Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Tematy podatkowe, takie jak podatek od zysków kapitałowych, podatek dochodowy od kapitału, podatek od nieruchomości i wiele innych.

Re: Pytanie dotyczące odpisania smartfona WHEN mało wartościowy środek trwały)

Napisany przez ErAzOr
Cześć, w zeszłym roku kupiłem nowy smartfon (447,5€). W związku z tym podlega on kategorii mało wartościowych składników majątkowych.

W skrócie o mojej sytuacji: Pracuję w dziale informatycznym szpitala i na smartfonie odbieram zarówno prywatne, jak i służbowe e-maile. Na przykład wiadomości od pracowników, zgłoszenia awarii z monitoringu oraz statusy. Czasami korzystam z niego również do przeglądania Internetu w celach badawczych. W najrzadszych przypadkach (to naprawdę rzadkość) prowadzone są na nim również rozmowy służbowe. Oczywiście korzystam z niego także do celów prywatnych.

Podział pomiędzy korzystaniem służbowym oraz prywatnym jest w praktyce trudny do osiągnięcia. Wiem, że na przykład w przypadku komputera można podać proporcję 50% na 50% pomiędzy korzystaniem prywatnym a służbowym i będzie to akceptowane przez urząd skarbowy (bez konieczności udowadniania). Czy w przypadku smartfona jest to również możliwe? Czy można tutaj bezproblemowo podać proporcje 50:50? Czy potrzebne są jakieś dokumenty potwierdzające?

Dziękuję.

Re: Pytanie dotyczące odpisania smartfona WHEN mało wartościowy środek trwały)

Napisany przez gruberclaudia
Czy jeśli nie można dokonać uproszczenia, jak już zauważyłeś, to czy nie jest możliwe rozdzielenie?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata