Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące wszystkich innych ubezpieczeń.

Re: Odpowiedzialność zawodowa lekarza

Napisany przez blubkeks
Cześć wszystkim,

szukając informacji natknąłem się już kilka razy na to forum i niestety potrzebuję teraz waszej pomocy w niekorzystnej sytuacji. Trochę z tła: Podczas studiów medycznych w 2008 roku zawarłem wraz z Allianz polisę ubezpieczenia od niezdolności do pracy w połączeniu z ubezpieczeniem rentowym. Zdecydowanie chciałem mieć odpowiednią umowę, mając na celu pracę jako lekarz. W trakcie studiów oczywiście wszedłem w kooperację z MLP i przyjaciółmi. Sprawdziłem umowę tam, nie było żadnych rekomendacji co do zmian. Gdy zbliżał się koniec studiów, ponownie zapytałem Allianz, czy zapis dotyczący klauzuli dotyczącej infekcji, którą poznałem podczas konsultacji, jest uwzględniony. Odpowiedź brzmiała, że warunki są w umowie, mogę sprawdzić. Niestety nie umiałem jej odnaleźć w mojej umowie. Z ust przedstawicieli Allianz padło stwierdzenie, że nie ma to znaczenia, bo i tak wszystko jest regulowane. Zrozumiałym powodem był dla mnie brak pisemnego potwierdzenia.

Podsumowując, Allianz zrobił ogromne zamieszanie, zaproponowano mi tylko oferty z dodatkowymi umowami, a cała ta sytuacja trwała wieki. Kiedy zbliżył się termin wprowadzenia uniseksowych stawek, starałem się zdobyć więcej informacji i natknąłem się na ramową umowę między Marburger Bund a DÄV (Dniemectwo Lekarzy Niemieckich). Szczegółowe warunki odnoszące się do rzeczywistego wykonywania zawodu przekonały mnie, zwłaszcza że jako lekarz można pracować w wielu różnych dziedzinach, w tym jako biegły sądowy, i być niezdolnym do pracy w każdym z tych obszarów... Dodatkowo rada nadzorcza jako rodzaj instytucji pojednawczej wydała mi się dobrym pomysłem, ale teraz zdaję sobie sprawę, że warunki umowy sprawiają, że ta rada staje się dosyć bezwartościowa. Z powodu rozpoczęcia pracy nie kontynuowałem tego dalej.

Następnie próbowałem zamrozić polisę w Allianz lub o ile to niemożliwe, zmienić. Ale tutaj ponownie napotkałem problemy z nieprawidłowymi ofertami.

Aktualnie mam 2 polisy od niezdolności do pracy i po prostu nie wiem, gdzie w przypadku świadczeń jestem lepiej zabezpieczony. Będę wdzięczny za wszelką pomoc w tej sprawie. Załączyłem warunki umowy. Warunki Allianz są niestety za duże (6mb) i niestety nie mogę zamieścić linków, dlatego proszę o kontakt poprzez wiadomość prywatną lub email.

Pozdrowienia.

Napisany przez Torsten Breitag
Cześć Krakersie.

Trochę wszystko się poplątało. Zaczynajmy od tego, co dokładnie Ci przeszkadza w warunkach umowy ramowej?

---
Allianz i klauzula dotycząca infekcji. W aktualnych warunkach SBU znajduje się klauzula dotycząca infekcji, ograniczona przez zakaz prowadzenia działalności nakazany przez władze. W warunkach wcześniejszego ubezpieczenia od niezdolności do pracy może tego być brak, możliwe jest przesłanie warunków?

---
I jeszcze jedno pytanie: Czy kiedykolwiek myślałeś o otwarciu własnej praktyki lekarskiej?

Napisany przez blubkeks
Niestety stało się nieco niejasne, ponieważ po prostu 2 pytania się pokrywają.
1. Czy umowa o DÄV jest dobra/odpowiednia?
2. Czy umowa z Allianz z ewentualnym dostosowaniem byłaby lepsza?

Próbowałem właśnie przesłać plik, ale jest za duży.

Pierwotnie umowa ramowa wydawała mi się dobra, ale teraz już nie jestem pewien, czy ogólnie umowa z Allianz z dodatkiem klauzuli dotyczącej infekcji nie byłaby lepsza.

Zanim zostanę samodzielny, będzie trzeba poczekać, aż do określenia ram prawnych, jeśli to wtedy będzie sensowne, chciałbym się usamodzielnić.

W takim przypadku masz prawdopodobnie ogólny problem. W obecnym warunkach, regulacje są niekorzystne (słowo klucz: reorganizacja). W takim przypadku warunki nie są odpowiednie.

Mogę się mylić, ale nie sądzę, że warunki w BUZ z 2008 roku wyglądają lepiej. W aktualnym SBU Allianz prawdopodobnie jest znacznie lepiej uregulowane, ale nadal nie byłoby moim wyborem jako lekarza.

Jeśli plik jest zbyt duży, spróbuj go załadować na hosting plików i podaj tutaj link. Zgadywanie na ślepo jest trudne.

edycja: Może nie do końca zrozumiano... Umowa ramowa MB musiałaby również być z powierzeniem ryzyka w Allianz.

Napisany przez blubkeks
Żeby dodać link, muszę napisać jeszcze kilka postów.
Będę aktualizować strony pojedynczo.
Jaka byłaby dobra ubezpieczenie od nieszczęśliwych wypadków jako lekarz?

Napisany przez blubkeks
Warunki Allianz

Nie można tego ująć w taki ogólnikowy sposób. Pod względem samej oferty warunków skłonny byłbym skierować się do Alte Leipziger lub LV1871. Oferty poszczególnych dostawców mają swoje własne subtelności, dlatego odpowiedniość zależy nie bez znaczenia od własnych priorytetów.

Ale najpierw zobaczmy, jaki jest stan obecny.

Napisany przez blubkeks
Świadomie ryzyka w umowie ramowej Marburger Bund ponosi Niemieckie Towarzystwo Ubezpieczeń Lekarskich, które należy do AXA, czy się mylę?

Ryzykantem umowy ramowej w Marburger Bund jest Deutsche Ärzteversicherung, która należy do AXA, czy się mylę?

Szczerze mówiąc, nie mam pojęcia. Musiałbym sprawdzić sam. Miałem wrażenie, że to Allianz, ale to jest raczej przypuszczenie niż wiedza.

Najpierw przyjrzyjmy się twoim warunkom.

Do pytań:

W ubezpieczeniu Allianz nie ma klauzuli dotyczącej infekcji. Warunki ubezpieczenia MB uwzględniają jedynie decyzje administracyjne. Lepsze sformułowania obejmują opcję przeglądu / ekspertyzy, na przykład przez higienistę.

W wariancie MB sytuacja życiowa i 20% obniżka dochodu są jasno określone, ale dotyczą tylko pracowników. Lepsze regulacje obejmują również 20% zysku przed opodatkowaniem. ubezpieczenie BUZ określa jedynie odbiega znacznie poniżej poziomu dotychczas wykonywanego zawodu ... cokolwiek to znaczy.

ubezpieczenie BUZ nie wlicza naruszeń obowiązku decyzji przedumownych.

Ubezpieczenia BUZ i MB zakładają rezygnację z zawodu na okres określony 3 lata. Dla kobiet zazwyczaj jest to zbyt krótki okres. Ale także dla mężczyzn to nie jest dobry przepis. Po upływie tego terminu status ubezpieczonego / ostatniego wykonywanego zawodu zostaje utracony. Lepsze regulacje zakładają bezterminowo.

Nieoptymalnie uregulowane są obowiązki współpracy i ponowne badania. Przykłady:
- zalecenia lekarzy, które są do przyjęcia
- środki pomocnicze (protezy i inne)
- decyzje lekarza / decyzje w ponownym badaniu
Dotyczy to zarówno ubezpieczenia BUZ, jak i MB ... W tym zakresie istnieją nieco lepsze sformułowania.

Istotna różnica występuje w formułowaniu i / lub:

MB:

Obniżenie zdolności do pracy i/lub wznowienie
lub zmiana aktywności zawodowej musi być niezwłocznie zgłoszone, jeśli otrzymasz świadczenia z tego kontraktu lub
złożysz wniosek o ich przyznanie.

Czyste sformułowanie i w ubezpieczeniu BUZ jest lepsze. Oznacza to po prostu jedno lub drugie, lub oba.

Również sformułowanie tymczasowych poprawek / ograniczeń jest w obu wariantach nie najlepsze / brakujące, ale jest to raczej drobiazg.

---

Tyle na temat warunków ubezpieczenia w bardzo krótkim i wybiórczym przeglądzie.

Jak w ogóle wygląda wysokość zabezpieczenia? Żadna z wersji nie przewiduje sensownych gwarancji na podniesienie zakresu ubezpieczenia. Dla przewidywanego wzrostu wynagrodzenia lekarza jest to poważny problem.

Napisany przez Peter Wolnitza
Cześć @blubkeks,

postaram się również odpowiedzieć w skrócie, Torsten już poruszył wiele istotnych i prawidłowych kwestii:
Aby to przedstawić na przykładzie:
Allianz - Bundesliga środek tabeli - przeciętność, moim zdaniem nieodpowiednie dla lekarza (nie tylko ze względu na brak klauzuli dotyczącej zakażeń)
DÄV - trochę wyżej (tak około miejsca 3-5) - już lepiej, ale nadal nie optymalnie. Liga Mistrzów nie jest żadnym z nich - ale moim zdaniem powinna być z uwagi na specyfikę zawodu lekarza.
(Należy znaleźć umowę, która umożliwia ewentualne dostosowanie się do szybko rosnącego dochodu na początku swojej kariery lub później, która zapewnia rozsądne warunki dla praktyki, ale także jest dobrze ustawiona na dłuższe pobyt za granicą itp... - niestety takich opcji nie jest zbyt wiele...)

Jednak zanim podejmiesz decyzję o zerwaniu umowy z aktualnym ubezpieczycielem
(możliwe w obu przypadkach!) - musisz bardzo dokładnie zastanowić się, jakie warunki są dostępne na rynku i jakie z nich chciałbyś lub potrzebujesz.
W kolejnym kroku należy przygotować swoją historię zdrowotną, aby sprawdzić, czy w ogóle można znaleźć alternatywną umowę z lepszymi warunkami.

TYLKO GDY TO BĘDZIE JASNE, możesz rozważyć, jak pozbyć się starych balastów.

Wszystko to - żeby być jasnym - nie jest niczym, co można zrobić samemu!

Napisany przez blubkeks
Dziękuję Ci za Twoje starania, Torstenie!
To wyjaśnienie jest nieco bardziej klarowne.

Wysokość zabezpieczenia ubezpieczenia chroniącego przed skutkami niezdolności do pracy (BUZ) wynosi tylko 1000€, dlatego chciałem ją zwiększyć.

W przypadku ubezpieczenia maturalnego (MB) wcześniej ustaliłem rentę w wysokości 2000€, z 10% automatycznym wzrostem w przypadku uruchomienia renty. W jednym z dokumentów jest również wspomniane, że mogę zwiększyć roczną rentę do 33.000€.

Napisany przez blubkeks
Dziękuję za Twoją odpowiedź, Piotrze.

Na razie nie zauważam szybkiego wzrostu wynagrodzenia na początku, muszę zatem myśleć w dłuższych okresach.

To, że jest tylko kilku uczestników Ligi Mistrzów, przynajmniej zmniejsza wybór.

Konkretne pytanie, które teraz pozostaje, to oczywiście, jakie podejście polecilibyście mi Państwo. Znalezienie brokera / doradcy ubezpieczeniowego, który ma dla mnie najlepsze rezultaty, jest według moich dotychczasowych doświadczeń prawie tak trudne jak wybór odpowiedniego ubezpieczenia na życie.

Podwyżka nie może jednak nastąpić na zawołanie, istnieją zasady gry.

Wysokość zabezpieczenia jest z pewnością odpowiednia dla aktualnie jeszcze młodego lekarza. Podchodzenie do sprawy poprzez dynamikę nie jest złe. Jednakże wydaje mi się, że nie do końca zrozumiałeś zasadę. Może to jednak wynikać z samej formułowania (10% dynamiki w przypadku emerytury nie istnieje tak naprawdę).

Problem: Czy MB wiedział o ubezpieczeniu od niezdolności zawodowej? Trudno mi sobie to wyobrazić, ponieważ wtedy dodatkowa wysokość emerytury nie mogłaby zostać tak naprawdę uzgodniona.

W zasadzie masz dwie opcje:

SBU - Samodzielne ubezpieczenie od niezdolności zawodowej

BUZ - Uzupełniające ubezpieczenie od niezdolności zawodowej

Pierwsza z nich to samodzielna umowa, dla której obowiązują zasady gry tej konkretnej umowy. Bardzo elastyczne, koszty ponoszone są tylko za rzeczywiste ryzyko.

Druga obejmuje element kapitałowy. Sprawa staje się wizualnie mniej elastyczna. Można jednak wybierać konstrukcje, które umożliwiają dostosowania bez konieczności ponownego badania zdrowia.

Dzięki odpowiedniemu elementowi BUZ (zwolnienie z opłat) zarówno składka oszczędnościowa, jak i podwyżka sumy ubezpieczenia w razie świadczenia, nadal będą funkcjonować.

W przypadku kombinacji BUZ ogranicza się do Ligi Mistrzów z właściwie jednym uczestnikiem, w tym przypadku AL.

Co do maklerów, masz już dwóch w wątku. Czy ci dwaj dziwni goście mają na uwadze twoje najlepsze interesy... brrrrrr... bardzo wątpliwe...

Napisany przez blubkeks
Zasady gry właśnie bezskutecznie szukałem w moich warunkach. Dynamikę mam nadzieję dobrze zrozumiałem, ponieważ jest (dla mnie) zawsze częścią umowy, więc także w przypadku ubezpieczenia od niezdolności do pracy, co pozwoli mi przynajmniej na niewielkie stałe podwyżki. (Prawda?)

MB wiedział o ubezpieczeniu w Allianz, chciałem zamrozić umowę w Allianz na czas nieokreślony (zgodnie z twierdzeniami brokera i Allianz, było to możliwe). To jednak nie zadziałało, i teraz znowu nad tym pracuję. (Umowa była tymczasowo zamrożona, gdy to nie wyszło, chciałem ją przerzucić i kontynuować tylko umowę emerytalną. Jednak czekam jeszcze na prawidłową ofertę od Allianz.

AL (czy wciąż wypłacają najwyższe prowizje?) także miałem na uwadze przed zawarciem umowy z MB, ale reprezentant nawet nie znał swoich własnych warunków. Wtedy całościowo wydawało mi się, że warunki MB były lepsze ze względu na precyzyjne określenie zawodu.

Czy dobrze zrozumiałem, że agenci, jak wy, zarabiają dopiero po zawarciu umowy?

Może to być związane z dynamiką składki, ale możliwe, że masz czystą dynamikę składki. Oznacza to, że składki rosną o 10% każdego roku (jeśli nie zrobisz sprzeciwu). W przypadku świadczenia w ramach SBUs zazwyczaj nie można uzgodnić więcej niż 3% wzrostu świadczenia.

10% dynamiki świadczenia można osiągnąć tylko poprzez konstrukcję ubezpieczenia na wypadek trwałej niezdolności do pracy (BUZ). Nie wiemy dokładnie, jaki masz produkt. W nagłówku widnieje informacja o ubezpieczeniu BUZ w ramach podstawowego pakietu usług.

Brzmi to dla mnie jak koncepcja łącząca Rürup z BUZ. Jeśli nie jest to dla Ciebie zrozumiałe, wystarczy sprawdzić: Czy kwota składu głównego ubezpieczenia jest niemal taka sama jak kwota składu do ubezpieczenia na wypadek trwałej niezdolności do pracy?

Rürup z BUZ ma kilka poważnych wad. Dlatego najpierw należy wyjaśnić, jaki produkt posiadasz.

---

Przed podpisaniem umowy z MB miałem na uwadze AL (czy nadal wypłacają najwyższe prowizje?), ale przedstawiciel nawet nie znał swoich własnych warunków. W sumie zdecydowałem się na produkt MB ze względu na dokładne określenie nazwy zawodu.

Co do prowizji, nie mogę wiele powiedzieć, brokerzy otrzymują prowizję. Na pierwszy rzut oka wydaje się to być różnicą subtelności, ale jest to istotna różnica.

Broker nie jest przedstawicielem. Broker musi sam udowodnić swoją wiedzę, uporządkowaną sytuację osobistą itp. oraz ponosi odpowiedzialność za udzieloną radę.

Przedstawiciele są związani ze zleceniodawcą, na przykład z firmą lub dystrybutorem. Wiedza itp. przedstawiciela ma być udokumentowana przez firmę, dla której wykonują pośrednictwo. Ponadto firma odpowiedzialna jest za ich obowiązki.

Oznacza to w prostych słowach: Broker = pełne ryzyko, ale także pełna prowizja. Przypisany pośrednik = prowizja.

Wysokość prowizji w firmach ubezpieczeniowych jest zazwyczaj w dużej mierze taka sama. W szczegółach zależy to od umów prowizyjnych.

Nie mogę powiedzieć, że AL płaci teraz ponadprzeciętnie. Na podstawie mojego doświadczenia raczej jest to towarzystwo ubezpieczeniowe przeciwników brokerów. Z kolei Peter przysięga na AL, każdy ma swoje własne doświadczenia.

---

Brokerzy, tacy jak my, to prawdziwi brokerzy. Mogą oni zawierać umowy (prowizja) lub doradzać (opłata). Jednak samo doradztwo za opłatą z celem zawarcia transakcji nie działa zbyt dobrze.

Dlaczego postawiłem prawdziwi w cudzysłowie? Otóż istnieją luki prawne, przynajmniej do sierpnia 2014 roku. Wówczas wprowadzono nową część ustawy o działalności gospodarczej, tzw. 34h. Niektórzy nieprawdziwi brokerzy określają siebie jako doradców opłatowych. Jednakże w zasadzie każdy może tak się nazwać, z braku dokładnego uregulowania prawnego.

Nie można więc obwiniać kolegów, ale ustawodawcę.

Napisany przez blubkeks
Chciałem nie zatajać żadnych informacji. W obu przypadkach chodzi o ubezpieczenie emerytalne z dodatkowym ubezpieczeniem od [BU].
Rürup wydawał mi się niewystarczająco elastyczny. Wydawało mi się sensowne mieć niewielki udział w ubezpieczeniu emerytalnym jako jeden z elementów zabezpieczenia na starość.

Dziękuję za wyjaśnienie dotyczące pośrednika, oczywiście nie chciałem nikogo dyskredytować. Dla laika trudno jednak to zrozumieć i znaleźć jakość, której szuka.

To bardzo dobra decyzja, którą podjąłeś. Elastyczność w przypadku Rürup + BUZ to jeszcze najmniejszy problem. Znacznie bardziej problematyczne jest obciążenie podatkowe w przypadku wypłaty świadczenia. Jeśli zapytasz Petera lub mnie: Rürup + BUZ = trzymaj się z daleka.

Nie martw się, nie nadepnąłeś mi na odcisk. Jako klient w dziedzinie finansów masz prawo i powinieneś być nawet trochę buntowniczy. Na przykład pośrednik powinien być w stanie w dowolnym momencie wyjaśnić, w jakim statusie pośredniczy. Ponadto powinien być w stanie w każdej chwili przedstawić i wyjaśnić własne zarobki i całkowite obciążenie kosztami dla klienta.

W tym konkretnym przypadku zadałeś niewłaściwe pytanie. Mógłbym w dowolnym momencie udowodnić, że na przykład AL nie oferuje najlepszej prowizji. Choć nie jest to powód, dla którego nie lubię tych gości...

Prawidłowe pytanie brzmiałoby, na jakim konceptualnym rozwiązaniu pośrednik zarabia więcej. I jest to kombinacja BUZ, bardzo wyraźnie. W porównaniu z Rürup / trzecią warstwą zwykle zawsze jest to Rürup.

Musisz pozbyć się wszelkich wątpliwości. O ile pytania są zadawane grzecznie i odpowiednio, powinny być udzielone odpowiedzi na każde z twoich interesów i pytań. To nazywa się doradztwem...

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata