Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Marzenie o własnym domu, co teraz ma sens.

Napisany przez masupilamiz88
Cześć droga społeczności, ja i moja partnerka szukamy rady od was w sprawie dostosowania naszych planów oszczędnościowych.

Cel: Zakup własnego mieszkania za 250 tysięcy euro do 10 lat, najpóźniej za 13 lat.

W naszej sytuacji: jesteśmy w stanie regularnie oszczędzać dodatkowe 400 euro i chcemy wzmocnić nasz dotychczasowy plan finansowy.

Posiadam umowę oszczędnościową w BauSparkasse Schwäbisch Hall, 50 tysięcy euro to początkowa kwota oszczędności, obecnie mamy 10 tysięcy euro, stopa procentowa 2% na oszczędności, 5% na pożyczkę.

W planach oszczędnościowych mam następujące produkty (założone kiedyś przez ojca): Ebase z 30 000 euro, Union Investment z 20 000 euro, b2plus z 2 000 euro, oraz w przypadkowy sposób zawarłem umowę z firmą Baumann & Partner, obecnie 3500 euro, koszty umowy zostały już ograniczone.

Mój doradca finansowy zaleca MI kolejną umowę oszczędnościową: 150 000 euro jako cel końcowy, oprocentowanie kredytu maksymalnie 3%, ustalone na stałe, oprocentowanie oszczędności 1%... oczywiście znowu opłata 1500 euro za umowę...

doradca mówi, że w przeciwnym razie oprocentowanie kredytu nas zje... oboje jesteśmy raczej średnio zarabiającymi pracownikami w sektorze społecznym, dlatego to nas mocno dotyka. doradca mówi, żebym odstawił na bok inwestycje w fundusze, a traktował je osobno jako budowę majątku...

Mój pomysł polegałby głównie na oszczędzaniu na istniejącą umowę oszczędnościową i rozłożeniu reszty na fundusze...

Co myślicie??? Dziękuję z góry

Napisany przez 6Bankkaufmann
Cześć
trudno jest ocenić, jaki jest właściwy sposób postępowania w tej sytuacji.
Ponieważ za 10-13 lat oprocentowanie zdecydowanie nie będzie takie jak obecnie.
Nikt nie wie, jakie będą wtedy stopy procentowe.
Nie jest również pewne, czy dojdzie do cięcia waluty lub podobnych działań.
Z dzisiejszego punktu widzenia oprocentowanie kredytu w wysokości 5% wydaje się wysokie, ale oprocentowanie depozytu w wysokości 2% jest również obecnie atrakcyjne.
Jeśli na dziś posiadasz na koncie oszczędnościowym Bausparkasse w kwocie 10 000 EUR, moim zdaniem nie potrzebujesz kolejnej umowy oszczędnościowej na kwotę 150 000 EUR.
Powinieneś raczej potwierdzić swoją płynność finansową w wysokości 400 EUR miesięcznie, po prostu kontynuując oszczędzanie w bausparkasse. W ten sposób będziesz mógł ponownie przeanalizować swoje potrzeby za rok.

Napisany przez Kass Finanz
Cześć,
chciałbym nadal oszczędzać na istniejącym koncie oszczędzającym na budowę do czasu, gdy będzie gotowe do przydzielenia. W ten sposób przy ewentualnej transakcji co najmniej koszty dodatkowe związane z zakupem bedą prawie zawsze opłacalne.
Nowa umowa na koncie oszczędnościowym miałaby tę zaletę, że warunki umowy są korzystniejsze, ale zaoszczędzenie kwoty € 150.000,-- przy miesięcznej oszczędności € 400,-- zajęłoby bardzo długo do pełnego przydzielenia i przyniosłoby agentowi bardzo dużą prowizję.
Plan inwestycyjny w funduszach jest dobrą alternatywą dodatkową, ale trudno go obliczyć i trudno jest go przewidzieć.
Być może byłoby korzystniejsze, z uwzględnieniem obecnych stóp procentowych, kupić nieruchomość w najbliższej przyszłości i opłacać korzystne kredyty niż później ponosić wyższe koszty. Ale tego nikt nie potrafi przewidzieć.

Napisany przez NaTwoim13
Przydział w ciągu 10-13 lat można dokładnie obliczyć. Oznacza to, że jeśli znam miesięczną stawkę oszczędnościową i wiem, jakie obciążenie chcę/ mogę później ponieść, suma kredytu budowlanego wyłoni się sama. Przede wszystkim będzie on wtedy gotowy do przydziału. Wybierz tutaj taryfę, w której mogę uzyskać najwyższą sumę kredytu budowlanego przy najniższej stawce oszczędnościowej (saldo oszczędności). To z kolei oznacza największy możliwy kredyt, jaki mogłem sobie kupić ze swoimi ratami oszczędnościowymi i wynikającym z nich saldem oszczędności. Stosunek 1 (stawka oszczędnościowa) do 3 (kupiony kredyt budowlany) przy oprocentowaniu kredytu nominalnym 2% jest możliwy i pożądany na rynku.

Napisany przez C. Andreas
Jeśli chcesz nabyć własność za 10-13 lat, to jest dość dobry plan z 400 euro i 10 000 euro z BSV w hall. Ważne jest, jak już napisał noelmaxim, aby wpłacać stosunkowo niewielkie kwoty, a mimo to mieć dalszą spłatę.
więc nie koncentruj się tak bardzo na oprocentowaniu kredytu. Późniejsze
koszty w postaci odsetek i spłaty kapitału są tutaj decydujące.

Moim zdaniem, można to zrobić sensownie tylko w ramach ustawienia, w którym tylko 25% jest oszczędzane, a 75% kredytowane.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata