Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: Jak zaplanować refinansowanie połączenia?

Napisany przez krss09
Cześć, jestem tutaj nowy!

10 lat temu kupiłem i sfinansowałem mieszkanie własnościowe. Obecnie jest ono wynajmowane.

Po drodze pożyczka została podzielona na 3 części, której jedna teraz, po 10 latach, kończy się na koniec roku. Pozostałe dwie mają jeszcze 5 lat do spłaty.

Moje pytanie do Was brzmi, jak najrozsądniej kontynuować finansowanie/spłacanie tej części pożyczki. Inny bank nie przejmuje częściowego finansowania, więc pozostanę z moim obecnym bankiem, unikając dodatkowego wpisu do księgi wieczystej. Jednak oferta, którą otrzymałem od nich 6 miesięcy temu, wydawała mi się bardzo niekorzystna - nie zaakceptuję oprocentowania przekraczającego 4%.

Mam również plan oszczędnościowy z którego od 3 lat „leży” około 4000 euro. W jaki sposób najlepiej wykorzystać tę kwotę w kontynuacji finansowania? Niestety nie do końca rozumiem system planu oszczędnościowego.

Dodatkowo, mam Dom sfinansowany przez mój obecny bank, więc wydaje mi się, że kredyt ratalny na dalsze finansowanie wynajmowanego mieszkania byłby za drogi - czyż nie?

Czy macie dla mnie jakieś porady/doświadczenia?

Serdeczne podziękowania dla wszystkich, którzy poświęcą mi swój czas i pomogą z góry!

Pozdrowienia,
krss

Napisany przez 6Bankkaufmann
Rozwiązanie: Zaciągnij kredyt kończący się pod koniec roku z 5-letnim okresem wiązania stopą procentową, aby wszystkie 3 kredyty były spłacane w jednym terminie. W ten sposób będziesz mógł bezproblemowo przekształcić je wszystkie razem.

Napisany przez krss09
To brzmi logicznie :-)
A jak mogę skutecznie wykorzystać umowę oszczędnościową na okres 5 lat?

Podziel sumę budowlaną tak, aby umowa budowlana została przydzielona w krótkim czasie.
Najniższa suma kredytu budowlanego powinna wynosić 10 000 EUR.
Wtedy powinno to zadziałać bez problemu.
Po przydzieleniu otrzymasz z powrotem środki z konta oszczędnościowego budowlanego i będziesz mógł w dowolnym momencie zaciągnąć kredyt na wyprzedzenie od obcej banku po zakończeniu okresu oprocentowania kapitału obejmującego trzy lata.

Napisany przez Kass Finanz
Przy długoterminowym finansowaniu budowy istnieją specjalne prawa do wypowiedzenia po 10 latach. W razie potrzeby zapytaj o kwoty wykupu na koniec roku (nie zapomnij o odszkodowaniu przedterminowym). W pewnych sytuacjach refinansowanie z powodu obecnie bardzo atrakcyjnych stóp procentowych może być możliwe i zalecane. Aby móc to ocenić, konieczne są dokładne liczby.

Napisany przez krss09
pożyczka 1: 27.000 Zabezpieczenie przed inflacją do 31.12.14
pożyczka 2: 12.500 Zabezpieczenie przed inflacją do 31.12.19
pożyczka 3: 21.500 Zabezpieczenie przed inflacją do 31.12.19

Czy w tej sytuacji jest również możliwe wypowiedzenie umowy dla obu umów kończących się w 2019 roku? Jakie koszty mogą powstać, jeśli na każdą pożyczkę teraz spłacono około 2.000 EUR do 31.12.14.

Bank domowa jest w stanie dokładnie obliczyć kwoty do spłaty na dzień 31.12. Po poznaniu odpowiednich sum do spłaty (łącznie z karą za wcześniejszą spłatę) można obliczyć i porównać nowe finansowanie hipoteczne w tej samej lub innej banku. Uogólnione odpowiedzi bez dokładnych kwot byłyby niepoważne.

To samo bank nie może przekształcić wewnętrznie po szczególnej wypowiedzeniu zgodnie z §489 BGB na nowe pożyczki.

Jednak liczy się jako termin przekształcenia zadłużenia.
a) dzień całkowitej wypłaty
b) Następnie dodać 10 lat
c) z 6-miesięcznym okresem wypowiedzenia

Napisany przez krss09
Ale dlaczego moja obecna bank nie zgodziłby się na zrefinansowanie trzech kredytów - w ramach nowej umowy?

Jeśli dobrze zrozumiałem, kredyt 1 zostanie i tak spłacony na koniec roku - 31.12.2014. kredyty 2 i 3 mogą być wypowiedziane bez dodatkowych opłat zgodnie z BGB. Teoretycznie mogę więc przenieść całą kwotę do finansowania w innym miejscu od 01.01.2015 roku. Z pewnością ta oferta byłaby tańsza niż w 2004 roku.

Dlaczego więc moja bank nie mógłby zaoferować mi takiej nowej propozycji, zanim straci całą umowę? Oczywiście nie otrzymaliby już wtedy odsetek z tamtych czasów (ok. 4,5%), ponieważ obecny poziom odsetek jest znacznie niższy. Ale przynajmniej zatrzymaliby mnie jako klienta i znają moją wiarygodność.

Powinno to działać jako środek wierności klienta, czy banki już tego nie potrzebują?

Oczywiście chciałbym pozostać w moim obecnym banku, ponieważ tam jest również sfinansowane moje mieszkanie. Chciałbym, aby wszystko odbyło się tak nieskomplikowanie i tanio, jak to możliwe.

Spróbuj szczęścia, moje doświadczenie mówi, że własny bank zazwyczaj nie refinansuje po wypowiedzeniu zgodnie z BGB 489.

Powiedziano, że najpierw warto porozmawiać z bankiem domowym (może to również zaoszczędzić procedury z księgi wieczystej) i wyjaśnić liczby i fakty.
Następnie można rozważyć ewentualne alternatywy.

Oczywiście, pierwsze kroki należy skierować do swojego banku.
Jednak zwykle bank domowy nie zgodzi się na wewnętrzną restrukturyzację po ustaniu umowy zgodnie z §489 BGB, ponieważ nie jest zobowiązany. A klient, który tutaj rezygnuje, zazwyczaj robi to, aby zaoszczędzić na odsetkach. Dlatego własny bank zazwyczaj nie zgodzi się na to dobrowolnie.
Takie jest moje doświadczenie z działu wewnętrznego.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata