Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Obliczanie prawidłowego zwrotu z funduszy inwestycyjnych.

Napisany przez horsti82
Hej,

mam umowę Riester, która inwestuje w fundusze. (Można mieć różne zdanie na ten temat ;-)).

W każdym razie z wpłat kupuje się udziały kilku funduszy zawsze po aktualnej cenie, co jest logiczne.

Teraz zastanawiam się, jak można obliczyć stopę zwrotu dla funduszu na przykład na 30 lat, przy ciągłych wzrostach i spadkach kursów? Czy ktoś zna kalkulatory online, które potrafią coś takiego?

Konkretny przykład: przez 30 lat udziały są kupowane po cenach od 10 do 100 €, ale na przykład w dniu wymagalności Riestera kurs spada do 5 €. Wtedy powiedziałbym, że w dniu rozliczenia poniosłem stratę, niezależnie od tego, jak wcześniej rozwijał się kurs, czyż nie?

Zadawałem to samo mojemu agentowi ubezpieczeniowemu, ale powiedział, że to się wyrównuje, ponieważ mogę kupić 15 udziałów za 150 € po cenie 10 € i przy cenie 100 € tylko 1,5 udziału, ale za to te 15 udziałów, które kupiłem za 150 €, mają wartość 1500 €. To może być prawdą, o ile kursy rosną lub przy ostatecznej sprzedaży kurs jest wyższy niż średni kurs przez ostatnie 30 lat, czyż nie?

Co o tym myślicie?

Pozdrowienia, horsti

PS: Trzeba jednak sprawiedliwie zauważyć, że zwrócił również uwagę na konieczność przeniesienia środków kilka lat przed zakończeniem Riestera, ponieważ na końcu już nie można wytrzymać ewentualnych strat.

Napisany przez obelix

PS: Fairerweise muss man sagen, dass er auch darauf hingewiesen hat ein paar Jahre vor Auslaufen des Riesters umzuschichten, da man am Schluss ja nicht mehr etwaige Verluste aussitzen kann.

OT:

dostawca musi zagwarantować wszystkie dofinansowane wpłaty na początek emerytury. W tym sensie straty nie są możliwe.

Napisany przez horsti82
Tak, to prawda. Wiem. Ale powinno to przynieść więcej niż to, co zostało wpłacone.

Więc straty, jak już zauważyłeś, nie są możliwe, ale co byś powiedział na to, żebyśmy zrezygnowali z tej gwarancji na akcje.

Czy są tutaj wiarygodne metody obliczania zwrotu z inwestycji? Czy moje założenie, że na końcu wypłacone zostaną tylko składki, jeśli kurs funduszu spadnie poniżej najniższej lub średniej ceny, jest prawidłowe?

Napisany przez Cici

Cześć,
Teraz zastanawiam się, jak obliczyć stopę zwrotu dla funduszu inwestycyjnego przez na przykład 30 lat, przy ciągłych wahaniach kursów?

To zależy, jaką dokładnie stopę zwrotu chcesz poznać. Stopa zwrotu na przestrzeni całego okresu w procentach wynosi R = (A/E - 1)*100, gdzie A = suma wypłat, a E = suma wszystkich wpłat.

Roczny zwrot można obliczyć jako Rj = 100*[(R/100 + 1)^(1/n) - 1], gdzie n to liczba lat między pierwszą wpłatą a wypłatą.

Jeśli interesuje cię efektywna stopa zwrotu, sytuacja staje się znacznie bardziej skomplikowana, ponieważ inwestowanie w fundusze jest praktycznie równoważne oszczędzaniu z zmienną stopą procentową. W takim przypadku trzeba obliczyć Rj dla każdej poszczególnej wpłaty i na ich podstawie stworzyć średnią ważoną według wysokości wpłaty (lub coś w tym stylu).

Napisany przez Suxxess
Kiedyś tłumaczono mi, że 5 lat przed planowanym przejściem na emeryturę obligacje zostaną zamienione na papiery o stałym oprocentowaniu. Dzięki temu można byłoby uniknąć opisanego przez ciebie scenariusza i już 5 lat wcześniej przedstawić klientowi dość dokładną kalkulację spodziewanej emerytury. Nie mam pojęcia, ile z tego było tylko gadaniną marketingową, ale tak to przedstawił, jak gdyby to było normalne dla redukcji ryzyka związanego z Riesterem inwestowanym w fundusze.

Napisany przez EuroPaule

Konkretny przykład, przez ponad 30 lat akcje są kupowane w cenach od 10 do 100€, ale na przykład w dniu wykupu Riester kurs spada do 5€. Wtedy powiedziałbym, że w dniu rozrachunku poniosłem stratę, niezależnie od tego, jak kurs rozwijał się wcześniej, prawda?

Cześć,

To prawda i to właśnie jest problem z planami inwestowania w fundusze.
Jeśli na przykład giełdy zaczynają spadać w ostatnim roku przed wykupem, to dotyczy to całego kapitału. Zupełnie nieważne, w jaki sposób chcesz obliczyć rentowność.
Jednak ten problem występuje również w trakcie trwania umowy.
Przykład:
Umowa ma łączny czas trwania 30 lat. Po 20 latach następuje załamanie na giełdach, na przykład w latach 2000-2003.
To oczywiście fajne ze względu na ceny zakupu, ale bardzo kiepskie dla już zgromadzonego kapitału (po 20 latach niebagatelne). To poważnie wpłynie na całkowitą rentowność.

Trzeba więc mieć pomysł, jak postępować z zgromadzonym kapitałem.
Temat ten jest bliżej omówiony w tym wpisie na blogu.

W przypadku Riestera wpłacone środki są zabezpieczone. Jednakże ewentualne zyski pośrednie nie, chyba że strategia inwestycyjna funduszu będzie tego dokonywać.

Pozdrawiam, Paule

Napisany przez Cashflowclub MD
Nie wiem zbyt wiee o planach Riester (oprócz tego, że zazwyczaj są bezwartościowe), ale o ile wiem, nie musisz sprzedawać akcji w dniu wygaśnięcia umowy. Jeśli Twój fundusz jest wtedy wyceniany na 5€, po prostu zachowaj swoje udziały i sprzedaj je dopiero, gdy osiągną odpowiednią cenę.

Zysk z efektu kosztów średniorocznych nie może być obliczony z góry, ponieważ nie można przewidzieć, jak będą się rozwijały kursy w trakcie trwania umowy.

Zazwyczaj stosując tę metodę osiąga się średnio około 7% więcej zysku niż przy jednorazowych inwestycjach. Jednak ostatecznie zawsze zależy to od funduszu i przede wszystkim od zarządzania.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata