Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Jaką kartę kredytową warto mieć? Które konto osobiste najlepiej mi odpowiada? Czy PayPal jest naprawdę bezpieczny?

Re: Pytanie dotyczące kredytu i Schufy.

Napisany przez Marc00
Cześć społeczności forum,

Jak sytuacja wygląda dla Schufy, jeśli spłacę dwa kredyty po 2500€ każdy terminowo, czy to pomoże zyskać zaufanie banku?

Czy będę wtedy mógł wziąć większy kredyt na samochód?

Jak wpłynie to na moją Schufę i mój wynik w Schufie?

Dzięki za pomoc

Marc00

Napisany przez 6Bankkaufmann
Ogólnie rzecz biorąc zawsze warto terminowo spłacać kredyt.
Oczywiście, jest to sensowne.
Jak to wpłynie na twój wynik w Biurze Informacji Gospodarczej nie da się dokładnie powiedzieć.
Jednakże, czy nie możesz uzyskać dostępu do swojego własnego wyniku w Biurze Informacji Gospodarczej?

Napisany przez 2Escorpio
To prawda, że spłacone kredyty są korzystne dla Schufy, ale przy kredycie w wysokości 2 500 euro może to również obrócić się przeciwko tobie. 2 500 euro to po prostu za mało i może znowu negatywnie odbić się na twojej historii kredytowej... lepiej od razu wziąć 5 000 euro.

Tak, małe rzeczy są po prostu negatywne dla Schufy.
Sam przeprowadziłem test, wnioskując o kartę kredytową z limitem 500 EUR, i mój wynik spadł o kilka punktów.

Potem zwróciłem tę kartę kredytową i mój wynik znowu wzrósł przy następnym obliczeniu.

Finansowanie w wysokości 0%, kredyty ramowe, małe kredyty - wszystko to źle wpływa na wynik.

Napisany przez 2Escorpio
Przy zerowej finansowaniu i kredytach ramowych liczy się jednak wysokość. Na przykład, kredyt ramowy w wysokości 20 000 euro na pewno byłby pozytywny dla Schufa.

Napisany przez Marc00
Cześć,

Jak myślisz, czy oddanie pierwszej raty w terminie, a potem po kilku miesiącach spłata drugiej raty, jest korzystne dla mojej historii kredytowej w Schufa? Czy wpłynie to pozytywnie na mój wynik punktowy?

Pozdrowienia i dzięki wszystkim za pomoc

Marc00

Napisany przez 2Escorpio

Cześć,

Jak to wygląda, jeśli najpierw spłacę jedną ratę terminowo, a następnie po kilku miesiącach drugą pożyczkę.

Czy to jest pozytywne dla Schufy, czy może jednak nie jest to dobre dla mojego wyniku punktowego?

Pozdrowienia i dzięki wszystkim za pomoc

Marc00

Nie rozumiem pytania... jaka byłaby alternatywa? Nie spłacać?

Napisany przez Marc00
Przepraszam za nieporozumienie.

Miałem na myśli, czy byłoby lepiej szybko spłacić drugi kredyt, który nie ma ustalonego okresu spłaty?

Ponieważ pierwszy kredyt wygasa dopiero w listopadzie 14...

Czy wygląda lepiej dla Schufa, jeśli widzi, że klient jest w stanie szybko spłacić dwa kredyty w różnych bankach?

Dziękuję jeszcze raz

Marc00

Zawsze dobrze wygląda, gdy spłaca się raty kredytu szybko.

Napisany przez 2Escorpio

Wygląda zawsze dobrze, gdy spłaca się kredyty ratalne szybko.

Zgadza się. Spłacony kredyt zawsze wygląda lepiej dla wyniku w Schufa niż otwarty.

Przy kredycie ratalnym należy jednak trzymać się ustalonego okresu spłaty... Wcześniejsza spłata może również być ponownie negatywna... Stabilność to kluczowe słowo tutaj.

Nie należy jednak oczekiwać cudów, oczywiście wynik znowu wzrośnie, ale nie o 10% od razu.

Napisany przez Kass Finanz
W przypadku punktuacji Schufy zbiega się kilka kryteriów, takich jak wiek, częste przeprowadzki, data otwarcia konta bieżącego, częstotliwość brania kredytów, wcześniejsze spłacanie nowymi kredytami itp. W związku z tym wartość punktacji jest zmienna.
Poprzez dostęp online do Schufy można sprawdzić swoje własne zgłoszenia i w razie potrzeby zadać pytania. Ponadto można uzyskać informacje na temat bieżącej zdolności kredytowej lub punktacji.

@Kass Finanz,
w przypadku własnego raportu Schufa otrzymuje się informacje o swoim wyniku, ale NIE o własnej zdolności kredytowej.
Dochód ani nawet pracodawca, jak i majątek, nie są zawarte we własnym raporcie Schufa.

Napisany przez Marc00
Cześć społeczności forum,

Czy banki faktycznie sprawdzają mój wynik w Schufa czy wewnętrzną wartość oceny przy udzielaniu debetu?

Co jeszcze sprawdzają lub oceniają przed przyznaniem konta debetowego?

Czy istnieje możliwość sprawdzenia mojej wewnętrznej oceny przez bank gdziekolwiek, aby dowiedzieć się, gdzie stoję w moim banku domowym ....

