- pn mar 31, 2014 4:20 pm
Najpierw niepoprawnie, wiem bardzo dobrze, co to są fundusze. Błędna jednak jest Twoja wypowiedź, że fundusze są tak samo ryzykowne jak pojedyncze akcje. Sam formułujesz, że fundusze składają się z wielu różnych akcji, co już stanowi rozproszenie ryzyka. Ponieważ akcje jednej konkretnej firmy mogą kosztować inwestora dużo pieniędzy, znacznie przewyższając zysk. Zarządzanie funduszem otrzymuje marżę - słusznie - ponieważ reagują na ruchy na rynku i dodają lub usuwają pojedyncze akcje z funduszu, zdecydowanie bardziej kompetentnie i precyzyjnie niż ktoś, kto chce dowiedzieć się, czy lepiej inwestować w akcje czy fundusze. Nie chodziło o to, czy fundusze są w ogóle pozbawione ryzyka. Oczywiście, one również je posiadają. Podobnie nie chodziło o to, czy fundusze akcji nie mogą doprowadzić do całkowitej utraty. Przy zakupie/sprzedaży akcji zawsze pobierane są prowizje.
Natomiast poruszyłem temat Zamkniętych Funduszy, które - moim przyjacielu - nie inwestują w akcje. Inwestuje się w nie realne aktywa, takie jak na przykład samoloty, statek, farmę wiatrową, nieruchomości itp. Modele inwestycyjne są zazwyczaj wielokrotnie ocenione, występuje zainwestowany kapitał własny i procentowe zabezpieczenie, obliczane są na podstawie realnych parametrów, itp.
Oczekiwane stopy zwrotu mogą zostać przekroczone, ale również nie osiągnięte w 100%, dlatego również tutaj występują ryzyka. Jak we wszystkich formach inwestycji, czy to akcje, fundusze akcji, Zamknięte Fundusze itp., ważne jest oddzielenie ziarna od plew.
Dołączyłem tutaj, że warto jednak wybrać doświadczonego dostawcę (nie bank, który chce być może sprzedać własne produkty), powinno się sprawdzić historię wydajności domów emisyjnych i inicjatorów itp.
Podsumowując: jeśli ktoś sam nie wie, powinien raczej inwestować w fundusze niż w pojedyncze akcje. Jeśli masz inne zdanie, to w porządku. Jednak jestem dość pewien, że najgorszy scenariusz, czyli całkowita utrata kapitału, bardziej prawdopodobnie mógłby się wydarzyć w przypadku inwestycji w pojedyncze akcje.
Kto nie boi się ryzyka, ale chciałby pomnożyć swoje pieniądze, ten może być lepiej doradzony inwestując w zamknięte inwestycje. Oczywiście należy również dokładnie zbadać tę opcję, w przeciwieństwie do akcji/funduszy akcji, są to jednak bardziej przewidywalne inwestycje, a nie spekulacje.