Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Plan oszczędnościowy w fundusze / Alternatywy i pytania początkującego

Napisany przez chaos2oo2
Witajcie,

rozważam założenie dwóch planów oszczędnościowych w funduszach inwestycyjnych w celu długoterminowego budowania majątku (ewentualnie także na zabezpieczenie starości). Mam trzydziestkę na karku, skończyłem studia i pracuję na stałe.

W ciągu ostatnich dwóch lat zarobiłem trochę pieniędzy na akcjach. Obecnie jednak brakuje mi trochę czasu na tę formę inwestowania.

Nie chcę podejmować zbyt dużego ryzyka i właśnie wybrałem dwa konkretne fundusze. Być może będę miał kilka pytań do was, ponieważ nie znam się jeszcze zbyt dobrze na tym temacie.

Na początek przedstawiam wam te dwa fundusze:

Flossbach von Storch SICAV - Multiple Opportunities R
WKN: A0M430 | ISIN: LU0323578657 | Kategoria: Fundusz mieszany przede wszystkim akcji/ świat

db x-trackers MSCI WORLD INDEX UCITS ETF 1C
WKN: DBX1MW | ISIN: LU0274208692 | Kategoria: Fundusz akcji międzynarodowych

Co do pierwszego funduszu, jestem dość pewny, że jest całkiem niezły na początek (fundusz mieszany, dość solidny). Co do drugiego, jestem otwarty na dalsze sugestie. Być może zastanawiam się nad wyborem funduszu o nieco wyższym ryzyku. Na początek chciałbym regularnie lokować po 50 EUR miesięcznie w każdy z planów oszczędnościowych.

Myślałem o wyborze funduszu skupionego na sektorze Healthcare, wszak ludzie zawsze będą chorować :-)

Mam jeszcze kilka pytań (moje konto maklerskie mam w ING-Diba):

- Czy istnieje tam jakaś forma zobowiązania umownego w planach oszczędnościowych w funduszach?
- Czy istnieje opłata kupna, tak jak przy akcjach? Tylko opłata emisyjna + inne koszty (TER)?
- Czy mogę sprzedać udziały w każdej chwili firmie i ewentualnie zainwestować w inny fundusz?
- Czy przy zagranicznych funduszach kapitalizujących (zazwyczaj z krajów LU) muszę samodzielnie rozliczać podatek KAP i ewentualnie odzyskiwać odliczone podatki po sprzedaży za pośrednictwem zeznania podatkowego?
- Opłaty za każdą transakcję są naliczane procentowo od ceny zakupu? Ze względu na efekt średniej wartości, czy lepiej kupować co miesiąc niż raz w roku?
- Czy w ING-Diba istnieje prowizja za transakcję? Czy dotyczy to tylko akcji? Jeśli tak, czy jest naliczana co miesiąc od zakupu?
- Kiedy i jak często są wypłacane zyski?

Na razie to wszystko, myślę :-)

Mam nadzieję, że będziecie w stanie mi pomóc.

Pozdrowienia
chaos2oo2

Re: Plan oszczędnościowy w fundusze / Alternatywy i pytania początkującego

Napisany przez EuroPaule

Przy drugiej opcji byłbym otwarty na dalsze propozycje. Być może zastanawiałem się nad wyborem funduszu o nieco wyższym ryzyku.
Chciałem rozważyć możliwość wyboru funduszu skoncentrowanego na sektorze opieki zdrowotnej, ludzie zawsze chorują :-)

Cześć,

Jeśli Twoim argumentem jest ludzie zawsze chorują, powinieneś raczej rozważyć fundusz farmaceutyczny, jeśli już chcesz postawić na konkretny sektor.
Zakładam, że chcesz skorzystać z efektu średniego kosztu i dlatego zastanawiasz się nad optymalizacją wahania.
Ogólnie to nie głupi pomysł. Musisz jednak pamiętać, że w pewnym momencie zgromadzona suma pieniędzy może być na tyle duża, że korzyści z taniego dokupowania nie zrównoważą już strat związanych z kursowymi spadkami na zgromadzonych środkach.
Co mamy na myśli, znajdziesz także tutaj:
Czy efekt średniego kosztu, efekt cost-average, jest nadal aktualny? | finanzdeutsch.

Osobiście osiągnąłbym ten cel nie poprzez fundusz sektorowy, ale raczej poprzez bardziej zmienny segment (np. Small Caps) lub bardziej zmienny rynek (np. rynki wschodzące). Ale to kwestia gustu.

Cytat od chaos2oo2

- czy są tam związane z umową plany oszczędzania funduszowego?

Zazwyczaj nie. Ale istnieje mniej wiarygodne oferty (nie mam pojęcia, czy też w DiBa), gdzie konieczne jest zapłacenie opłaty z góry: Trzymaj się z daleka!

Cytat od chaos2oo2

- opłata za zakup nie istnieje tak jak w przypadku akcji, prawda? Tylko front load + inne koszty (TER)?

Na to pytanie odpowie spojrzenie na cennik DiBa. Da się z tym poradzić, czyż nie?

Cytat od chaos2oo2

- mogę sprzedać udziały w każdej chwili i ewentualnie zainwestować je w inny fundusz?

W przypadku zwykłych funduszy tak jest. W cenie funduszu, którą ustala firma zarządzająca funduszem. W przypadku ETF-ów musisz znaleźć kupca na giełdzie. Przydatne informacje znajdziesz na Morningstar.

Cytat od chaos2oo2

- przy zagranicznych funduszach kapitalizujących (zwykle LU) muszę samodzielnie rozliczyć podatek KAP i ewentualnie odzyskać pobrane podatki przy sprzedaży za pośrednictwem zeznania podatkowego?

Możesz także zlecić to wykonanie przez doradcę podatkowego. Jest to zalecane, ponieważ temat ten jest bardzo złożony.

Cytat od chaos2oo2

- opłaty za zakup są pobierane miesięcznie procentowo od ceny zakupu? Z uwagi na efekt średniego kosztu lepiej jest kupować miesięcznie niż raz w roku?

Jeśli udasz się do dyskonta funduszy, nie poniesiesz żadnych kosztów przy zakupie.

Cytat od chaos2oo2

- Czy jest tu prowizja za zlecenie dla DiBa? Czy dotyczy to tylko akcji? Jeśli tak, czy jest naliczana każdego miesiąca od zakupu?

Tutaj znowu pomocne będzie spojrzenie na cennik.

Cytat od chaos2oo2

- Kiedy i jak często zyski są wypłacane?

Zyski nigdy nie są wypłacane. Zawarte są one w cenie funduszu. W przypadku funduszy akcji mogą być wypłacane ewentualne dywidendy. Następnie raz w roku, kilka miesięcy po zakończeniu roku obrotowego.

Pozdrawiam, Paule

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata