Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące innych form finansowania, leasingu, oszczędzania na budowę domu, narzędzi finansowych itp.

Re: kaucja najemcza

Napisany przez JoMa
Cześć! Nie jestem pewien, czy piszę w odpowiednim dziale forum, ale usłyszałem o możliwości skorzystania z gwarancji najmu. Czy ktoś to już zrobił? Jakie są ryzyka? Zalety? Wady? Czekam na opinie!

Napisany przez Suxxess
Gwarancja najmu - jak to działa? Zalety, wady, porównania
W skrócie, jest to mały kredyt wraz z niezbędnymi zabezpieczeniami i zapytaniem do Schufy przez bank.
Więc nie daj się zwieść nazwie.

Napisany przez 2Escorpio
Hej,

lepiej znane jako Avalkredit.

Jeśli chodzi o zalety i wady... Zdecydowałbym się na tego rodzaju poręczenie tylko wtedy, gdy pieniądze nie są dostępne.

Avalkredit kosztuje pieniądze... nie tylko jednorazowo, ale ciągle... Jeśli ktoś więc mieszka w mieszkaniu przez kilka lat, suma może być całkiem spora. Do tego dochodzi fakt, że ten kredyt w większości przypadków jest odnotowywany w Schufa, co pogarsza wynik i prowadzi do gorszych stóp procentowych przy kolejnych pożyczkach.

Najlepiej Avalkredyty nadają się właściwie dla firm, aby zachować swoją płynność finansową i uniknąć konieczności wpłacania tysięcy euro na kaucje lub poręczenia przez lata.

Dla zwykłego człowieka zalecam raczej założenie konta oszczędnościowego w dużej banku i zastawienie go u wynajmującego. Mimo że na koniec nie wychodzi z tego wiele z powodu mikroskopijnych oprocentowań oszczędnościowych... to jednak nic nie kosztuje i jest całkowicie neutralne w kwestii wyników w Schufa / zdolności kredytowej.

Pozdrowienia, esco

Napisany przez JoMa
Dziękuję za wasze opinie. Nadal nie jestem do końca pewien, czy dobrze rozumiem, jak to działa. Wydaje mi się, że bank ręczy u najemcy za mnie, a ja płacę co miesiąc kwotę XY bankowi, bez względu na to, jak długo mieszkam w mieszkaniu, czy to prawda?

Napisany przez 2Escorpio

Dziękuję za Wasze opinie. Nadal nie jestem do końca pewien, czy dobrze rozumiem, jak to działa. Wydaje mi się, że bank ręczy za mnie u najemcy, a ja co miesiąc płacę bankowi kwotę XY, niezależnie od tego, jak długo mieszkam w mieszkaniu, czyż nie?!

Tak. Płacisz pewną opłatę (albo miesięcznie, kwartalnie, półrocznie, rocznie) za kredyt aval / kaucję najemną.

W zamian bank wystawia Ci certyfikat, gwarantujący kwotę XYZ (w tym przypadku wysokość kaucji) w Twoim imieniu. - Ten certyfikat musisz następnie przekazać swojemu wynajmującemu, co stanowi gwarancję jego płatności (ze strony banku).

I tak, musisz płacić bankowi opłaty tak długo, jak korzystasz z kaucji najemnej, co zazwyczaj oznacza, aż do ponownej przeprowadzki.... Jeśli więc mieszkasz 10 lat w mieszkaniu, przez 10 lat płacisz bankowi opłaty za kaucję.

Pozdrawiam, escorpio

Napisany przez Suxxess
Twoje wyjaśnienie zdecydowanie jest merytorycznie bardziej właściwe niż moje porównanie z małym kredytem. Należy jednak jasno określić, co się stanie w przypadku szkody. Słowo bürgschaft zazwyczaj oznacza, że w razie potrzeby inna osoba ponosi za Ciebie odpowiedzialność. Bank w tym przypadku wypłaci zwrot kaucji najemcy, ale jednocześnie od Ciebie odzyska pieniądze. (Czyli nie ma tutaj mowy o rzeczywistym bürgen)

To można porównać do małego kredytu w wysokości, powiedzmy, 2 500 euro. Ta kwota zostanie przelana przez bank na konto kaucyjne. Będziesz płacić odsetki od tej kwoty miesięcznie. Wyprowadzasz się i pieniądze wracają do banku, a mini kredyt zostaje spłacony. Jeśli wynajmujący zgłasza teraz usterek i bank wypłaca mu 2 500 euro, to Ty musisz te 2 500 euro zwrócić bankowi.

--------------

*Bank nie założy dla tego specjalnego konta, ale jak już napisał Escorpio, w przypadku potrzeby wypłaci pieniądze na wniosek wynajmującego.

Napisany przez 2Escorpio

Twoje wyjaśnienie jest z pewnością bardziej merytoryczne niż moje porównanie do małego kredytu. Jednak trzeba jasno wyjaśnić, co się dzieje w przypadku szkody. Słowo Bürgschaft zazwyczaj oznacza, że w razie czego inna osoba ponosi odpowiedzialność za Ciebie. Bank w tym przypadku faktycznie wypłaci kaucję najemną właścicielowi, ale wtedy bank odzyska też pieniądze od Ciebie. (Więc nie chodzi tu o gwarancję w dosłownym znaczeniu)

Tak naprawdę zakładałem, że to będzie logiczne, że bank nie daje nic za darmo.

Ale dobrze, że to dodałeś.

Napisany przez JoMa
Dziękuję! Właśnie to policzyłem i myślę, że raczej sięgnę po swoje oszczędności, choć boli. Płacenie dodatkowych 100 € oprócz czynszu to już dosyć dużo (dla mnie). Wolę raczej zacierać moje oszczędności i stopniowo je odbudowywać. Ale dziękuję wszystkim, przynajmniej teraz wiem dokładnie, jak działa kredyt awalowy, na pewno będę częściej przeprowadzać się w życiu.

Napisany przez brainy
Te ta kasy depozytowe są bardzo kosztowne i są one przechowywane przez wynajmującego aż do rozliczenia wszystkich opłat dodatkowych, czyli maksymalnie 1,9 roku po zakończeniu najmu.

Droga rozrywka i ocena w Schufa też musi być na niskim poziomie.

Napisany przez 2Escorpio

Ale dziękuję wam wszystkim, przynajmniej teraz wiem dokładnie, jak działa kredyt Aval, na pewno będę częściej przeprowadzać się w życiu.

Nawet w takiej sytuacji zawsze spróbowałbym wziąć pieniądze z konta oszczędnościowego... Niezależnie od tego, czy ma się 100 euro czy nie... to właściwie wyrzucane pieniądze.

Jak już wspomniano, kredyty Aval są bardziej przeznaczone dla firm, aby pozostały one płynne i mogły oczywiście odliczyć opłaty bankowe od podatku.

Napisany przez finanzhai81
Również kiedyś to zrobiłem i potem całkiem się na tym przejechałem.

Napisany przez 6Bankkaufmann
@Brainy, dlaczego Schufa powinna być w piwnicy?

Napisany przez brainy
Kasy depozytowe prawdopodobnie sprawdzają pełne Schufa, prawda?

Takie drogie poręczenia to ten sam poziom co kupowanie na kredyt w Blödmarkt.

Ponieważ tego rodzaju poręczenia są stosunkowo nowe, nikt jeszcze nie zgłosił takiego wpisu.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata