Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Inwestowanie pieniędzy WHEN Nie unikam ryzyka)

Napisany przez Mondmann
Cześć wszystkim!

Mam około 10000.- do dyspozycji, które chciałbym wykorzystać do inwestowania na giełdzie.
Aktualnie intensywnie się tym tematem zajmuję.

Jakie formy inwestycji polecacie?
Akcje czy fundusze?
A może kompletnie coś innego?
Ryzyko może być, ale powinno być akceptowalne.

Pozdrawiam

Napisany przez Cashflowclub MD
Chcesz zachować kontrolę nad swoimi inwestycjami? Kupuj akcje!
Chcesz raczej oddać kontrolę nad swoimi pieniędzmi w obce ręce? Kupuj fundusze!

Napisany przez GeorgWagner
Cześć, jeśli więc nie masz pomysłu, które pojedyncze przedsiębiorstwa w najbliższej lub średnioterminowej przyszłości odniosą sukces gospodarczy (czy to poprzez wzrost, nowe produkty itp.) i będą atrakcyjne dla inwestorów, co skutkować będzie wzrostem cen akcji, może lepiej rozważyć rozproszenie ryzyka i inwestowanie w fundusze. Wybierz doświadczonego dostawcę z pozytywnym bilansem wyników. Czy być może zamknięte inwestycje byłyby dla Ciebie interesujące? W dzisiejszych czasach trzeba jednak być nieco bardziej skłonnym do ryzyka, aby nadal osiągać zyski. inwestowanie w akcje niesie jednak zawsze ryzyko poniesienia znaczących strat, czy to z powodu czynników geopolitycznych, czy gospodarczych.

Cześć, jeśli nie masz pomysłu, które konkretne przedsiębiorstwa w najbliższej lub średnioterminowej przyszłości odniosą sukces ekonomiczny (czy to poprzez wzrost, wprowadzenie nowych produktów itp.) i będą atrakcyjne dla inwestorów, co skutkować będzie oczekiwaniem na wzrost kursu akcji, to może lepiej rozłożyć ryzyko i zainwestować w fundusze.

Nie wiesz, czym są fundusze, prawda?

Fundusze to po prostu mieszanka wielu różnych akcji, dlatego dla funduszy akcji obowiązują dokładnie te same ryzyka co dla samych akcji - z różnicą, że w przypadku funduszy firma zarządzająca funduszem pobiera opłaty do 5% za zarządzanie funduszem, co obniża ogólną stopę zwrotu, że nie można kupować/sprzedawać poszczególnych akcji, tylko udziały w funduszu oraz że zazwyczaj nie ma ubezpieczenia od całkowitej straty dla funduszy.

Ponadto ryzykujesz, że twoje bank umieści w twoim portfelu złe akcje...

Pamiętaj: kto powierza swoją przyszłość bankowi, gra z własną egzystencją!!!

Napisany przez GeorgWagner
Najpierw niepoprawnie, wiem bardzo dobrze, co to są fundusze. Błędna jednak jest Twoja wypowiedź, że fundusze są tak samo ryzykowne jak pojedyncze akcje. Sam formułujesz, że fundusze składają się z wielu różnych akcji, co już stanowi rozproszenie ryzyka. Ponieważ akcje jednej konkretnej firmy mogą kosztować inwestora dużo pieniędzy, znacznie przewyższając zysk. Zarządzanie funduszem otrzymuje marżę - słusznie - ponieważ reagują na ruchy na rynku i dodają lub usuwają pojedyncze akcje z funduszu, zdecydowanie bardziej kompetentnie i precyzyjnie niż ktoś, kto chce dowiedzieć się, czy lepiej inwestować w akcje czy fundusze. Nie chodziło o to, czy fundusze są w ogóle pozbawione ryzyka. Oczywiście, one również je posiadają. Podobnie nie chodziło o to, czy fundusze akcji nie mogą doprowadzić do całkowitej utraty. Przy zakupie/sprzedaży akcji zawsze pobierane są prowizje.

Natomiast poruszyłem temat Zamkniętych Funduszy, które - moim przyjacielu - nie inwestują w akcje. Inwestuje się w nie realne aktywa, takie jak na przykład samoloty, statek, farmę wiatrową, nieruchomości itp. Modele inwestycyjne są zazwyczaj wielokrotnie ocenione, występuje zainwestowany kapitał własny i procentowe zabezpieczenie, obliczane są na podstawie realnych parametrów, itp.
Oczekiwane stopy zwrotu mogą zostać przekroczone, ale również nie osiągnięte w 100%, dlatego również tutaj występują ryzyka. Jak we wszystkich formach inwestycji, czy to akcje, fundusze akcji, Zamknięte Fundusze itp., ważne jest oddzielenie ziarna od plew.
Dołączyłem tutaj, że warto jednak wybrać doświadczonego dostawcę (nie bank, który chce być może sprzedać własne produkty), powinno się sprawdzić historię wydajności domów emisyjnych i inicjatorów itp.

Podsumowując: jeśli ktoś sam nie wie, powinien raczej inwestować w fundusze niż w pojedyncze akcje. Jeśli masz inne zdanie, to w porządku. Jednak jestem dość pewien, że najgorszy scenariusz, czyli całkowita utrata kapitału, bardziej prawdopodobnie mógłby się wydarzyć w przypadku inwestycji w pojedyncze akcje.
Kto nie boi się ryzyka, ale chciałby pomnożyć swoje pieniądze, ten może być lepiej doradzony inwestując w zamknięte inwestycje. Oczywiście należy również dokładnie zbadać tę opcję, w przeciwieństwie do akcji/funduszy akcji, są to jednak bardziej przewidywalne inwestycje, a nie spekulacje.

Napisany przez Mondmann
Przede wszystkim dziękuję za wszystkie odpowiedzi!

Te 10000.- to nie jest suma, która jest dla mnie istotna. Innymi słowy, nie jestem od niej zależny. Z tymi pieniędzmi nie boję się ryzyka. Nie chcę być nudny i ciągle odkładać pieniądze na konto oszczędnościowe, aby mieć pewność, że nic mi się nie stanie.

Właściwie wolę inwestować w akcje. Obecnie poświęcam wiele czasu na naukę podstaw finansów. Jestem jeszcze dość młody, ale uważam, że nigdy za wiele nie można zacząć. Zwłaszcza w takich czasach.

Inwestycje zamknięte... Nie słyszałem o tym zbyt wiele? O co dokładnie chodzi?

Pozdrowienia, Mondmann

Napisany przez Cici
Jeśli chcesz zainwestować szeroko w akcje, jednocześnie minimalizując koszty i ryzyka zarządzania funduszami, istnieje opcja funduszy indeksowych notowanych na giełdzie (ETF). Dzięki nim można łatwo inwestować na dużych indeksach akcji, takich jak DAX, EuroSTOXX czy S&P 500, unikając kosztów transakcyjnych związanych z poszczególnymi akcjami lub wysokich opłat emisyjnych.

ETF-y istnieją również na różnych, egzotycznych rynkach. Jeśli chcesz zainwestować szeroko gdzieś na rynku, zawsze preferuję ten instrument inwestycyjny. Oczywiście należy zwrócić uwagę na kilka rzeczy, takich jak sposób replikacji, koszty (TER), odchylenia itp. Inwestowanie w zagraniczne ETF-y może być skomplikowane pod względem podatkowym. Jednakże według mnie warto szukać dalszych informacji na ten temat.

Napisany przez Mondmann
Dzięki serdeczne!

Postaram się również z tym zapoznać.

Jeśli ktoś ma jeszcze pomysły, śmiało podzielcie się nimi (: !!

Pozdrawiam

Napisany przez domrepp
Jeśli chodzi o temat ETF-ów, uważam, że ten link może być pomocny:

ETF | Special Edition | finanzen.net

Ponieważ, niezależnie od rynku lub branży, akcje jednej firmy mogą kosztować inwestora znaczne pieniądze, znacznie przekraczając zysk.

Aha, jak to w ogóle możliwe?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata