Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące innych form finansowania, leasingu, oszczędzania na budowę domu, narzędzi finansowych itp.

Re: Kupno domu WHEN finansowanie)

Napisany przez Jonnyjonson
Dzień dobry,
Nie jestem pewien, czy jestem tutaj we właściwym miejscu z moimi pytaniami, ale spróbuję po prostu. Od pewnego czasu zastanawiam się nad zakupem domku, ale nigdy nie odważyłem się tego zrobić. Dwa tygodnie temu dobry przyjaciel odwiedził nas i opowiedział o 0% oprocentowaniu oraz o tym, że w obecnym czasie zakup nieruchomości jest bardzo mądrym posunięciem. Ponieważ już spłacam kredyt samochodowy i jeszcze mam mały kredyt prywatny do spłacenia, wydawało mi się, że bank na pewno nie udzieli mi finansowania.
Powiedział, że to żaden problem i zaproponował, żebym poszukał domu do 400 000€ z 4 jednostkami mieszkalnymi (aby się samemu spłacał), a resztą zajmie się on.
Przedstawiam wam jego twierdzenia, które jednocześnie są moimi pytaniami:
1. Twierdzi, że bank uwzględnia z góry dochody z najmu.
2. Bank z góry uwzględnia moje obecne czynsze (700€).
3. Bank nawet spłaci moje obecne kredyty/finansowania,
4. Otrzymam nawet pieniądze na remont,
5. Dom spłacałby się sam i miałbym jeszcze nadwyżkę pod koniec miesiąca.
Czy to może być prawda? Jeśli tak, to w takim przypadku teoretycznie każdy mógłby sfinansować Dom, prawda? Mam nadzieję, że mi pomożecie i z góry dziękuję za każdą odpowiedź.

Z poważaniem
Jonny

Napisany przez 6Bankkaufmann
Cześć
Przykro mi, ale kiedy to czytam, muszę przypuszczać, że twój przyjaciel może mieć dobre myśli. Jednakże bank nie realizuje ich tak, jak to opisałeś.
Ogólnie rzecz biorąc, najemca powinien najpierw kupić własną nieruchomość, zanim zacznie rozważać zakup budynku z wieloma mieszkaniami.
Nawet wtedy nie jest łatwo nabyć taki budynek.
Ogólnie rzecz biorąc, powinny być spełnione następujące warunki:
- miesięczne wynagrodzenie brutto w wysokości 35 000 EUR dla singla
- miesięczne wynagrodzenie brutto w wysokości 70 000 EUR dla małżeństwa
- dodatkowe koszty zakupu pokryte kapitałem własnym
- dodatkowo 20% ceny zakupu powinno być dostępne w formie wolnego majątku.
Jeśli wszystko się zgadza, finansowanie budynku z mieszkaniami nie stanowi z grubsza problemu.

PS: To, że bank spłaca twoje istniejące raty kredytu jest bzdurą. Raczej świadczy to o braku wolnego majątku przy kredytach ratalnych i dlatego stanowi raczej powód odmowy.

Napisany przez Kass Finanz
Banker ma całkowitą rację. Twierdzenia przyjaciela są prawie pozbawione jakiejkolwiek podstawy. Do zakupu nieruchomości zawsze konieczna jest odpowiednia zdolność kredytowa, którą banki sprawdzają między innymi w interesie klienta. W szczególności przy zakupie budynku wielorodzinnego jako inwestycji kapitałowej, konieczne jest posiadanie odpowiedniego kapitału własnego i dochodów. Wartość domu określana jest na podstawie przychodów z czynszów, przy uwzględnieniu oczywiście mieszkania własnego w kalkulacjach. Nawet jeśli przychody z najmu przewyższają miesięczne obciążenia finansowe, wymaga się posiadania kapitału własnego zgodnie z zdolnością kredytową.

Napisany przez Baufipool
Cześć, aby określić, czy możliwe jest sfinansowanie i jakie są warunki, musisz najpierw wypełnić formularz zgromadzenia danych. Chętnie mogę go przesłać na Twój adres e-mail.

Pozdrowienia

@Baufipool, proszę uważnie przyjrzeć się dacie założenia wątku na forum. Było to w 2014 roku.

Napisany przez jan820
Tak, jak wiem, stopy procentowe w zakresie finansowania budowy są bardzo niskie. Ale to zależy także od banku. Chciałbym porównać oferty i wybrać najlepszą.

Napisany przez Salvo
Ostatnio czytałem, że wielu ludzi uważa, że ze względu na niskie odsetki łatwo jest otrzymać kredyt, nawet bez dużego wkładu własnego. Ale jakoś ostatnio banki stały się bardzo wybredne przy udzielaniu kredytów. Dlaczego tak się dzieje?

Nie jest się wybrednym.
W marcu 2016 roku została przyjęta dyrektywa dotycząca kredytów mieszkaniowych.
Oznacza to podsumowując.
Teraz banki muszą sprawdzić, czy klient będzie w stanie spłacić pożyczkę w całości również pod względem zdolności kredytowej.
Dotychczas sprawdzano, powiedzmy, tylko 10-letni okres zobowiązań.
Teraz sprawdzane jest całe okres kredytowania.
Mówimy ogólnie o 30 latach. Jeśli w ciągu tych 30 lat klient osiągnie wiek emerytalny, należy teraz uwzględnić dochody emerytalne.
Dlatego wszystko to trochę się zmieniło.
Nie jest to jednak kwestia wyboru, nadal istnieje możliwość uzyskania pożyczki przy odpowiednich dokumentach.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata