Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Dyskusje na temat transakcji nieruchomościowych, takich jak rentowność (dom dochodowy), lokalizacja nieruchomości, rzeczoznawcy, pośrednicy nieruchomości, umowy kupna, ubezpieczenia nieruchomości i podatki. (Zakup nieruchomości w celu wynajmu)

Re: Podatek od nabycia nieruchomości dla krewnych w linii prostej/małżonków

Napisany przez Makse
Cześć,
moja żona i ja chcemy kupić Dom swoich rodziców. Zakładałem, że moja żona będzie zwolniona z podatku od nabycia nieruchomości, a ja musiałbym go zapłacić. Byliśmy u notariusza, a ten powiedział, że zgodnie z Ustawą o podatku od czynności cywilnoprawnych §3 Zdanie 6, Akapit 3 również jestem zwolniony z podatku od nabycia nieruchomości.
Ale powinniśmy lepiej zapytać jeszcze raz doradcę podatkowego. Czy ktoś może mi pomóc?
Pozdrawiam
Makse

Napisany przez 6Bankkaufmann
Myślę, że chodzi o §3 punkt 6 zdanie 6, a nie zdanie 3, ponieważ Państwa rodzice są przecież w prostej linii, prawda?

Wyłączone z opodatkowania są:
1.
nabycie nieruchomości, jeśli wartość określona do obliczenia podatku (§ 8) nie przekracza 2 500 euro;
2.
nabycie nieruchomości w drodze spadku oraz darowizn nieruchomości żyjącym zgodnie z ustawą o podatku od spadków i darowizn. Jednak darowizny obciążone warunkiem podlegają opodatkowaniu jeśli chodzi o wartość takiego warunku, który jest odliczalny od podatku od darowizn;
3.
nabycie nieruchomości stanowiącej część spadku przez wspadkobierców w celu podziału spadku. Wspadkobiercy stoją na równi z pozostającym po zmarłym małżonkiem lub partnerem życiowym, jeśli małżonek lub partner życiowy przymarłego małżonka lub partnera życiowego ma do podziału wspólne mienie majątkowe albo jeśli nieruchomość stanowiąca część spadku przymarłego małżonka lub partnera życiowego jest przenoszona na niego w obliczeniu wierzytelności wobec nabywcy przymarłego małżonka lub partnera życiowego z tytułu wzbogacenia. Również wspadkobiercy są równi ich małżonkom lub partnerom życiowym;
4.
nabycie nieruchomości przez małżonka lub partnera życiowego osoby występującej jako zbywający;
5.
nabycie nieruchomości przez byłego małżonka osoby występującej jako zbywający w ramach rozliczenia majątkowego po rozwodzie;
5a.
nabycie nieruchomości przez byłego partnera życiowego osoby występującej jako zbywający w ramach rozliczenia majątkowego po rozwiązaniu związku partnerskiego;
6.
nabycie nieruchomości przez osoby spokrewnione z zbywcą w prostej linii lub których pokrewieństwo przestało istnieć na mocy przyjęcia dziecka z charakteru prawnego obywatelskiego. Przybrani potomkowie są równe własnym dzieciom. Małżonkom lub partnerom życiowym wymienionych w zdaniach 1 i 2 przysługuje równa pozycja;
7.
nabycie nieruchomości stanowiącej część masy spadkowej przez uczestników trwającego wspólnego masy majątkowej (rozdzielenia majątku wspólnego) w celu podziału masy majątkowej. Uczestnicy trwającego wspólnego masy majątkowej są równi ich małżonkom lub partnerom życiowym;
8.
odkupienie nieruchomości przez zleceniodawcę przy rozwiązaniu stosunku powierniczego. Wymagane jest, aby dla czynności prawnej, w wyniku której powiernik nabył roszczenie do przeniesienia własności nieruchomości lub własność nieruchomości, został zapłacony podatek. Zastosowanie przepisu § 16 ust. 2 nie jest dotknięte.

Napisany przez Makse
Odpowiem na zdanie 6, ale nie jestem pewien, czy dobrze je rozumiem pod względem treści. Czy ja jako partner małżeński (moja żona i jej rodzice są ze sobą w prostej linii pokrewieństwa) muszę teraz zapłacić podatek od nabycia nieruchomości czy nie?

Pozdrowienia
Makse

Nie, ponieważ jako małżonek jesteś równowartościowy twojemu małżonkowi.

Napisany przez Makse
Dziękuję za szybką odpowiedź!

Makse

Forum służy do szybkich odpowiedzi

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata