich. Ale tutaj tego nie widzę.

Przepraszam, ale co jest sensownego w tym, gdy nowo założona spółka z o.o. kupuje mieszkanie właściciela i dyrektora firmy?

To pytanie zostało już przeze mnie odpowiedziane w moim poprzednim poście...

Napisany przez florianmeier
Założyć GmbH, zapłacić doradcę podatkowego, zapłacić za ujawnienie / złożenie dokumentów, utrzymać terminy związane z domem?

W przypadku zajęcia komorniczego udziały w GmbH mogą być zajęte.

Nie ma możliwości prowadzenia GmbH z kosztami działalności rzędu co najmniej 2.000 EUR rocznie?

Czy chcecie mi to wybaczyć, jeśli nazwę to rzadko-głupim?

@florianmeier
tak, właśnie o to chodzi, nawet jeśli dostępna jest tylko jedna nieruchomość na sprzedaż.
Oczywiste jest, że istnieją opłaty notarialne. Ale czy CashflowClub nie wie o tym?
Tak, także dla jednego domu nie widzę sensu w tym lub jeszcze nie rozumiem tajemnicy oszczędzania podatków przy jednym domu.

Napisany przez Reinsch
-----usunięty-----

Jeśli czekasz na spadek, to sensowne jest spłacenie rat kredytów.

Ogólnie odradzałbym to! Pieniądze ze spadku powinny być równolegle inwestowane, aby a) opłacać raty z zysków, lub b) budować kapitał, aby kiedyś spłacić kredyt, przecież przecież nikt nie chce spłacać długów kredytowych do końca swoich dni, prawda?

kredyty konsumpcyjne lepiej spłacać elegancko za pomocą kredytu hipotecznego na Dom.

@ all: jeśli ktoś nie jest gotów zapłacić 1.000€ za koszty notarialne i założycielskie, to po prostu nie może otrzymać 10.000€ gotówki i musi żyć na co dzień z ryzykiem zajęcia komorniczego.

@Cashflowclub, jeśli kredyty ratalne pozostaną, finansowanie nie będzie możliwe dla tego klienta, ponieważ wydatki będą wtedy zbyt wysokie.

Wtedy trzeba znaleźć inne rozwiązanie tego problemu, ale uważam, że całkowicie roztrwonienie całej gotówki jest grubym nonsensem

Podczas oceny finansowania budowy nie ma innego rozwiązania niż ocena zrównoważonych dochodów i wydatków! Jeśli wydatki są zbyt wysokie, finansowanie nie jest możliwe.

W przypadku sprawdzania finansowania budowy nie ma innego rozwiązania

Zawsze istnieje inne rozwiązanie!

Osoba rozpoczynająca ten post na forum zarabia 1800 euro.
Nie ma tu innego rozwiązania niż spłata istniejących kredytów ratalnych, jeśli jest wystarczająca ilość kapitału własnego.

Osoba rozpoczynająca ten wątek forum ma dochód w wysokości 1 800 EUR.
Nie ma tutaj innej opcji niż spłacenie istniejących kredytów ratalnych, jeśli wystarczająca ilość kapitału własnego jest dostępna.

niemożliwe nie istnieje

Mam dwie pomysły jako podejście do rozwiązania: zakładając, że para znajdzie osobę trzecią, która pożyczy im prywatnie prawie 50 000 € na pół roku do 1 roku, aby zobowiązania mogły zostać spłacone. W ten sposób para byłaby bez długów w stosunku do banku i mogłaby wziąć pożyczkę w wysokości 200 tys. euro (dla uproszczenia przyjmujemy, że kapitał własny wynosi 100 tys. euro, a koszty remontu 50 tys. euro).

Gdy zostanie wypłacone to finansowanie, można spłacić prywatną pożyczkę z różnicy lub alternatywnie z pozostałej części spadku, jeśli zostanie wypłacona wcześniej, reszta zostanie zainwestowana, a z zysków można albo spłacić raty, albo w ciągu 10-20 lat spłacić całą pożyczkę: para jest teraz bez długów i ma własny Dom!

Po drugie: para zakłada spółkę z o.o., która generuje miesięczny dochód w wysokości około 4000 EUR. Ta spółka kupuje i remontuje Dom, który wynajmuje parze. Prywatne długi odgrywają przy tym - jeśli w ogóle - drugorzędną rolę, ponieważ partnerem umowy jest spółka z o.o.

Czy te dwa podejścia mogłyby rozwiązać to niemożliwe do rozwiązania problem?

PS: Zasadniczo pierwsza nieruchomość NIGDY nie powinna być używana jako własna!!!

Napisany przez CFO
@Cashflowclub MD

Prawidłowe byłoby napisanie w pierwszej wersji:

Para znajduje wystarczająco głupiego trzeciego....

W przypadku drugiej wersji: Jak założyć spółkę z o.o. bez kosztów założenia i kapitału?

Znowu propozycje z gry planszowej?

Pozdrawiam CFO (który mieszka w swoim pierwszym nabytym domu w oazie podatkowej)

Napisany przez Suxxess
Jeśli dobrze zrozumiałem, w przypadku metody 1 osoba uzyskuje lepsze warunki u banku poprzez przedstawienie ewentualnego kredytu prywatnego jako posiadanego kapitału własnego lub też pozbywa się długów na papierze. A co do drugiej metody, zastanawiam się, jak para zarabiająca około 1 850 € ma opłacić czynsz w wysokości 4 000 €.

@Suxxess Masz całkowitą rację w swoich krytycznych pytaniach.
Można zinterpretować, że dotychczasowy pracownik otrzymuje teraz 4000 EUR od pracodawcy za działalność freelancerską, w porównaniu do poprzednich 1800 EUR netto.

Napisany przez Suxxess
Dziękuję za wyjaśnienie

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata