Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Wpisanie braków w staraniach o zabezpieczenie emerytalne w opracowaniu finansowym.

Napisany przez SHenry
Cześć wszystkim,

byłem w 2 bankach i u brokera ubezpieczeniowego, aby po prostu przetestować jakość ich doradztwa. Poprosiłem o sporządzenie dla mnie opinii. We wszystkich instytucjach wyszła dla mnie luka w zabezpieczeniu emerytalnym w wysokości od około 2 000 do 3 500 euro. (Orientacyjne zarobki to około 2 000 miesięcznie, prognoza emerytalna to 1 000 euro, dodatkowe zabezpieczenie emerytalne to około 400 euro).

Czy możliwe jest, że powstaje taka luka w zabezpieczeniu? Obawiałem się, że banki bardzo wysoko oszacowały tę sumę, aby przekonać mnie do podjęcia dalszych decyzji. Czy te liczby są realistyczne, czy też w niektórych miejscach matematycznie coś jest ładnie przeliczane na ich korzyść.

Dziękuję
Henry

Re: Wpisanie braków w staraniach o zabezpieczenie emerytalne w opracowaniu finansowym.

Napisany przez brainy
... więc widziałeś, zwłaszcza że chodzi o oprocentowanie.

Podoba mi się ta perełka:

Finanzwesir | Tak zainwestowałbym swoje pieniądze

Napisany przez verschaukelt
Jak została obliczona ta luka w zabezpieczeniu?

Aby to obliczyć, trzeba by było praktycznie stać się wróżbitą.

Ale są dwie rzeczy, które można i należy wziąć pod uwagę:

- Rentę jeszcze można dostosować, otrzymując wyższe dochody, na przykład renta wzrasta.

- Wartość utraty siły nabywczej powinna zostać dodana.

Kiedyś dostałem program do konsultacji. Okazało się, że są w nim ogromne luki.

Ale jeśli zabieram odkładającemu 500 euro każdego miesiąca, aby miał tyle samo dochodów w starości jak teraz, to obecnie ma 500 euro mniej i nie będzie już tego potrzebował w wieku emerytalnym.

Więc pewna iskierka prawdy na pewno jest zawarta, ale nie daj się zbić z tropu. Oczywiście tu są przewidywania - w jaki inny sposób można by przekonywać do produktów oszczędnościowych na starość jako niezbędnego zapotrzebowania?

Oszczędzanie na przyszłość jest dobre, ale nie powinno się doprowadzić do tego, że obecnie zostaje niewiele.

Napisany przez Torsten Breitag

Cześć Wszystkim,

byłem w 2 bankach i u maklera ubezpieczeniowego, aby po prostu przetestować jakość ich doradztwa. Poprosiłem o przygotowanie ekspertyz. We wszystkich instytucjach wyszła dla mnie luka w zabezpieczeniu na starość w wysokości około 2 000 do 3 500 euro. (Podane zarobki około 2 000 euro/miesiąc, przewidywana emerytura 1 000 euro, dodatkowa oszczędności na starość około 400 euro).

Czy możliwe jest, że powstaje luka w zabezpieczeniu w takiej wysokości? Obawiałem się, że liczby te zostały przez banki sztucznie zawyżone, aby zmusić mnie do kolejnych zobowiązań. Czy te liczby są realistyczne, czy też w niektórych miejscach matematycznie upiększane na ich korzyść.

Serdeczne podziękowania

Henry

W zasadzie następujące wydarzenia miały miejsce. Wzięto twoje wynagrodzenie netto, wyliczono je z uwzględnieniem inflacji i określono to jako potrzebę zabezpieczenia (100% netto).

Jednocześnie wzięto twoją przyszłą emeryturę i wyliczono ją z uwzględnieniem aktualnego wzrostu emerytur (znacznie poniżej zakładanej inflacji na poziomie 2,3%, jak to jest zwykle w takich modelach).

O, ogromne zaskoczenie, masz ogromną lukę emerytalną. (Ale chętnie sprzedamy ci odpowiednie produkty...)

Nie wdając się w szczegółowe spory: ta informacja jest nie do końca fałszywa.

Przeciętny absolwent studiów z emeryturą po 2040 roku powinien spodziewać się emerytury netto, która wynosi około 50% lub mniej ostatniego dochodu netto ...

Zakładając teraz, że powinno się zabezpieczyć 100% ostatniego wynagrodzenia netto, dochodzi się do tych koszmarnej szerokości luk emerytalnych. Strach sprzedaje...

Aby obliczyć / oszacować to rzetelnie, potrzebne są pewne indywidualne dane. Ale to nie jest czarna magia.

Śmiałbym się założyć, że każdemu mógłbym w 10 minut nauczyć, jak samemu oszacować swoją rzeczywistą lukę w zabezpieczeniu dzięki dostępnym za darmo narzędziom. Nawet płatne narzędzia doradcze oferują prawie takie same opcje konfiguracyjne jak te darmowe, ale z równocześnie dostępnymi produktami dla klienta ...

I naprawdę nikt nie potrzebuje paniki...

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata