Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Dobra oferta?

Napisany przez bigl
Cześć społeczności, jestem tutaj w forum od dłuższego czasu jako cichy czytelnik. Teraz zarejestrowałem się, ponieważ mam także pytanie.

Następująca sytuacja:

Ja (30 lat) mieszkam razem z moją dziewczyną (29 lat) w mieszkaniu 2-pokojowym.

Czynsz bazowy wynosi 420€. Koszty dodatkowe 150€ = 570€ czynszu. Razem zarabiamy około 3900€ netto miesięcznie.

Planujemy zakup pasywnego domu szeregowego o powierzchni około 150 metrów kwadratowych + 50 metrów kwadratowych piwnicy i sfinansowanie go przez bank.

Prezentujemy ofertę, którą otrzymaliśmy. Myślę, że jest dość interesująca. Chciałbym jednak poznać wasze zdanie na ten temat.

Wartość nieruchomości z działką to 391.909€.

Dodatkowe życzenia 15.000€.

Koszty pośrednictwa nie ma.

Koszty całkowite (z kosztami nabycia) 433.000€.

Wnosimy wkład własny w wysokości 70.000€.

To jest kredyt mieszkaniowy Riester.

Kwota kredytu 363.000€.

- 50.000€ za pośrednictwem KFW 153 = Stopa oprocentowania 2% na 30 lat

- 50.000€ za pośrednictwem KFW 124 = Stopa oprocentowania 2,5% na 35 lat

- 263.999€ za pośrednictwem instytucji finansowej = Stopa oprocentowania 3,31% (3,37% RRSO) na 20 lat z okresem wiązania oprocentowania, około 4,6% rocznej dodatkowej spłaty

Spłata kredytów KFW w pierwszych 5 latach wynosi 0%, ponieważ planujemy spłacenie droższego kredytu bankowego oprocentowanego 3% miesięcznie. Po 5 latach bezpłatnej spłaty kredytów KFW, spłacamy kredyty KFW 135 z oprocentowaniem 3% i 124 z oprocentowaniem 2,18%. Wtedy oprocentowanie kredytu bankowego zostanie obniżone do 2%.

Z powodu standardu domu pasywnego, otrzymamy od KFW w ciągu 3 miesięcy dodatkową premię spłaty w wysokości 5.000€ w ramach programu 153. Dzięki temu kwota kredytu spada do 45.000€.

Miesięczna rata wynosi w tym przypadku 1.562€.

Co sądzicie o powyższej ofercie?

Z góry dziękuję!

Napisany przez NaTwoim13
Cześć bigl,

gdzie jest kredyt mieszkaniowy związany z systemem Riester? Albo o co dokładnie chodzi?

Napisany przez bigl
Cześć,

cała sprawa jest załatwiana przez Allianz.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Cześć
pomysł jest jak dotąd dobry, ale warunki w okresie 20-letnim mogą zostać jeszcze obniżone.

Napisany przez NaTwoim13
Chodziło mi raczej o to, gdzie znajduje się w ofercie Wohnriester, a nie o to, czy mówimy o społeczeństwie, czy nie.

Napisany przez bigl
O ile się orientuję, otrzymujemy 154€ rocznie na konto, co z kolei może zostać wykorzystane jako dodatkowa spłata.

Napisany przez Kass Finanz
Cześć,
ogólnie dobry oferta, która może być przebita tylko przez lokalnych dostawców lub ze względu na specjalne grupy zawodowe.
Przy głównym finansowaniu istnieje również prawo do specjalnego rozwiązania umowy po 10 latach trwania.
Wydaje się, że Wohnriester to dodatkowy plan oszczędnościowy. Jeśli istnieje bezpośrednie połączenie z finansowaniem budowy, prosimy pamiętać o ewentualnych późniejszych ograniczeniach przy sprzedaży domu.

Napisany przez obelix

Przy bezpośrednim nawiązaniu kontaktu w sprawie finansowania budowy należy zwrócić uwagę na ewentualne późniejsze ograniczenia dotyczące sprzedaży domu.

Ta wypowiedź była kilkakrotnie przez Pana/Panią cytowana. Co dokładnie przez to rozumiesz?

Cześć,
od dłuższego czasu unikałem produktu Wohn-Riester, ponieważ mała czcionka jest bardzo obszerna. Podczas rozmowy z przedstawicielem kasy oszczędnościowo-budowlanej dowiedziałem się, że w przypadku korzystania z Wohnriester, przy sprzedaży nieruchomości, należy ewentualnie zwrócić przyznane dodatki, jeśli po sprzedaży nie kupi się ponownie domu do własnego użytku. A kto może planować takie rzeczy na wiele lat do przodu.
Ponieważ jednak nie mam dokładnej wiedzy, zalecam rozwiązanie tej kwestii.
Oczywiście chętnie się dowiem więcej, bo przecież człowiek nigdy nie przestaje się uczyć.

Napisany przez obelix

Oczywiście chętnie się dowiem więcej, bo przecież człowiek nigdy dość nie wie.

dobry zamiar, zanim coś zostanie ponownie wygłoszone nieświadomie.

Na podstawie moich osobistych dotychczasowych doświadczeń, które nie muszą być obowiązujące dla wszystkich, w wielu przypadkach jest jednak nabywany obiekt następczy. Ponadto istnieje możliwość przeniesienia/przekształcenia Wohnriestera na umowę Geldriestera. Tylko ten, kto postępuje całkowicie głupio, może stracić ewentualne dodatki i ulgi podatkowe. Jeśli przy sprzedaży nieruchomości uzyskano dobrą cenę, można to zaakceptować. Ale jak już wspomniałem, nie wydaje się, żeby to zdarzało się często. Istnieją alternatywy.

Czy WohnRiester jest sensowny w finansowaniu, można zadecydować w indywidualnych przypadkach. Ogólnie rzecz biorąc, skorzystałbym z dofinansowania. Dla dostawców/pośredników kredytowych wprowadzenie WohnRiester do finansowania może oznaczać przewagę konkurencyjną. (Zbyt) wielu pośredników działa tak, jak Pańska osoba, widząc przede wszystkim skomplikowanie.

Cześć, więc radzę rozważyć tę kwestię w każdym pojedynczym przypadku. Zdecydowanie często kupuje się nową nieruchomość, ale starsi ludzie często decydują się na wynajem mieszkania lub z przyczyn ekonomicznych rezygnują z posiadania nieruchomości bez zainteresowania nową nieruchomością. Ale dobrze wiedzieć, że istnieją wyjścia.

Napisany przez obelix
OK.

Gdy tylko zostanie utworzone konto dofinansowania mieszkaniowego, np. w ramach umowy oszczędnościowej WohnRiester z przyznaniem/wypłatą środków, przy sprzedaży i braku ponownego wykorzystania obciążeniu podlega tylko saldo konta dofinansowania mieszkaniowego. Dotacje otrzymane nie podlegają zwrotowi.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata