Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące wszystkich innych ubezpieczeń.

Re: ubezpieczenie budynku i suma ubezpieczenia.

Napisany przez karlh
Hej wszystkim,

mam pytanie dla specjalistów dotyczące ubezpieczeń.

Mam moje Dom (nowa budowa w 2010 roku) ubezpieczony na kwotę 22 000 euro o wartości 1914.

Teraz znajduję różne współczynniki przeliczeniowe w Google (nie mogę podać linku).

Jeśli przyjmę dane z 2014 roku, czyż nie ubezpieczyłem domu w następujący sposób:

22 000 * 1289,4 / 100 = 283,668 euro

Czyż to nie jest teraz wartość w bieżącym roku - prawda?

Moje pytanie brzmi teraz:

Jeśli teraz dodam do domu instalację solarną (koszt około 4000 euro). Czy wciąż jestem wystarczająco ubezpieczony, czy musiałbym zwiększyć kwotę ubezpieczenia o 4000 euro?

Jestem zdania, że nie muszę podnosić tej kwoty.

Pierwotne ubezpieczenie zostało obliczone na podstawie metrażu powierzchni mieszkalnej. Więc chyba nie powinno być tak, że za każdym razem gdy coś dodaję, muszę zwiększać ubezpieczenie.

Albo jak to dokładnie działa?

Pozdrowienia, Karl

Re: ubezpieczenie budynku i suma ubezpieczenia.

Napisany przez Matthew Pryor
Cześć Karol,
w ostateczności tylko twoje ubezpieczenie będzie mogło odpowiedzieć na to pytanie. Ogólnie rzecz biorąc, panele fotowoltaiczne są początkowo wyłączone z ochrony ubezpieczeniowej, ale w zasadzie mogą być ubezpieczone za pomocą specjalnych umów (o ile ubezpieczyciel się zgodzi).
Ponadto można założyć, że montaż tego urządzenia jest objęty obowiązkiem zgłoszenia. Moim zdaniem to należy do twoich określonych umowami obowiązków informacyjnych.
Dla ubezpieczyciela ryzyko wzrasta wraz z pojawieniem się nowego zagrożenia, co zwiększa prawdopodobieństwo wystąpienia szkody. Ubezpieczyciel na pewno chciałby o tym wiedzieć.

Pozdrowienia, Matthew

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata