Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Jaką kartę kredytową warto mieć? Które konto osobiste najlepiej mi odpowiada? Czy PayPal jest naprawdę bezpieczny?

Re: Sparkasse zarzuca mi prowadzenie działalności gospodarczej!

Napisany przez Matze36
Cześć,
chciałbym poznać wasze zdanie na temat następującego problemu:
Prowadzę prywatne konto rozliczeniowe oraz konto kapitałowe w SPK. W ostatnim czasie sprzedałem wiele rzeczy prywatnie i otrzymałem płatności głównie za pośrednictwem PayPal, a następnie przelałem sobie pieniądze na konto bankowe. Teraz SPK skontaktował się ze mną i powiedział, że używam swojego konta rozliczeniowego do celów biznesowych. Jednakże ponieważ są to prywatne transakcje, bank nie może mi tylko tak zarzucić, prawda? Czy teraz muszę zarejestrować firmę i prowadzić konto firmowe w banku tylko dlatego, że prywatnie sprzedaję kilka rzeczy? To nie może być prawda! Jestem tam stałym klientem od wielu lat i dotąd nie miałem z tym problemów. Dotąd również nigdzie nie mogłem przeczytać, ile płatności mogę otrzymać na prywatnym koncie rozliczeniowym. Na ten temat miły pan z banku również mnie nie poinformował. Co sądzicie na ten temat? Będę bardzo wdzięczny za pomocne odpowiedzi! Dziękuję!

Napisany przez 2Escorpio
Pytanie dotyczy liczby transakcji i wolumenu, o którym mówimy. W innym przypadku trudno ocenić lub odpowiedzieć.

Napisany przez Cici
To, co nie jest jeszcze jasne, to czego teraz dokładnie od Ciebie oczekuje Sparkasse? Jeśli tylko zarzuca Ci handel komercyjny, można po prostu powiedzieć i co z tego i zignorować sprawę. Czy bank teraz wymaga od Ciebie zmiany konta? Czy chce zgłosić Cię do urzędu skarbowego? O co dokładnie chodzi?

Napisany przez 6Bankkaufmann
@Matze36
W przypadku podejrzanie dużej liczby transakcji, Twoje konto zostanie krótko przeanalizowane. W tym przypadku zakłada się po prostu, że prowadzisz działalność gospodarczą. Jeśli tak nie jest, to po prostu tak nie jest.
Zignoruj to, co powiedział bank i powiedz, że wszystko pochodziło z prywatnych źródeł.
A jeśli bank nadal będzie Cię nękac, po prostu zmień bank.

Napisany przez Matze36
Według banku od początku roku odnotowano około 20 transakcji za pośrednictwem PayPala. Osobiście nie liczyłem.

Napisany przez Matze36
@Cici Bank chce teraz, żebym przestał dokonywać płatności za pomocą Paypala, w przeciwnym razie chcą zamknąć moje konto. Jest to prywatne konto oszczędnościowe, które nie może być wykorzystywane do celów komercyjnych! Według banku, 1-3 transakcje Paypalem w ciągu roku to „normalne” działanie! Jeśli te płatności będą kontynuowane, zalecają mi założenie płatnego konta firmowego w banku albo znalezienie innego konta gdzie indziej. Jednakże, bank trochę by na tym stracił, gdyby mnie zwolnili, ponieważ poprzez to konto spłacany jest duży kredyt.

Napisany przez brainy
Można tylko potrząsnąć głową.

O jakim funduszu zabawy mówimy?

Jeśli nie ma powodu, aby pozostać przy tym, to polecam przejście do banku bezpośredniego (ING, DKB, ...), gdzie nie ma żadnych problemów.

Napisany przez Suxxess
Ile transakcji z wpływami pieniężnymi z PayPal mamy tygodniowo? O jakich kwotach mniej więcej mówimy? Czy może chodzi o przestrzeganie przepisów przeciw praniu pieniędzy, czy też chodzi o pośrednią ochronę klientów przed groźbami na eBay? (Choć tak naprawdę to nie powinno obchodzić banku)

Możesz zrobić to:
1) Porozmawiaj z doradcą bankowym i wyjaśnij, że to prywatne sprzedaże (choć pewnie odpada, jeśli już grożą ci zerwaniem umowy);
2) Ignorowanie jest chyba najlepszym rozwiązaniem - jeśli rzeczywiście zerwą umowę, po prostu zmień bank;
3) W przypadku PayPal możesz zbierać wpływy i przekazać sumy na konto co dwa tygodnie;
4) Natychmiast zmień bank.

Napisany przez Durchdacht
Mogę jedynie doradzić Ci, abyś poszukał innej banku. Właśnie Sparkassen i tak nie zaoferują Ci odpowiednich warunków.
I nie muszą tego robić, ponieważ doskonale sobie radzą dzięki klientom regionalnym.

W sytuacji opisanej przez Ciebie nie powinno być problemu z załatwieniem spraw w innym banku. Warto poświęcić trochę czasu na porównanie ofert podczas popołudniowych poszukiwań.

Napisany przez Gudrune
Ponadto: Czy posiadasz zezwolenie na prowadzenie działalności gospodarczej? Jeśli nie, czy to wszystko nie jest wtedy nieważne?...bez ważnego zezwolenia na prowadzenie działalności gospodarczej nie ma działalności
Ja bym najpierw zignorował wezwanie lub po prostu wyjaśnił sprawę. Rozmowa telefoniczna z odpowiednimi osobami zazwyczaj pomaga więcej, niż się wydaje... przynajmniej takie mam doświadczenie

Napisany przez gruberclaudia
Krótkie zapytanie: Co z tego wynikło? Czy bank zmienił swoje stanowisko, czy rzeczywiście było jakieś problem? Istnieją ludzie, którzy regularnie sprzedają coś na platformach internetowych. Niemniej jednak uważam, że ryzykowne jest zarzucać komuś prowadzenie działalności gospodarczej jedynie dlatego, że sprzedaje prywatny majątek, prawdopodobnie ponosząc stratę w porównaniu z ceną zakupu jako nowy. Byłoby to pewnie inaczej, gdyby ktoś regularnie dokonywał zakupów celem dalszej odsprzedaży z zyskiem. W takim przypadku zarzut ten miałby znaczenie...

Napisany przez finanzhai81
Czy są jakieś aktualizacje na ten temat? Chciałbym też wiedzieć, co z tego wynikło..?

Napisany przez Charlotte500
Chciałbym poznać tę oszczędnościówkę, bo nigdy wcześniej o niej nie słyszałem. Sam przeprowadziłem już duże transakcje na moje konto i bank nawet nie mrugnął. Byłbym skłonny zmienić bank bez wahania. Niech ta oszczędnościówka ma o jednego klienta mniej. Choć nie sądzę, że oszczędnościówka mogłaby po prostu zamknąć konto z tego powodu, to jednak nie chciałbym się bawić w takie przedstawienie. Do tej pory nie miałem żadnych problemów z moim bankiem, niezależnie od ilości transakcji, które trafiały na moje konto. Przecież zgodnie z urzędem skarbowym istnieje coś takiego jak mała działalność gospodarcza, dla której nie trzeba składać zgłoszenia działalności gospodarczej. Oszczędnościówka nie może tego wymagać!

Napisany przez MarcelJ
Co to jest? Na pewno potrafisz to udowodnić, prawda? To idź i porozmawiaj z swoim bankiem.

Napisany przez Alex76

@Escorpio Według banku od początku roku odnotowano około 20 transakcji związanych z PayPalem. Osobiście nie zliczałem.

Wow, 20 w ciągu 6 miesięcy. Ja mam więcej w ciągu jednego miesiąca.
Chyba trzeba będzie zmienić konto.
Na przykład DAB w ogóle nie rozróżnia między kontem prywatnym a firmowym.

Napisany przez Lucius
Czy Sparkasse odpowiedziała jeszcze raz?

Napisany przez Hopper

Wow 20 w ciągu 6 miesięcy. Ja zarabiam więcej w ciągu jednego miesiąca.
Wygląda na to, że konieczna będzie zmiana konta.
Na przykład DAB w ogóle nie rozróżnia między prywatnym a biznesowym.

Ale tak, robi to przy oprocentowaniu debetowym i odsetkach od przekroczenia stanu konta. Nawet jest to podane na ich stronie promocyjnej i informacyjnej.

Napisany przez Alex76
To może być możliwe, ale to nie było tematem tutaj. Chodziło o prowadzenie konta i rodzaj dochodu. Niemniej jednak ważna uwaga

Napisany przez MC Muffin

@Cici Bank chce teraz, żebym przestał używać płatności PayPalem, w przeciwnym razie grożą mi zerwaniem umowy o konto. Chodzi o to, że mam prywatne konto oszczędnościowe, którego nie wolno wykorzystywać do celów komercyjnych! Według banku normalne jest, że odbywa się 1-3 transakcje przez PayPal w ciągu roku! Jeśli ta tendencja płatności się utrzyma, zalecają mi założenie płatnego konta firmowego w banku lub znalezienie innego konta gdzie indziej. Jednakże bank raczej strzela sam sobie w kolano, grożąc zerwaniem umowy, ponieważ poprzez konto spłacany jest duży kredyt.

Klasyczny przypadek, w którym musisz zmienić bank, na szczęście takich jest jak piasku na plaży.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata