Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: przeksztalcanie kredytu

Napisany przez louisagou
Dzień dobry,

Przed 2 laty otrzymałem kredyt w Credite Europe Bank na kwotę 12 000 euro.

Teraz chcę się przeprowadzić. Otrzymałem spadek w wysokości 8000 euro i chcę spłacić kredyt w Credite Europe Bank. W liście spłaty kredytu jest napisane, że pozostało jeszcze 9400 euro. W związku z tym mogę spłacić kredyt aż do kwoty 1400 euro.

Jednakże potrzebuję teraz również pieniędzy. Złożyłem wniosek w diba i otrzymałem odmowę.

Potrzebuję teraz 15 000 euro:
- 1400 na stary kredyt,
- 3000 w didpo Hausbank,
- 1000 z karty kredytowej,
- 550 na płatność ratalną.

Dlaczego dostałem odmowę? Mam 25 lat, pracuję w nowej pracy od 1,5 roku, a mieszkam na nowym miejscu od 2 lat. Zarabiam więcej niż wcześniej, netto 1350 euro, a czynsz wynosi tylko 150 euro, ponieważ resztę płaci mój partner.

Czy to z powodu moich informacji? Czy z powodu trzech równoczesnych wniosków kredytowych? Do której banku mogę się zwrócić?

Czy wnioski są widoczne w rejestrze dłużników? Jeśli tak, to jak długo?

Dziękuję.

Napisany przez Suxxess
Bank traktuje cię jako osobę indywidualną, nie może teraz wiedzieć, że płacisz tak niski czynsz. Mówiąc rzeczy, o których bank wie, jeśli cię dobrze zrozumiałem:
-> 12 000 euro kredytu
-> 3 000 euro debetu
-> 1 000 euro długu z karty kredytowej
-> Rata 550 euro
Licząc cię jako osobę indywidualną, po odliczeniu średniego czynszu, kosztów utrzymania + ewentualnie samochodu, i biorąc pod uwagę, że średnio było ci możliwe spłacać tylko około 110 euro miesięcznie kredytu, to nie budzi to specjalnego zaufania do twojej zdolności kredytowej.
Dlaczego chciałbyś spłacić kredyt przed terminem? Czy odsetki są zbyt wysokie? Choć jestem tylko laikiem, czy nie byłoby mądrzejsze spłacić debet i kartę kredytową z dziedziczenia, pozostałą część przeznaczyć na przeprowadzkę i ewentualnie spłacić obecny kredyt tanim kredytem?
*Edycja*
Czy nie byłoby alternatywą, gdybyś ty i twój chłopak poszli do banku, a on wystawiłby za ciebie poręczenie? W zależności od tego, jak dobrze twój chłopak wypada, to znacząco zwiększyłoby twoje zabezpieczenia i obniżyłoby oprocentowanie kredytu.
*Edycja 2*
-> Rata 550 euro
Ogólna suma do spłaty 550 euro, np. 11 rat po 50 € lub 550 € netto, które musisz płacić każdego miesiąca?
P.S.
Po przeprowadzce płacisz tylko 150 € miesięcznie, czy czynsz wzrośnie?

Napisany przez 2Escorpio

Bank traktuje cię jako jednostkę, nie wie teraz, że płacisz tak niski czynsz.

Mówisz o faktach znanych bankowi, jeśli dobrze cię zrozumiałem:
-> 12 000 euro kredytu
-> 3 000 euro debetu
-> 1 000 euro zadłużenia na karcie kredytowej
-> kredyt ratalny w wysokości 550 euro

Bank już wie, ile wynosi czynsz, ponieważ jest to podane w umowie kredytowej. Jednakże relacje nie są związane z ustalonymi okresami... kredyt tak. Dlatego przy rozstaniu czynsz może szybko wzrosnąć.

Należy także rozróżnić, czy debet i karta kredytowa są w użyciu i zatwierdzone, czy zostały ustawione na zaległe i stanowią nieuregulowane długi.

Ale zarabiając 1350 euro netto i mając kredyt ratalny w wysokości 550 euro (który nie ma być spłacony?)... czyli efektywnie finansować kredyt w tej wysokości z 800 euro netto?... Widzę to bardziej w czarnych barwach... przynajmniej bez kogoś, kto by poręczył (a nawet to nie będzie takie proste).

Jak napisał już Suxxess, jedną opcją byłoby wyrównanie debetu + karty kredytowej za pośrednictwem spadku i być może zapytanie aktualnego banku o zwiększenie kredytu.

Bądź spróbować tego jeszcze raz z odpowiednim poręczycielem.

I tak, zapytania są widoczne w Biurze Informacji Gospodarczej... Partnerzy BIK widzą na 4-6 tygodni, a ty na rok.... Jednakże w tych danych to chyba będzie kropla w morzu.

Pozdrawiam, esco

Napisany przez 6Bankkaufmann
Cześć
w przypadku umowy najmu bankowi partnerzy mogą uwzględniać ustaloną kwotę wydatków na czynsz w stosunku do dochodu netto. Na przykład 25-30% dochodu netto. Bez znaczenia, czy podana kwota jest niższa. Oprogramowanie oblicza swoje własne wartości, co może skutkować odrzuceniem.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata