- śr kwie 16, 2014 7:25 am
Cześć drogie Forum!
Stoję przed zakupem nieruchomości. Od dwóch tygodni zajmuję się finansowaniem i powoli powinno się dla mnie to wyklarować.
Chodzi mi o porównanie kredytu ratalnego i finansowania kombinowanego (kredytu / pożyczki wstępnej / umowy oszczędnościowej)
Moim zdaniem oszczędzanie na emeryturę odpada ze względu na moje 25 lat (moim zdaniem za młody na mieszkanie Riester) i fakt, że nie chcę płacić dużo podatków na emeryturze.
Co do danych:
Cena zakupu nieruchomości 127 000€
Dodatkowe koszty (notariusz, podatek od nabycia nieruchomości) 8255€
Szacowane koszty remontu 50 000€
Potrzebny kapitał 185 255€
Kapitał własny 30 255€
Potrzebne finansowanie = 155 000€
Dotychczas najrozsądniejszą ofertę, choć z największym ryzykiem, przedstawił mi OLB.
Okres kredytowania: 30 lat.
Okres związania oprocentowania: 10 lat, oprocentowanie nominalne 2,55% (efektywne 2,58%)
Spłata kredytu: 2,222%
Możliwa dodatkowa spłata do 10% rocznie.
W efekcie początkowe miesięczne obciążenie wyniosłoby 616,44€. Przy dochodzie netto w wysokości 1600€ oraz dodatkowym świadczeniu rocznym jest to dla mnie granica wytrzymałości.
Moim zamiarem jest wynająć górne piętro domu (75 metrów kwadratowych), szacuję, że mogę uzyskać około 400€ czynszu netto.
Przeznaczyłbym go głównie na dodatkową spłatę.
Czy coś przeoczyłem?
Czy ktoś ma może wskazówki dotyczące innej formy finansowania?
Współpracowałem z bankiem Sparkasse i Volksbank. Oba oferują wyłącznie umowy kombinowane, a Volksbank ze Schwäbischhall nawet tylko umowy oszczędnościowe.
KFW w wysokości 50 000€ z oprocentowaniem 1% nie wchodzi w grę ze względu na remont własnymi siłami. Program KFW Woneigentumsprogramm z oprocentowaniem 2,67% byłby droższy niż oferta OLB.
Oczywiście, rozważyłem również co się stanie, jeśli po 10 latach oprocentowanie gwałtownie wzrośnie.
-------
(Nie uwzględniono dodatkowej spłaty)
Pozostały dług po okresie związania oprocentowania: 115 795€
Nowe oprocentowanie 7%
Spłata kredytu 2,3%
Nowa rata 897€ przy okresie kredytowania 20 lat
-------
Nowe oprocentowanie 5%
Spłata kredytu 2,9%
Nowa rata 762€ przy okresie kredytowania 20,1 lat.
Czy istnieją renomowane banki oferujące jeszcze niższe oprocentowanie przy tych samych warunkach?
Będę wdzięczny za wszelkie rady i sugestie!
Z poważaniem
Stoję przed zakupem nieruchomości. Od dwóch tygodni zajmuję się finansowaniem i powoli powinno się dla mnie to wyklarować.
Chodzi mi o porównanie kredytu ratalnego i finansowania kombinowanego (kredytu / pożyczki wstępnej / umowy oszczędnościowej)
Moim zdaniem oszczędzanie na emeryturę odpada ze względu na moje 25 lat (moim zdaniem za młody na mieszkanie Riester) i fakt, że nie chcę płacić dużo podatków na emeryturze.
Co do danych:
Cena zakupu nieruchomości 127 000€
Dodatkowe koszty (notariusz, podatek od nabycia nieruchomości) 8255€
Szacowane koszty remontu 50 000€
Potrzebny kapitał 185 255€
Kapitał własny 30 255€
Potrzebne finansowanie = 155 000€
Dotychczas najrozsądniejszą ofertę, choć z największym ryzykiem, przedstawił mi OLB.
Okres kredytowania: 30 lat.
Okres związania oprocentowania: 10 lat, oprocentowanie nominalne 2,55% (efektywne 2,58%)
Spłata kredytu: 2,222%
Możliwa dodatkowa spłata do 10% rocznie.
W efekcie początkowe miesięczne obciążenie wyniosłoby 616,44€. Przy dochodzie netto w wysokości 1600€ oraz dodatkowym świadczeniu rocznym jest to dla mnie granica wytrzymałości.
Moim zamiarem jest wynająć górne piętro domu (75 metrów kwadratowych), szacuję, że mogę uzyskać około 400€ czynszu netto.
Przeznaczyłbym go głównie na dodatkową spłatę.
Czy coś przeoczyłem?
Czy ktoś ma może wskazówki dotyczące innej formy finansowania?
Współpracowałem z bankiem Sparkasse i Volksbank. Oba oferują wyłącznie umowy kombinowane, a Volksbank ze Schwäbischhall nawet tylko umowy oszczędnościowe.
KFW w wysokości 50 000€ z oprocentowaniem 1% nie wchodzi w grę ze względu na remont własnymi siłami. Program KFW Woneigentumsprogramm z oprocentowaniem 2,67% byłby droższy niż oferta OLB.
Oczywiście, rozważyłem również co się stanie, jeśli po 10 latach oprocentowanie gwałtownie wzrośnie.
-------
(Nie uwzględniono dodatkowej spłaty)
Pozostały dług po okresie związania oprocentowania: 115 795€
Nowe oprocentowanie 7%
Spłata kredytu 2,3%
Nowa rata 897€ przy okresie kredytowania 20 lat
-------
Nowe oprocentowanie 5%
Spłata kredytu 2,9%
Nowa rata 762€ przy okresie kredytowania 20,1 lat.
Czy istnieją renomowane banki oferujące jeszcze niższe oprocentowanie przy tych samych warunkach?
Będę wdzięczny za wszelkie rady i sugestie!
Z poważaniem