Dziękuję z góry

Marc00

Napisany przez Kass Finanz
Bank w pierwszej kolejności sprawdzi Schufę pod kątem istniejących zobowiązań i negatywnych cech. Interni będą sprawdzać istniejące dane lub obroty. Jeśli wszystko jest pozytywne, wysokość debetu zostanie ustalona po kilku wpłatach wynagrodzenia. W niektórych przypadkach dzieje się to automatycznie, czyli przez programy komputerowe. W razie potrzeby można również ubiegać się o osobiste kredyty ramowe, które jednak nie są obsługiwane jak rachunek bieżący.

Do kwoty 25 000 EUR ramowe kredyty są łatwo dostępne.

Napisany przez Marc00
Cześć,

to znaczy, że mogę bez problemu otrzymać debet, ponieważ nie mam żadnych negatywnych wpisów w Schufa, a obecnie moja ocena w Schufa wynosi 95,85%....

Czy to jest prawidłowe?

Dodatkowo mam pracę główną i dodatkową.

Czy banki łączą obie wpływy na konto i na ich podstawie ustalają debet?

Dziękuję za pomoc

Marc00

Oczywiście, nie ma u Państwa problemów z dyspozycją przy dobrym rekordzie w Biurze Informacji Kredytowej, dlaczego miałoby być. To zależy od dochodu.

Napisany przez Marc00
Cześć Bankierze,

czyli im więcej zarabiam, tym wyższy będzie mój debet?

Dziękuję Ci Bankierze za pomoc.

Pozdrowienia

Marc00

Im większe dochodzenie netto, tym większy limit debetowy.
W razie potrzeby powiadom swojego banku, że chcesz zmienić bank.
Ile wynosi Twój dochód netto i jak wysoki ma być limit debetowy?

Napisany przez Marc00
Cześć,

moje miesięczne wynagrodzenie z głównej pracy wynosi 1100€.

Postanowiłem nie uwzględniać dodatkowego zarobku z pracy dodatkowej w wysokości 300€, ponieważ nie mam zamiaru wykonywać tego zadania na zawsze...

Planuję uzyskać limit debetowy w wysokości 2500€-3000€, ponieważ chciałbym uzyskać limit jak najwyższy. Dzięki temu moja sytuacja w bazach danych, takich jak Schufa, będzie lepsza.

Dziękuję za odpowiedzi

Marc00

Napisany przez 2Escorpio
Przy netto w wysokości 1.100 euro nie wszystkie banki wypłacają pełne trzy miesięczne pensje. To dlatego, że ta kwota jest tylko nieznacznie wyższa od kwoty wolnej od zajęcia i w razie potrzeby nie ma tam zbyt wiele do zarekwirowania. Jednak każdy bank postępuje w tej kwestii inaczej, dlatego nie można podać ogólnych wskazówek. Ponadto zalecam poczekać, aż wynik kredytowy przekroczy 96%, od tego momentu zdolność kredytowa jest uważana za dobrą (98%+ za bardzo dobrą). Pozdrawiam, esco

Napisany przez Marc00
Cześć,

po prostu poczekam, aż mój wynik się jeszcze bardziej poprawi

Wtedy zobaczę, ile maksymalnie dałaby mi Sparda Bank...

Dzięki wszystkim za pomoc

Marc00

Jeśli Sparda oferuje debet w wysokości 3 300 EUR przy miesięcznym dochodzie netto w wysokości 1 100 EUR, możesz czuć się szczęśliwy. Jednak jeśli jesteś zależny od debetu, warto rozważyć zmianę banku.

Napisany przez Marc00
Cześć,

Na razie będę czekać, aż mój wynik Schufa poprawi się na 96% lub wyżej.

Ponieważ do tej pory nie miałem żadnych zwrotów na moim koncie, myślę, że 2500€ jako debet byłby dla mnie wystarczający...

Po prostu zobaczę, na ile są skłonni mi pozwolić ;-)

Dziękuję za pomoc;-

Pozdrowienia

Marc00

Napisany przez Marc00
Cześć,

Czy wynik w systemie Scoringowym Schufa jest przyznawany klientowi automatycznie, czy to Bankier decyduje samodzielnie?

Czy system pokazuje, jak bardzo klient może wejść w debet....

Dzięki za waszą pomoc

Marc00

Napisany przez 2Escorpio

Cześć,

czy ocena Schufa jest również przyznawana systemowo klientowi, czy to robi doradca bankowy samodzielnie?

Tak więc system wskazuje, jak bardzo klient może zadłużyć się...

Dziękuję za waszą pomoc.

Marc00

Schufa jedynie przekazuje informacje o zdolności kredytowej w postaci wartości z punktacji lub wpisów/zobowiązań płatniczych lub potwierdza tożsamość danej osoby.

To, co bank lub partner umowy z tym robi, nie obchodzi Schufa.

Banki posiadają jednak swoje własne systemy oceny wiarygodności kredytowej. Oceniają one (w skrócie) zdolność kredytową klienta na podstawie dochodów, zapytania do Schufa oraz zachowania płatniczego z ostatnich miesięcy / lat. Ten bankowy system oceny wiarygodności kredytowej pokazuje także, ile kredytu bank ufa klientowi... przynajmniej tak było we wszystkich systemach, które znam.

Pozdrawiam, esco

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata