Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Finansowanie budowy - co jest możliwe?

Napisany przez Hannes85
Cześć wszystkim,

moja żona i ja (27 lat) chcemy zakupić własność w okolicach Monachium. Najchętniej Dom lub połowę domu.

Oboje pracujemy na etatach na czas nieokreślony i aktualnie razem mamy zagwarantowany miesięczny dochód netto w wysokości około 5300 EUR. W zależności od sytuacji (premie) może być to trochę więcej, przy czym około 70% dochodu pochodzi ode mnie.

Mamy teraz konkretne oko na Dom za 630 000 EUR. Możemy dostarczyć około 120 000 EUR jako wkład własny. Ponieważ dochodzą dodatkowe koszty, prawdopodobnie potrzebowalibyśmy co najmniej kredytu w wysokości 550 000 EUR.

Naszym zdecydowanym celem jest spłacenie wszystkiego do emerytury (czyli maksymalnie w ciągu 40 lat). Jesteśmy teraz bardzo niezdecydowani, czy stać nas na to. Obecnie rata w wysokości około 2 000 EUR miesięcznie + odrobina dodatkowej spłaty rocznej nie stanowiłaby problemu.

Jednakże mamy również plany rodzinne, więc dochód mojej żony na jakiś czas odpadnie, a dodatkowo pojawią się koszty związane z dziećmi, których obecnie zupełnie nie jestem w stanie oszacować.

Co o tym myślicie?

Dziękuję z góry za wasze rady.

Pozdrawiam, Hannes

Napisany przez Alex [CryptoMod]
Cześć,

polecam, abyś skonsultował się z urzędem powiatowym w sprawie programu LABO (bezzwrotna pożyczka dla młodych rodzin lub program zsubsydiowanej stopy procentowej).

Napisany przez Hannes85
Nasze dochody przekraczają limit uprawniający do otrzymywania pomocy. Nie możemy więc liczyć na żadne wsparcie od Labo.

Napisany przez Alex [CryptoMod]
Tak.... Na to nie pomyślałem podczas odpowiedzi.

Przy kredycie w wysokości 550 000 EUR, oprocentowaniu 3% (na 10 lat) i spłacie 2%, rata wynosiłaby 2291 EUR/miesiąc. Jednakże po 10 latach pozostałby dług w wysokości około 420 000 EUR, a jeśli następne finansowanie miałoby być o 2% droższe, musielibyście płacić już prawie 3000 EUR miesięcznie.

Myślę, że to za dużo.

Napisany przez 6Bankkaufmann
@Hannes, przy tych ogólnych danych finansowanie w wysokości 550.000 EUR z oprocentowaniem 2% i ratą prawie 2.000 EUR jest zdecydowanie możliwe. Byłaby to nawet Państwa wymarzona sytuacja.
Jednak jeśli kobieta z większym udziałem w dochodach straci pracę w przypadku rodziny, cała sytuacja może szybko się zachwiać.
Podwyżka stóp procentowych również byłaby bardzo przytłaczająca.
Powinniście zdecydować się przed zakupem, czego chcecie. Rodzina czy Dom.
Jeśli wybieracie rodzinę, poczekajcie aż kobieta znowu będzie mogła pracować. Ponieważ koniecznie trzeba mieć tutaj dochód.

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Hannes85,

obie opcje będą działać, zawsze mam bóle brzucha, gdy słyszę dziecko lub Dom.

Weź 50 000 euro z KfW na 5 lat bez spłaty, jeden kredyt bez spłaty i jeden z wyższym udziałem w spłacie. Ten wyższy udział w spłacie możesz zmniejszyć do 1%, jeśli odchodzi dziecko, i zwiększyć, gdy twoja żona znowu zacznie pracować.

Dopóki jest wysoki dochód, odkładaj każdy grosz na początku, a także premie, a jeśli dochód zniknie, użyj oszczędności na własne środki utrzymania, aby zrekompensować brakujące wpływy.

Możesz także użyć trochę mniej kapitału własnego i odłożyć go jako rezerwę płynnościową na czas niższych dochodów. Oznacza to oczywiście także - użyć mniej kapitału własnego i/lub odkładać pieniądze na bok.

Napisany przez Kass Finanz
Do rzetelnej porady finansowej należy również ocena osobistych życzeń i sytuacji życiowej klientów. Ewentualne ryzyka, takie jak utrata dochodu, mogą być ocenione i częściowo obliczone. Jak już wspomniano, istnieje możliwość zawieszenia spłaty itp. Przy pożądanej wysokości finansowania miesięczne obciążenie będzie z pewnością odpowiednie i zostało już realistycznie oszacowane. Nawet w przypadku czasowo ograniczonego braku dochodu finansowanie powinno pozostać opłacalne. W związku z tym ważne są szczegóły, takie jak wysokość poszczególnych dochodów lub planowany czas braku dochodu, aby móc udzielić porady.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata