Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Dyskusje na tematy związane z pracą i zawodem.

Re: Czy Arbeitsagentur wypłaca dodatek na koszty dojazdu na rozmowy kwalifikacyjne?

Napisany przez ADMCI4
Trzy miesiące temu straciłem pracę, po wygaśnięciu już sam w sobie czasowego kontraktu, a firma niestety nie miała dla mnie pracy. Od tego czasu poszukuję pracy w całym Hesji i muszę być bardzo mobilny. Mam jeszcze samochód, co bardzo pomaga. Koszty już prawie przekraczają mój budżet i chciałbym zapytać w agencji pracy, czy nie mogliby mi przyznać dodatkowego wsparcia na koszty dojazdu. Czy istnieje coś takiego w wyjątkowych sytuacjach, gdy jest się tak elastycznym w staraniu się o pracę i zaprezentowaniu się w dużym obszarze? Pozdrowienia, Orbiter

Re: Czy Arbeitsagentur wypłaca dodatek na koszty dojazdu na rozmowy kwalifikacyjne?

Napisany przez verschaukelt
Tak, tak - aby tak było, trzeba moim zdaniem złożyć wniosek o pokrycie kosztów podróży zanim wyjedziemy, gdy zostanie on zatwierdzony. Więc można trochę postąpić swoim doradcą zawodowym, że nie wywiązał się z obowiązku informacyjnego.
Przy rozpoczęciu pracy z zwiększonymi kosztami podróży istnieje również możliwość zorganizowania rodzaju przejściowego wsparcia lub dopłaty do kosztów podróży.

Napisany przez Michel1987
Cześć wszystkim,

O ile mi wiadomo, pewna kwota jest refundowana za napisane dokumenty aplikacyjne. Jednakże, aby to uzyskać, trzeba najpierw złożyć wniosek w odpowiednim urzędzie pracy. Moje koszty podróży nie zostały pokryte. Mogę o tym tylko powiedzieć, ale nie wiem, czy sytuacja się zmieniła.

Napisany przez crs
Mój ostatni stan wiedzy to fakt, że Agencja Pracy zwraca 5 EUR za każde złożone podanie o pracę, do 50 podań.

Czy sytuacja ta się zmieniła, nie jestem jednak w stanie potwierdzić.

Napisany przez picard95
Kiedyś w urzędzie pracy bez problemu wydali mi bilet kolejowy (Berlin-Lubecka i z powrotem), kiedy miałem rozmowę kwalifikacyjną w innym mieście i (jak zawsze w urzędach) wcześniej to złożyłem wniosek.

Napisany przez Oterio
Zadaj po prostu pytanie swojemu doradcy w biurze pracy. Na pewno będzie mógł udzielić ci dokładnych informacji i przekazać ci odpowiednie formularze.

Napisany przez Jetzaberr
Miałem ten sam problem i musiałem jechać do miasta oddalonego o około 45 km na szkolenie, ponieważ w tym czasie nie miałem samochodu, musiałem tam dojechać pociągiem. Dlatego złożyłem wniosek u swojego opiekuna urzędu. Opiekun mógł go zatwierdzić w krótkim terminie.

Napisany przez omega87
Może być również pokrywane na wniosek, jak już opisano. Często zdarza się również, że nawet same przedsiębiorstwa pokrywają koszty podróży, na przykład na rozmowę kwalifikacyjną. Zauważyłem to szczególnie często w przedsiębiorstwach przemysłowych. Składa się odpowiedni bilet kolejowy, a dział personalny przekazuje odpowiednią kwotę na konto

Napisany przez StefanE
Więc w przypadku znajomego większość kosztów związanych z dokumentami aplikacyjnymi, podróżami itp. została pokryta.

Napisany przez ProfFF
Tak. Jednakże dotacje na koszty podróży muszą być koniecznie złożone przed rozpoczęciem podróży.

Co wielu osób nie wie: jeśli sam osobiście zostaniesz zaproszony na rozmowę, ustawa nakłada obowiązek uzyskania dotacji również na ten cel. Niewielu o tym wie, dlatego organy niechętnie się tym chwalą.

W przeciwieństwie do podróży na rozmowę kwalifikacyjną, pieniądze w tym przypadku muszą być ubiegane podczas samej rozmowy. Staraj się ubiegać ustnie, a pracownik biura wydrukuje formularz gotowy do podpisu. Więc miej zawsze numer konta bankowego pod ręką ;-)

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata