Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Ocena, proszę!

Napisany przez sannic.
Dobry wieczór.
Nie mam pojęcia o finansowaniu budowy, dlatego potrzebuję oszacowania.
Mój przyjaciel i ja chcemy kupić mały Dom za 130 000 euro.
On zarabia średnio netto 2000 euro, a ja 1000 euro netto.
Nie mamy własnego kapitału.
Mój przyjaciel nie ma zadłużeń, ale ja mam zaległości i konto zabezpieczone przed zajęciem komorniczym.
Czy mamy szansę na uzyskanie finansowania?
Pozdrawiam
Sandra

Napisany przez Alex [CryptoMod]
Raczej nie...

Jeśli masz nałożone zajęcia komornicze, to finansowanie nie może być z Tobą, a jedynie z nim i 2 000 EUR dla banku to zbyt mało na kwotę 130 000 EUR bez wkładu własnego.

Sprawdziłeś już w swoim banku?

Napisany przez 6Bankkaufmann
EUR 2000 może wydawać się wystarczające na papierze, ale z mojego doświadczenia jest to trudne do zrealizowania.
Najlepszym miejscem na rozpoczęcie rozmów są banki, czy już tam byłeś?

Napisany przez sannic.
Dom jest oferowany przez LBS, a my jesteśmy klientami Sparkasse.
LBS chce zaoferować nam doradztwo finansowe.
Dlatego jeszcze nie rozmawialiśmy z żadnym bankiem, ponieważ LBS chce to zorganizować.
Obecnie wynajmujemy i płacimy 1000 euro miesięcznie. Z taką kwotą można przecież spłacać Dom.

Pełne sfinansowanie wraz z kosztami zakupu i dodatkowymi kosztami w wysokości razem 145 000 EUR kosztuje prawie poniżej 700 EUR. Na papierze może to być możliwe do przedstawienia.

Tak, ale dochód Twojego przyjaciela się nie liczy. Dla banku liczy się tylko te 2.000 EUR w analizie budżetu domowego.

Napisany przez sannic.
Ale dochód mojego chłopaka w wysokości 2000 nie jest jedynym źródłem. Mój dochód również wpływa na gospodarstwo domowe, na przykład na koszty utrzymania.

Tak, dlatego finansowanie jest możliwe z Państwem. Jednak do obliczenia budżetu domowego liczy się jedynie dochód Państwa partnera.

To proste:
Wartość domu 130 000 EUR
Koszty zakupu 13 000 EUR

143 000 EUR kredytu. Z czysto matematycznego punktu widzenia (z twojej perspektywy) jest to opłacalne, ponieważ masz 3 000 EUR dochodu netto.

Z punktu widzenia banku - 1 dłużnik z dochodem netto 2 000 EUR, w przypadku ewentualnej licytacji komorniczej z 143 000 EUR, nigdy nie odzyskasz kosztów dodatkowych, ewentualnie możesz odzyskać z 130 000 EUR tylko 100 000 EUR, więc bank poniesie stratę w wysokości około 50 000 EUR ze wszystkimi kosztami.

Jeśli moglibyście pokryć koszty dodatkowe samodzielnie, może istniałaby szansa na uzyskanie finansowania, ale w obecnym stanie to raczej niemożliwe.

Napisany przez sannic.
A co jeśli kupiłby ten Dom jako osoba prywatna?
Wtedy koszty utrzymania są liczone inaczej.
Rata i koszty dodatkowe, wystarczająco zostaje na życie.
Prawda?

Z jednej strony tak, ale bank również ocenia swoje ryzyko utraty.

Gdybyście teraz mieli 40 000 EUR kapitału własnego i bank musiałby sfinansować tylko 90 000 EUR z 130 000 EUR, miałby dobrą szansę odzyskać całe pieniądze w przypadku niewypłacalności i przymusowej licytacji.

Chodzi tutaj nie tylko o twoje rozliczenia.

Oczywiście, kupuj jako osoba fizyczna. Przyjaciel jest singlem i ma klasę podatkową 1.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata