Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Konsultacja: Prywatna emerytura - Ocenianie oferty ubezpieczeniowej.

Napisany przez Mascle
Cześć wszystkim,

krótko o mnie: mam 25 lat, właśnie skończyłem studia.
Dzisiaj byłem u SV na spotkaniu doradczym dotyczącym prywatnej emerytury.

Wyjaśniłem doradcy, że nie mam zamiaru inwestować krótkoterminowo, ale szukam możliwie bezpiecznej formy lokaty na dłuższy czas.
Przykład, który podałem to: założenie własnego konta i każdego miesiąca przekazywanie na nie 50€ za pomocą polecenia zapłaty.

Oferta doradcy: Sparkassen IndexGarant.
doradca wyjaśnił mi, że produkt ten działałby według podobnego zasady jak chciałem, ale pieniądze byłyby inwestowane w EuroStoxx50 - coś na kształt funduszu oszczędnościowego.
Co miesiąc tej przykładowe 50€ byłoby pobierane i inwestowane w fundusz.

Zaletą jest istnienie rodzaju ochrony przed stratą, dzięki czemu pieniądze są bezpieczne nawet w przypadku spadków cen, ponieważ co miesiąc następuje cięcie i w zasadzie w dobrze prowadzonych czasach budowane są rezerwy na negatywne trendy cenowe.
doradca przedstawił mi, jak duża emerytura zostałaby wypłacona po 42 latach okresie, bez generowania dodatkowych nadwyżek i z uwzględnieniem udziału w zyskach.
Do obliczeń przyjęto stopę dyskontową wynoszącą 6%.

Moje pytania:
- Czy ktoś zna ten produkt i może go ocenić obiektywnie?
- Jak realistyczna jest przyjęta stopa procentowa?
doradca wybrał za argument okres od 1990 roku do dziś - ale moim zdaniem to dość optymistyczny wybór okresu, prawda?

P.S. Składki są corocznie podnoszone o 3% (jako zabezpieczenie przed inflacją)

Napisany przez Schwertlilie
Cześć Mascle,
nie kupiłabym niczego, co poleci mi pracownik Sparkassen - przepraszam. Czy masz stałą pracę?
Czy ten doradca=sprzedawca powiedział Ci, co jest teraz najważniejsze w Twoim życiu? Najlepiej zacznij od zbudowania solidnej rezerwy płynności w postaci lokaty terminowej, odpowiadającej trzem do sześciu miesięcy wynagrodzenia lub równowartości samochodu, pralki i wakacji rocznych, w zależności od preferencji. Nikt z banku na tym nie zarobi, dlatego takiego poradnictwa też raczej nie otrzyma się od nich. Przepraszam, jeśli mówię tutaj rzeczy zbędne - sama doświadczyłam, jak można zostać oszukanym jako początkujący zawodowo.
Na początek unikaj zaciągania kredytu konsumenckiego. Na początku kariery zawodowej zazwyczaj nie ma sensu zawarcie pochopnie umowy oszczędnościowej na emeryturę na całe życie, ponieważ plany życiowe mogą się jeszcze wiele razy zmienić.
Dla długoterminowego budowania bogactwa poleciłabym inwestować w mieszankę lokat terminowych (w banku internetowym!) i fundusze indeksowe o zróżnicowaniu globalnym. Jednak każdy musi to ustalić sam ze sobą. Nie zaszkodzi, jeśli poświęcisz kilka miesięcy lub nawet lat na takie decyzje. Ten fundusz Sparkassen zapewne pochłonie masę opłat, podczas gdy fundusz indeksowy akcji jest dużo tańszy, a lokata terminowa pełni funkcję zabezpieczenia przed ryzykiem.
Pozdrawiam, Schwertlilie

Napisany przez Peter Wolnitza
Cześć @Mascle,

zanim zainwestujesz pieniądze w jakiekolwiek super-duper-hiper instalacje,
spójrz na to, jak zarabiasz pieniądze, które chcesz zainwestować. To aktualnie Twoje najważniejsze kapitał: Twoja siła robocza!
Jeśli zabezpieczyłeś ją odpowiednio i zadbałeś o to, aby głupi szkoda majątkowa nie zepchnęła Cię finansowo na margines, to nadszedł czas, aby zacząć myśleć o inwestycjach kapitałowych, zabezpieczeniu emerytalnym itp.
Innymi słowy:
- Zabezpiecz się od niewypłacalności
- Zabezpiecz majątkowo

Powodzenia i jak najmniej zakłóceń!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata