Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Strategia spłaty Bafög

Napisany przez foobar
Hej,

muszę zwrócić 5200€ BAföG najwcześniej od 2016 roku. Jeśli zwrócę całą kwotę w tym czasie, otrzymam około 1000€ zniżki. Obecnie mam dostęp do pieniędzy, które leżą na koncie karty kredytowej z oprocentowaniem 1,02% p.a., razem z kilkoma miesięcznymi pensjami w ramach zabezpieczenia.

Zastanawiam się teraz, jak najlepiej zainwestować te pieniądze. Państwo nie jest lichwiarem i raczej elastyczne jeśli chodzi o spłatę. Dlatego bezpieczeństwo nie jest tutaj najważniejszym tematem.
Raczej zastanawiam się, czy w ciągu 2 do 6 lat nie mogę spokojnie przewyższyć 1000€ oszczędności z powodu natychmiastowej spłaty i czy nie lepiej będzie spłacać to ratalnie niż jednorazowo.
Ponadto, jest raczej prawdopodobne, że w 2016 roku i w przyszłości będę miał pracę, dzięki której będę w stanie opłacić 100€ miesięcznie na raty.

Jak ulokowalibyście te pieniądze?
Jaką strategię spłaty byście wybrali (całość czy raty)? Dziękuję!

Napisany przez 2titan1981
W zasadzie zwróciłbym wszystko od razu. W ten sposób masz głowę wolną na inne rzeczy. Zarobić 1000 euro do 2016 roku przy kwocie 5200 euro wiąże się tylko z relatywnie wysokim ryzykiem utraty wszystkiego....

Napisany przez foobar
Dziękuję za odpowiedź. Jeśli natychmiastowe rozwiązanie jest najlepsze, to pozostaje pytanie, jak najlepiej zaplanować to na 2 lata, aby mieć pewność, że wszystko będzie w porządku.

To tylko oszczędności terminowe i oszczędności ulokowane na dzień w zależności od terminu, kiedy są potrzebne.

Napisany przez Cashflowclub MD
Jeśli zostawisz 5000€ na oprocentowanie w wysokości 1,x%, natychmiastowa spłata jest bardziej opłacalna. W końcu otrzymujesz jednorazowo 20% z inwestycji!

Natomiast jeśli zdecydujesz się efektywnie zainwestować te pieniądze, będą one spłacać raty twojego kredytu i nadal będą dostępne po spłaceniu całej kwoty

Napisany przez foobar
Najazmienne rabaty wynoszą 105 € miesięcznie. Oznacza to około 50 miesięcy spłaty.
Obecnie, dlatego też pytam, ale nie sądzę, że mogę w ciągu 50 miesięcy osiągnąć kwotę 1000 €, którą oszczędzam, jeśli zapłacę od razu całość.
Musiałbym więc uzyskać co najmniej 4,8% rocznie od 5000 €, aby przekroczyć kwotę 1000 €.
Jeśli się nie pomyliłem.

Czy uda się to zrealizować w ciągu 50 miesięcy? A jeśli tak, to jak?

P.S. Musiałbym także wziąć pod uwagę 2 lata, zanim w ogóle będę mógł zacząć spłacać.

No cóż, raty wynoszą 105€ miesięcznie. Czyli będzie to około 50 miesięcy spłaty.
Obecnie, dlatego pytam, nie sądzę jednak, że uda mi się osiągnąć kwotę 1000€ w ciągu 50 miesięcy przy normalnie bezpiecznej metodzie.
Więc musiałbym... 1000€ kwotę minimalną uzyskać conajmniej 4,8% p.a. żeby przewyższyć 1000€.
Jeśli się nie pomyliłem

No cóż, 4,8% to jednak wartość, którą ewentualnie można uzyskać nawet w banku!

I do 2016 roku mógłbyś zarobić dodatkowe prawie 500€ nawet przy tych 4,8%...

Napisany przez foobar
Tak więc obecnie mam trzy warianty do rozważenia:
1) Bezpieczne oszczędzanie na 2 lata, aby następnie móc spłacić bezpośrednio, zysk wyniósłby wtedy: (odsetki od 5000€ na 2 lata) + 1000€
2) Ryzykowne inwestowanie na 6 lat (2 lata do rat + 4 lata spłaty) - raty mogą być dodatkowo pokrywane (z pensji), zysk wyniósłby wtedy: odsetki od 5000€ na 6 lat
3) Ryzykowne inwestowanie na 6 lat (2 lata do rat + 4 lata spłaty) - raty muszą być pokrywane z depozytu oszczędnościowego, zysk wyniósłby wtedy: odsetki od 5000€ na 6 lat - (co miesiąc 105€ od 2 roku)
Czy coś źle rozumieć? Czy istnieje jeszcze inny wariant?

Ähm, zdefiniuj proszę bezpieczne inwestowanie...

Musisz po prostu wiedzieć, czego naprawdę chcesz i czy chcesz na to dużo czy mało pracować. Więc czy chcesz zainwestować 5000 € na 2 lata z oprocentowaniem około 1,75% rocznie z niemieckim zabezpieczeniem depozytów czy też 1,95% rocznie z austriackim zabezpieczeniem depozytów, zapewniając sobie pewny zysk w wysokości 1175 € lub 1196,90 €.

Albo czy chcesz zaryzykować więcej i być może stracić wszystko, a następnie spłacać 5000 € w ratach... ale mieć prawdopodobnie wpis do rejestrów dłużników, co może wpłynąć na finansowanie innych rzeczy.

Albo chcesz i musisz zrobić więcej, ryzykując utratę wszystkiego i potem spłacając 5000€ w ratach... i być może masz wpis w rejestrze dłużników, co może mieć wpływ na finansowanie innych rzeczy.

O matko... znowu ta panika... gdzie jest ryzyko, na przykład, utrata wszystkiego?

Jak mówi przysłowie? Ryzyko to tylko wynalazek marketingu, aby zwiększyć zyski banków i to zupełnie słusznie!

Inne mądre słowa inwestorów mówią również, że Inwestowanie jest ryzykowne tylko wtedy, gdy nie wie się, co się robi, i to również jest w pełni słuszne.

Co by Pan/Pani zasugerował/a, aby ulokować pieniądze tak, aby zwrot był wyższy? i nie było żadnego ryzyka?

Ryzyko istnieje wszędzie! Nie ma żadnych form inwestycji, w których byłoby 100% bezpieczeństwa. Nawet pieniądze przechowywane w skrytce lub pod materacem mogą zostać skradzione lub spłonąć w pożarze, tak samo jak pieniądze w banku lub u ubezpieczyciela nie są bezpieczne, ponieważ mogą zostać zabezpieczone w każdej chwili, co obecnie zdarza się coraz częściej. Nie wspominając już o tym, że zyski tam oferowane mogą dodatkowo deprecjonować wartość twojego pieniądza (z praktycznie 100% pewnością).

Inwestowanie staje się ryzykowne zawsze wtedy, gdy oddajemy swoje pieniądze innym (obcym), bez względu na to, czy jest to menedżer majątku, bank, ubezpieczyciel, menedżer funduszu itp. Albo gdy ignorujemy znane, ale bardzo mało prawdopodobne ryzyka i nie mamy na nie planu awaryjnego.

Dlatego moją rekomendacją (i celem klubów Cashflow w ogóle) jest ciągłe kształcenie się i nauka inwestowania, zanim zaczniemy polegać na wiedzy niedoświadczonych. Co najlepsze, nawet poprzez symulację możemy nauczyć się strategii naprawdę udanych inwestorów.

Naprawdę dobre książki fachowe na temat inwestowania również mamy w naszym sklepie.

W tym duchu: Wesołych Świąt Wielkanocnych!

Po pierwsze, trzeba poświęcić dużo czasu (pieniędzy), aby być może uzyskać więcej. Ponadto ryzyko pozostaje, nawet jeśli samemu się to podejmie.

Konkretnego przykładu, jak autor wątku może lepiej rozwiązać swoje problem, bez zwiększania ryzyka, niestety nie podałeś. Oprócz dalszego kształcenia się i inwestowania pieniędzy jako pożyczki bez wykształcenia w dziedzinie finansów. Przepraszam, ryzyko byłoby dla mnie zbyt duże, nie bez powodu istnieją szkolenia/studia w tej dziedzinie. Tego nie można sobie nauczyć po drodze....

Jakie jest zatem konkretne przykład inwestycji, który przynosi tak duży zwrot i niesie tyle samo lub mniejsze ryzyko dla kapitału? Znając również ten obszar finansów nie ma sensu....

A może ma tylko nakręcić sprzedaż własnych książek?

Inwestycja zawsze jest ryzykowna, gdy słucha się innych porad, które nigdy nie podają konkretnych przykładów, jak można rozwiązać problem. Bo to było pytanie tutaj.

Napisany przez foobar
Dziękuję bardzo za Wasze obszerne odpowiedzi.

W kontekście niepewności oznacza to, że nie jestem w stanie nawet uzbierać 105€ miesięcznie, żeby pokryć raty. Oznacza to, że nie mam 5000€ po prostu dostępnych, ale są one zainwestowane w jakimś rodzaju oszczędności. Można tu wymienić na przykład Fundusze inwestycyjne, które często osiągają stosunkowo wysokie zyski w porównaniu do ryzyka. Niemniej jednak istnieje ryzyko, że wartości spadną i w momencie, gdy będę potrzebował całe 5000€ lub przynajmniej 105€, nie będę w stanie wypłacić ich z funduszy, ponieważ poniosę wtedy straty.
To samo dotyczy oczywiście akcji czy konkretnie w tym przypadku lokaty terminowej, z której nie mogę wypłacać przynajmniej miesięcznie nade mną.

Obecnie mam już rozłożone dodatkowe ~4000€ na 6 funduszy. Wiem, może to nieco dużo, ale musiałem to wypróbować. Wśród nich znajduje się także DWS, który obecnie cieszy się dużym wzrostem ze względu na dobrą sytuację. Jeśli to się utrzymałoby, to 5000€ byłyby tam dobrze ulokowane. Jednak jeśli w latach 2016-2020 zaszło by coś nieprzewidywalnego i wartości spadły, co obecnie bardziej zakładam, to oczywiście wątpliwe czy taka strategia była by tak dobra.

Fundusze są ryzykowne! Z jednej strony oddajesz kontrolę nad swoimi pieniędzmi w obce ręce, z drugiej strony zazwyczaj płacisz za to dość wysokie opłaty, a dochody zazwyczaj są mniejsze niż w przypadku akcji. Ponadto zawsze możesz sprzedać tylko pełne udziały w funduszu. Jak więc chcesz to obchodzić, gdy akcja A w Twoim funduszu właśnie rośnie w górę, podczas gdy akcja B spada na dno? Wtedy strata akcji B zjada zysk z akcji A.

Głównym ryzykiem jest jednak to, że nie można ubezpieczyć się przed stratami w funduszach!

A następnie trzeba się liczyć z tym, że można zostać oszukanym przez swoją bank...

foobar, zauważyłeś, że cashflowclub MD nie udziela Ci bezpośrednich odpowiedzi na Twoje pytanie, sugerując jedynie zakup jego książek....

Lepszy wróbel w garści niż gołąb na dachu

foobar, widzisz, że nie otrzymujesz żadnych bezpośrednich odpowiedzi od cashflowclub MD na zadane przez ciebie pytanie.

Jak bezpośrednia musi być moja odpowiedź?

W przeciwieństwie do wielu samozwańczych doradców, ja nie daję rekomendacji produktów (ponieważ nie jestem sprzedawcą banku ani firmy doradztwa finansowego), nie znając klienta, jego sytuacji finansowej, rodzinnej, planów życiowych, sytuacji podatkowej, zawodowej! Byłoby to po prostu niesolidne!

Dlatego mogę podać tylko jedną radę: nie ufaj doradcom z internetu, o których nic nie wiesz, jacy są i jakie mają kompetencje, a przede wszystkim jak ponoszą odpowiedzialność za ewentualne błędne doradztwo! Zamiast tego lepiej naucz się, jak samodzielnie zarządzać swoimi finansami. Powinieneś szukać jedynie nauczycieli, którzy udowodnili (!) swoje praktyczne doświadczenie w dziedzinie, o której chcą ci opowiadać, i którzy czerpią swoją wiedzę nie tylko z podejrzanych podręczników autorów, którzy także nie mają doświadczenia. Inwestowanie uczy się nie w teorii, ale wyłącznie praktyce! Każdy, kto próbuje ci wmówić coś innego, jest oszustem.

Dlatego zawsze pytaj swoich doradców, jakie inwestycje sami dokonali i jakie zdobyli z nimi doświadczenia. doradca podatkowy, który np. nie posiada własnych nieruchomości, nie jest doradcą, lecz tylko wypełniaczem deklaracji podatkowych, który na końcu roku tłumaczy ci, co powinieneś zrobić inaczej 3 lata temu.

Każdy musi sam zadbać o swoje finanse! Kto powierza swoje pieniądze obcym, nie powinien się dziwić, gdy znikną. Albo jak to sformułował Robert Kiyosaki: zajmij się swoim majątkiem, inaczej zrobią to za ciebie inni.

A potem jest jeszcze nauka z mojego podpisu...

Napisany przez CFO

@titan

Inwestowania nie nauczysz się teoretycznie, lecz wyłącznie praktykując! A każdy, kto próbuje Ci wmówić coś innego, jest oszustem.

(Pozostawiłem błędy ortograficzne)

W ten sposób Cashflowclub MD nazwał Cashflowclub, który sprzedaje gry, książki i kursy, organizacją oszustów.

Interesujące! Oczernić własny klub w ten sposób?

Pozdrowienia, CFO

@titan

Cytat od Dyrektora Finansowego Cashflowclubu MD:

Inwestycji nie można się nauczyć w teorii, ale wyłącznie w praktyce! I każdy, kto próbuje Ci wmówić coś innego, jest oszustem.

(Zostawiłem literówkę)

W ten sposób Cashflowclub MD określa Cashflowclub, który sprzedaje gry, książki i kursy, jako organizację oszustów.

Interesujące! Krytykować własne stowarzyszenie w taki sposób?

Pozdrowienia CFO
Proszę zwróć uwagę na swoje słowa, tak? Wydaje mi się, że już kilka razy zwracałem Ci uwagę, że takie insynuacje nie są dozwolone nawet w Internecie!

Napisany przez 2Escorpio
Ludzie... doprowadzacie mnie do szaleństwa.

Widzę tutaj jedynie zacytowany tekst i opinię CFO, która doprowadziła do pewnego wniosku (żądającego odpowiedzi). Niemniej jednak nie dostrzegam treści w tej odpowiedzi, która odpowiadałaby temu wątkowi.

Dlatego najlepszym rozwiązaniem byłoby usunięcie ostatnich dwóch odpowiedzi.

A skoro już przy tym jestem i wiem, jak bardzo cieszycie się na mój widok, kontynuuję...

W ostatnich dniach otrzymałem kilka skarg dotyczących wypowiedzi, które zeszły na niski poziom. Dość często pojawiał się tam nick Cashflowclub MD.

Jednak nie powinno się tego traktować powierzchownie, a ja wiem, że emocje rosną z postu na post, dlatego nie chcę teraz analizować każdego przypadku osobno, tylko zwracam się do wszystkich zainteresowanych.

Od teraz, jeśli dyskusje lub rozmowy schodzą zbyt daleko lub przechodzą do personalnych ataków, odpowiedni użytkownik zostanie bez dalszego ostrzeżenia zawieszony na forum na 2 dni. To więc zależy od Was, jak będzie wyglądała wspólna przyszłość.

Pozdrowienia,
escorpio

Napisany przez CFO
@Escorpio

W jakiś sposób zazwyczaj mamy dużo cierpliwości, gdy ta sama pytanie po raz x zostaje zadane lub Fundusz zostaje po raz x napisany bez s.

Jednak gdy pojawi się tu ekspert i obali wszystko, co powszechnie uważane jest za gospodarcze, odpowiedziowane jest uzasadnione. I prowokacyjne tezy czasami prowokują prowokacyjne odpowiedzi.

Jak zauważyłeś, ja jedynie zacytowałem i wyciągnąłem z tego wniosek. Uważam, że to nie jest insynuacja.

Obiecuję jednak powstrzymać się, co jest trudne wobec kreatywnych tez z Magdeburga.

W następnym życiu postaram się również zadłużyć jako najemca na 110% nieruchomości i trzymać jak najmniej gotówki - jeśli tylko urodzę się jako idiota.

Pozdrawiam CFO

Jednakże moje doświadczenie pokazuje, że wszystko, co jest uważane za powszechne z punktu widzenia ekonomicznego, przynosi ludzkości tylko biedę, cierpienie, wojnę i zgubę. Jak już wspomniałem, kompletnie mnie nie obchodzi, co teoretycy uważają za powszechne lub ekonomiczne, którzy nie mają żadnego praktycznego doświadczenia z propagowanymi przez nich mądrościami. To właśnie tacy ludzie są odpowiedzialni za ostatnie bankructwa i będą musieli ponieść odpowiedzialność także za następne.
Kto szuka źródła, musi płynąć POD prąd. Kto pływa z prądem, dociera tam, gdzie wszyscy prędzej czy później docierają: czyli w przepaść.

Przy okazji, nie mam nic przeciwko prowokacyjnym (sam nim jestem) - o ile odnosi się to nadal do merytorycznych zagadnień!

Ale tylko bardzo głupie osoby śmieją się z rzeczy, których nie są w stanie zrozumieć lub nie chcą ich zrozumieć.

A teraz szczerze skierowana do otwierającego wątek: jeśli istniało by wystarczająco wielu specjalistów, którzy mogliby cię obiektywnie doradzić na dany temat, czy rzeczywiście musiałbyś szukać porad w internetowym forum?

Czy więc nie masz pewnego problemu zaufania wobec normalnych (bankowych) doradców, czy się mylę?

Napisany przez CFO
@foobar

Odpowiedź już zawarłeś między wierszami:
Wysoki zwrot = wysokie ryzyko

Dlatego jeśli dokonasz przedwczesnej spłaty z bonifikatą w wysokości 1000 euro, uzyskasz najlepszy zwrot - a to jeszcze bez ryzyka.

Jeśli otrzymałeś pieniądze już kilka lat temu, można również uwzględnić ich dyskontowanie.

Mój kalkulator z uwzględnieniem NPV (Net Present Value = Wartość Bieżąca Netto) oblicza stopę zwrotu na poziomie 5.2% r/r, jeśli spłacisz wcześniej! Moja rekomendacja: spłać wcześniej.

Wszyscy, którzy obiecują Ci 5.2% r/r i więcej w ciągu dwóch lat przez cztery lata - bez ryzyka - kompletnie nie rozumieją value-at-risk.

Warto zainwestować w różne, otwarte - czyli sprzedawalne - fundusze dla dywersyfikacji ryzyka. Oczywiście, to bzdura, co pisze Cashflowclub MD, że fundusze nie są monitorowalne. Otwarty fundusz (np. fundusz zindeksowany Daxem) ma tę zaletę, że jako całość lub w sprzedawalnych częściach może być sprzedany w dowolnym momencie.

Z Twoich wierszy wynika, że intuicyjnie podejmujesz właściwe decyzje. lokata terminowa i przedwczesna spłata zapewniają tutaj najwyższy gwarantowany zwrot.

Pozdrowienia CFO

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata