Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Poprzez refinansowanie ogromna płatność podatkowa

Napisany przez NUTOKA
Cześć wszystkim,

chciałbym dowiedzieć się, czy w moim przypadku doszło do błędu doradczego podczas refinansowania mojego kredytu hipotecznego.

W 2012 roku zakończyły się moje kredyty hipoteczne i dostałem polecenie dobrego eksperta finansowego od znajomego. Wszystko poszło zgodnie z planem.
Miałem m.in. kredyt walutowy w CHF na kwotę 100 000 franków (pracuję w Szwajcarii jako osoba pracująca na granicy). Mam możliwość wykorzystania kapitału z III filaru emerytalnego z Szwajcarii na finansowanie własnego domu. Złożyłem wniosek i wypłaciłem 83 500 CHF, aby spłacić kredyt.

W zeszłym roku jesienią byłem u doradcy podatkowego, aby złożyć deklarację podatkową za 2012 rok. Niestety wyszło na jaw, że muszę rozliczyć pełną kwotę kapitału emerytalnego. Dzisiaj dostałem pismo z 2012 roku od doradcy podatkowego (oczywiście złożył on już sprzeciw wobec decyzji, ponieważ toczy się kilka niezałatwionych spraw) i muszę zapłacić dodatkowo 18 600€ podatku.

Nie wiedziałem o tym przed wypłatą i sądziłem, że doradca w okolicach granic powinien o tym wiedzieć.

Nie wiem, czy to pytanie można łatwo odpowiedzieć, czy też potrzeba więcej informacji.

Pozdrowienia, NUTOKA

Re: Poprzez refinansowanie ogromna płatność podatkowa

Napisany przez Suxxess
Radziłbym skonsultować się z adwokatem, któremu zaufasz i poprosić o poradę. Pierwsza konsultacja nie powinna być teraz zbyt droga.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata