Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące ustawowego i prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego oraz reformy systemu opieki zdrowotnej.

Re: Rezygnacja z prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego - nieprzestrzeńony.

Napisany przez GinoSL
Witajcie,

nie wiem już, co robić i mam nadzieję, że tutaj spotkam kompetentne osoby oraz znajdę potrzebne informacje.

Oto sytuacja wyjściowa:

W grudniu 2012 przekroczyłem próg dochodowy, co umożliwiło mi decyzję o przejściu do prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego (PKV). Niestety, podejście do tego kroku było bardzo pochopne, aby jeszcze skorzystać z umów zawartych przed wejściem w życie ustawy o równouprawnieniu.

Wtedy byłem w trudnej sytuacji finansowej. Składki nie mogły być uregulowane, a PKV anulowało umowę (marzec 2013).

Od około roku żyję już bez ubezpieczenia zdrowotnego, ponieważ brakuje mi odwagi, aby podjąć się tego tematu.

Następujące pytania mnie nurtują:

1. Kto w ogóle ponosi odpowiedzialność za mnie? PKV, które anulowało umowę? GKV, które było moim ostatnim aktywnym ubezpieczeniem?

2. Jak wysokie będą koszty zaległych opłat? Czy można ustalić raty?

3. Jakie ubezpieczenie w ogóle mnie przyjmie?

Jestem teraz zdecydowany podjąć się tego tematu, choć niestety jestem bardzo zagubiony.

O mnie:

Mężczyzna, 31 lat, singiel, zatrudniony

GKV to Techniker,
PKV to AXA (którzy już nie chcą mnie jako klienta (zrozumiałe))

Mam nadzieję, że ktoś mi pomoże, żebym mógł uporać się z tym tematem, który mnie bardzo obciąża.

Z góry dziękuję!

Alex

Napisany przez 2Escorpio
Hej,

1 rok bez ubezpieczenia zdrowotnego? Trochę długi okres i nie ułatwia ponownego wejścia w temat.

Po roku poleciłbym Ci znalezienie nowego ubezpieczenia zdrowotnego, pójście do nich i wytłumaczenie, że od roku nie byłeś ubezpieczony.

Ponieważ w Niemczech obowiązuje obowiązek ubezpieczenia zdrowotnego, nowa GKV musi Cię przyjąć. Jeśli wszystko było w porządku z starym ubezpieczeniem zdrowotnym, możesz oczywiście do niego wrócić.

Pozdrowienia, escorpio

Napisany przez GinoSL
Cześć Escorpio,

wtedy faktycznie wystąpiłem z ubezpieczenia w GKV. Czy to oznacza, że muszę teraz przejść na prywatne ubezpieczenie? Na przykład do podstawowej taryfy?

Pozdrowienia, Alex

Napisany przez 2Escorpio
Jaein

Po pierwsze, wszystko zostało cofnięte, a tak naprawdę nigdy nie byli ubezpieczeni prywatnie.

Po drugie, są dobrowolnie ubezpieczeni i sami mogą wybrać między PKV i GKV. Stają się trwale ubezpieczeni w PKV dopiero po tym, jak byli ubezpieczeni w PKV na stałe przez ponad 5 lat. W starszym wieku nie ma już możliwości powrotu do GKV, ale są jeszcze daleko od tej granicy.

Podstawowy plan w PKV jest raczej przeznaczony dla osób z chorobami przewlekłymi, które nie mogą wrócić do GKV. Jeśli zdecydują się jednak wrócić do ubezpieczenia w PKV, nie muszą przechodzić na podstawowy plan tylko dlatego, że mieli problemy ze spłacaniem składek.

Tu jednak tkwi problem, ponieważ mają status dobrowolnego ubezpieczenia, PKV nie jest zobowiązane do ich przyjęcia jako osób bez ubezpieczenia, podczas gdy GKV tak. - To nie oznacza jednak, że nie istnieje PKV, które ich przyjmie.

Mogą więc wybrać między PKV a GKV... Tylko PKV nie jest zobowiązane do ich przyjęcia, w przeciwieństwie do GKV.

Napisany przez GinoSL
Cześć Escorpio,

Dziękuję za te informacje.

Czy to oznacza, że mogę poszukać prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego, które mnie przyjmie, a jeśli absolutnie nie uda mi się, to musi mnie przyjąć ubezpieczenie zdrowotne na podstawie ustawy?

Co z opóźnionymi składkami? Przez ostatnie około 14 miesięcy nie płaciłem składek. Komu jestem winien te składki? Nowemu prywatnemu ubezpieczycielowi / ubezpieczeniu zdrowotnemu na podstawie ustawy?

Napisany przez 2Escorpio

Cześć Escorpio,

dziękuję Ci za te informacje.

1. Oznacza to więc, że mogę szukać PKV, która mnie przyjmie, a jeśli absolutnie nie uda mi się, to musi mnie przyjąć GKV?

2. Co zalega z zaległymi składkami? Nie płaciłem składek od około 14 miesięcy. Komu jestem winien? Nowej PKV / GKV?

1. Dokładnie tak było.... Tak długo, jak masz status dobrowolnie ubezpieczony. - Procedura w przypadku GKV na pewno powinna przebiegać nieco szybciej, aż do osiągnięcia statusu ubezpieczeniowego.

2. Czy nie został anulowany / rozwiązany kontrakt? Nie byłeś nim ubezpieczony, więc nie musisz niczego zwracać. (Wyjątkiem może być okres między zawarciem umowy PKV a jej rozwiązaniem).... Ale na pewno wtedy otrzymałbyś pismo od starego PKV dotyczące należności za ten okres.

Napisany przez GinoSL
Dziękuję bardzo! Teraz natychmiast przystąpię do tego tematu, aby nie tracić więcej czasu.

Napisany przez 2Escorpio

Bardzo, bardzo dziękuję! Przystąpię teraz natychmiast do tego tematu, aby nie tracić więcej czasu.

Warto byłoby... Ponieważ jeśli przydarzy się sytuacja szkodowa i zachorujesz, będziesz miał poważne problemy bez ubezpieczenia.

Napisany przez verschaukelt
Gino,

niestety jesteś trochę za późno na amnestię powszechną. Wszyscy, którzy nie mieli ubezpieczenia zdrowotnego i zarejestrowali się w ubezpieczeniu zdrowotnym do 31.12.2013 roku, nie musieli płacić kary.

Prawdopodobnie będziesz musiał(oś) zapłacić zaległe składki wraz z odsetkami.

Ten przypadek pokazuje, że wciąż istnieją luki w systemie ubezpieczeń zdrowotnych.

Ale ogólnie każdy lekarz musi Cię leczyć w nagłych przypadkach!

Jeśli nie możesz sobie poradzić z opłatami, w systemie ALG 2 istnieje możliwość uzyskania dodatkowego wsparcia.

Napisany przez 2Escorpio

gino,

leider sind sie etwas zu spät für die generalamnesty. Denn alle, die keine KV hatten und sich bis 31.12.2013 bei einer KV angemeldet haben mussten keine Strafe zahlen.

Sie werden wohl die Beiträge nebst Zinsen nachzahlen.

Dieser Fall zeigt, dass es immer noch Lücken im Krankenversicherungssystem gibt.

Aber grundsätzlich muss Sie jeder Arzt im Notfall behandeln !

Wenn Sie die Beiträge nicht aufbringen können, gibt es im ALG 2 die Möglichkeit des Zuschusses.

Czy to oznacza, że od 1 stycznia coś się zmieniło? Nawet jeśli chodzi o umowy, które zostały anulowane? Nie mylić z niespłaconym ubezpieczeniem.

A ogólnie, komu powinien zapłacić? Jeśli już, to pewnie starej prywatnej klinice ubezpieczeń, jednakże ona już rozwiązała umowę w całości.

Wiadomo, że lekarze i szpitale muszą go leczyć... Jednak rachunek przychodzi pocztą i musi być opłacony... jeśli tego nie zrobi, zadłużenie będzie naliczane itd.

Napisany przez verschaukelt
Skorpionie,

jest zupełnie obojętne, dlaczego ktoś nie miał ubezpieczenia. Klient powinien był zdawać sobie sprawę, że po jego anulowaniu musiałby zawrzeć inne ubezpieczenie - w zasadzie nadal jest na swoim starej KVG, która powinna być jego pierwszym kontaktowym punktem. I tutaj musi on dopłacić składki za kolejny rok. Gdyby zgłosił się do swojej starej KVG pod koniec 2013 roku jako skruszony grzesznik, mógł liczyć na łagodne traktowanie.

Dziwi mnie, że ciągle istnieją luki, przez które można ominąć składkę na ubezpieczenie zdrowotne. Jeśli policzę, ile pieniędzy wyrzuciłem PKV, mogłem już sfinansować pół mojego domu. Oczywiście, inni również generują koszty. Do tej pory potrzebowałem może 100 euro na dentystę w roku i może 50 euro na lekarza rodzinnego. Dlatego zirytowało mnie niesprawiedliwe traktowanie, że niektórzy rozporządzający pieniędzmi na KVG prowadzili wygodne życie, a teraz wyszli z tego bez kary, zamiast zapłacić za swoje przewinienie.

Przy obowiązku ubezpieczenia rentowego w niektórych branżach to nie działa - natychmiast przychodzi nakaz egzekucji, gdy się to zignoruje. Wyraźnie nie ma tam luki.

Niewątpliwie TE również nie miał nic przez ostatnie 12 miesięcy, w przeciwnym razie zdecydowałby się na ubezpieczenie zdrowotne.

Leczenie szpitalne w nagłych wypadkach jest sponsorowane przez u b si e d o we socjalne. 20 euro u lekarza rodzinnego za receptę, i może jeszcze kilka euro na lekarstwo, można nawet zapłacić z własnej kieszeni.

Mimo wszystko od lat jesteśmy zobowiązani mieć ubezpieczenie zdrowotne.

Napisany przez Suxxess
Teraz spontanicznie powiedziałbym, że prywatne ubezpieczenie zdrowotne (PKV) nie może cię wyrzucić i musi nadal prowadzić cię w podstawowej taryfie. Ale informacja o 5 latach brzmi przekonująco. Ponieważ w Niemczech obowiązuje obowiązkowe ubezpieczenie zdrowotne, będziesz musiał nadrobić zaległe składki. Osobiście skontaktowałbym się z twoim poprzednim ubezpieczeniem zdrowotnym opartym na ustawie i opisał im sprawę. (Jak już powiedziałem, muszą cię ponownie przyjąć)

Dalsze oczekiwanie niczego nie zmieni, powinieneś natychmiast podjąć działania.

@100 euro + 50 euro za koszty, to znacznie więcej. Wystarczy zadzwonić i umówić się na spotkanie, aby stracić już 17,50 €.

Oczywiście, nie można powiedzieć, że ubezpieczycielom zdrowotnym idzie źle, jednak jesteśmy społecznością solidarną, co oznacza np. wspieranie chorych przewlekle, których koszty leków mogą być dla nich niemożliwe do pokrycia. Oczywiście, także tu występuje oszustwo, ale patrząc na alternatywy, np. USA, wybrałbym nasze oszustwo.

Pozytywne zmiany byłyby oczywiście o wiele lepsze. Ale dopóki stare partie nadal zdobywają zbyt dużo głosów, nic się nie zmieni. Już wcześniej zaproponowałem Piratom:

Każdy płaci składki do ubezpieczenia zdrowotnego opartego na ustawie do granicy wynagrodzenia (wyłącznie także urzędnicy, osoby samozatrudnione itp.)

Prywatne ubezpieczenia zdrowotne pozostają w mocy i oferują dodatkowe taryfy np. również taryfę prywatną równoważną z aktualnymi świadczeniami.

Luka ubezpieczeniowa między 23. a 25. rokiem życia musi być zamknięta (zawieszenie ubezpieczenia rodzin w wieku 23 lat, prawo do własnego gospodarstwa domowego i przejęcie kosztów ubezpieczenia dopiero od 25 roku życia)

Prognozy wpływów osób samozatrudnionych w celu ustalenia składki ubezpieczeniowej powinny zostać zakończone, zamiast tego należy uwzględnić tylko stałą podstawę (około 135 € miesięcznie) oraz nadwyżki z poprzedniego roku.

Granica wynagrodzenia może spaść, ponieważ beneficjenci nie będą już mogli wycofać się ze społeczności solidarnej.

Z tego raczej nic nie będzie z partiami postulującymi, ponieważ sami są prywatnie ubezpieczeni.

1. Kto jest w ogóle odpowiedzialny za mnie? PKV, który się wycofał z umowy? GKV, moje ostatnie aktywne ubezpieczenie?

Tak, w razie wątpliwości każda GKV musi cię przyjąć, ale łatwiej będzie najpierw wrócić do TKK.

2. Jakie będą koszty zaległych składek? Czy można uzgodnić raty?

O tym doradzi ci ubezpieczyciel zdrowotny. Prawdopodobnie będziesz musiał spłacić zwykłe składki + odsetki. Spłata w ratach na pewno będzie możliwa. Jak już wspomniałem, i tak trzeba to zapłacić, na pewno nie będą cię ciąć. Na pewno TKK ma również punkty doradcze, więc po prostu zadzwoń tam.

3. Które ubezpieczenie mnie jeszcze przyjmie?

Wszystkie publiczne kasy są do tego zobowiązane.

Jestem teraz zdecydowany podjąć to zagadnienie, niestety jestem bardzo zagubiony.

Głowa do góry, na pewno nie jesteś jedynym, któremu zdarzyła się taka sytuacja! Zadzwoń po prostu do TKK i umów się na konsultację. Oczekiwanie na rozwiązanie sprawy i tak nic nie da, ponieważ należy to i tak spłacić.

Napisany przez 2Escorpio
GinoSL... Nie wiedziałem nic o tym terminie do 31.12.2013 :/

Przykro mi, wygląda na to, że jednak nie będzie tak łatwo, musisz polegać na verschaukelt i Suxxess.

Bardzo mi przykro!

Napisany przez EasyD

2. Umowa została jednak anulowana / rozwiązana?

Chciałbym zauważyć, że to pytanie nigdy nie zostało tu odpowiedzione... Tak oczywiste to nie jest i całkowicie zmieniłoby to sytuację wyjściową.

Napisany przez 2Escorpio

Chciałbym zauważyć, że to pytanie nigdy nie zostało tu odpowiedziane... To wcale nie jest takie oczywiste i całkowicie zmieniłoby sytuację wyjściową.

Myślę, że to jest odpowiedź na to..

Cytat od GinoSL

Wtedy miałem problemy finansowe. Składki nie mogły być opłacone i prywatne ubezpieczenie zdrowotne (PKV) zrezygnowało z umowy (marzec 2013).

Napisany przez EasyD
I dlaczego jeszcze raz zadałeś to pytanie, Escorpio?

Na pewno dobrze, że Axa rzeczywiście rozwiązała umowę od samego początku. Jednakże sformułowanie wycofał się z umowy nie określa czasu, przynajmniej z mojego punktu widzenia.

Tak czy inaczej, trzymam kciuki za Gino, żeby sprawa szybko się wyjaśniła. Bo takie przypadki zawsze są bardzo nieprzyjemne...

Napisany przez 2Escorpio
To pytanie postawiłem raczej w sposób hipotetyczny. Ale wydaje się, że nie jest już w forum.

Napisany przez Bodi
Tutaj pojawiły się pewne błędne informacje:

Decydujące jest to, że umowa z PKV została początkowo zawarta skutecznie. Wycofanie wsteczne jest zatem nieistotne. PKV pozostaje w związku z tym właściwe. Oznacza to, że twórca wątku musi poszukać innej PKV i tam - w razie potrzeby w taryfie podstawowej - zawrzeć umowę. W systemie PKV nie ma ubezpieczenia wstecznego i tym samym nie ma żadnych opłat za zaległości składkowe. W ramach sankcji nowy PKV nałoży jednorazową karę. Przy 12 miesiącach braku ubezpieczenia naliczane jest około 6 miesięcznych składek karnej - podstawą obliczeń jest wybrana taryfa.

Alternatywa: Praca objęta ubezpieczeniem społecznym o wynagrodzeniu poniżej granicy obowiązkowego ubezpieczenia. W takim przypadku pracodawca musi dokonać rejestracji w GKV. W tym przypadku twórca wątku unika kar finansowych. GKV nie może żądać żadnych dopłat, ponieważ w tym przypadku obowiązywało jedynie ubezpieczenie w systemie PKV.

Napisany przez EasyD

Istotne jest, że umowa z prywatnym ubezpieczeniem zdrowotnym została początkowo skutecznie zawarta. Cofnięcie jej wstecz nie ma znaczenia.

To nie do końca prawda, Bodi. Oto na przykład fragment sprawy, który dostałem w tym roku na biurko:

W tym przypadku prywatne ubezpieczenie zdrowotne zostało również rozwiązane wstecz od początku. Osoba dotknięta tą decyzją mogła następnie wrócić do ubezpieczenia w publicznej kasie chorych.

Jednak te wszystkie przypadki są bardzo indywidualne, dlatego moim zdaniem nigdy nie powinno się tutaj uogólniać.

Napisany przez Bodi
To jedno to strona związana z prawem cywilnym, drugie dotyczy prawa ubezpieczeń społecznych.
Przepraszam, niestety nie mogę podać linku do wyroku.
Spróbuj wyszukać wyrok LSG Sachsen z dnia 14.12.2012 o symbolu L 1 KR 71/12 B ER na Google.

Napisany przez Matthew Pryor
Chciałbym zobaczyć uzasadnienie prywatnej ubezpieczalni, która unieważnia umowę z powodu niezapłaconych składek (jak w przypadku TO) i dlatego od początku deklaruje rezygnację. To prawdopodobnie nie zadziała.
To, co ma to wspólnego z naruszeniem obowiązku informacyjnego przedumownego na podstawie UFG, jest dla mnie bardziej niż niejasne...

Napisany przez EasyD

Jednym z nich jest aspekt prawa cywilnego, a inny aspekt ubezpieczeń społecznych:

Przepraszam, niestety nie mogę podać linku do orzeczenia.

Spróbuj wyszukać orzeczenie L 1 KR 71/12 B ER Sądu Krajowego Saksonii z dnia 14.12.2012 na Google.

Dobry punkt, który w teorii jest absolutnie poprawny. Jednakże nie zawsze i nie wszędzie jest to respektowane.

Napisany przez Philipp Maettig
@Matthew Pryor

To prawdopodobnie dotyczy niezapłacenia pierwszej składki (§37 VVG).

W takim przypadku nawet w przypadku ubezpieczenia zdrowotnego substytucyjnego jest możliwe wycofanie się.

Jednak nie ma to nic wspólnego z naruszeniem warunków umowy.

Napisany przez DieterG
U mnie sprawa wygląda nieco inaczej, ale pasuje do tematu. W styczniu moje ubezpieczenie zdrowotne zostało anulowane, ponieważ rzekomo nie podałem wszystkich informacji dotyczących moich wcześniejszych chorób. Nie jestem ani przewlekle chory, ani wtedy, ani teraz nie jestem akutnie chory. Dlatego nie wypełniłem tych pól w wniosku. Teraz mam problem z krążkiem międzykręgowym, a nagle ubezpieczyciel wychodzi z takimi rzeczami jak podwyższony poziom cholesterolu, zapalenie ucha środkowego i zewnętrznego po wakacjach (z basenu) i inne nonsensy. Ponieważ ubezpieczenie to nie miało jeszcze 2 lat, chyba mi na to pozwoli. Poprzednie ubezpieczenie zdrowotne musiałoby mnie przyjąć w podstawowej taryfie, ale jest to po prostu nieakceptowalne i nie do opłacenia. Zapytania w publicznych i prywatnych ubezpieczeniach po tej rezygnacji były negatywne, podstawowa taryfa nie wchodzi w grę, więc teraz jestem po prostu nieubezpieczony. Chętnie zakończyłbym ten uciążliwy temat, ale po prostu brakuje mi zarówno wiedzy, jak i czasu (już straciłem wiele czasu próbując bezskutecznie dowiedzieć się więcej). Uważam, że teraz wymagany jest ustawodawca, nie może on z jednej strony narzucać obowiązku ubezpieczenia, a z drugiej pozwalać na takie praktyki biznesowe i po prostu zostawić obywateli same z tym problemem. Teraz pojawiają się sprytni ludzie mający pomysł na ponowne ubezpieczenie się metodami zbliżonymi do nielegalnych sztuczek, ale gdyby to wyszło, skończyłoby się to jeszcze większym oszustwem. Więc owijam siebie w bawełnę i mam nadzieję, że nic się nie stanie, dopóki nie powstaną nowe przepisy?

Napisany przez Bodi
Jedną z możliwości jest podjęcie pracy podlegającej ubezpieczeniu społecznemu (czyli zarabiającą więcej niż 450 EUR miesięcznie). Spowoduje to obowiązkowe ubezpieczenie w systemie GKV - warunki: wiek poniżej 55 lat (powyżej 55 lat tylko w określonych sytuacjach), brak głównego samozatrudnienia. Nawet jeśli praca zostanie zrezygnowana po krótkim czasie, ubezpieczenie w systemie GKV pozostaje ważne. Od 2013 roku zasadniczo nie są już wymagane okresy przedubezpieczenia zgodnie z nowelizacją przepisów. Dodatkowo, w tej sytuacji, jako osoba prywatnie ubezpieczona, nie ma konieczności uiszczania kar finansowych za czas bezubezpieczenia.

Inną możliwością jest korzystanie z usług ubezpieczycieli z innych krajów UE/EOG. Są to międzynarodowe ubezpieczenia zdrowotne, które spełniają wymogi ubezpieczenia w Niemczech. Tylko ubezpieczenie pielęgnacyjne musi pozostać zawarte w niemieckiej PKV (co nie stanowi problemu, ze względu na obowiązek kontrahowania). Firma ubezpieczeniowa z krajów UE/EOG również nie pobiera opłat karnych.

Napisany przez DieterG
Nie rozumiem tego. Jeśli przyjmę pracę za 450 euro (pomijając fakt, że nie miałbym na to już prawie czasu), czy nie będzie to dodane i nie spowoduje dodatkowego obowiązku ubezpieczenia? Wtedy byłbym tylko bardziej powyżej granicy podstawy wymiaru składek? Z kolei jeśli chodzi o ubezpieczenie UE, to jaka byłaby najlepsza osoba do kontaktu?

Napisany przez Bodi
Założyłem, że nie istnieje żadne zatrudnienie. Jednak praca za 451 euro oczywiście nie ma sensu.

W międzyczasie istnieje znaczna liczba usługodawców z UE/EFTA, których niektóre nie oferują ubezpieczenia zdrowotnego.

Ubezpieczenia zazwyczaj są sprzedawane przez brokerów (np. neue KV i wiele innych - po prostu wyszukaj w Google).
Wada w porównaniu z niemieckimi ubezpieczeniami zdrowotnymi polega na tym, że obecnie nie wolno płacić żadnego dodatkowego wkładu pracodawcy, ponieważ nie spełnione są kryteria § 257a SGB V.

Napisany przez EasyD

Niemieckie PKV dostały - na szczęście - pewną konkurencję, mianowicie usługodawców z UE/EWR.

Faktycznie, nie jest to konkurencja dla niemieckich dostawców. Moim zdaniem chodzi tutaj tylko o szczególne przypadki, w których ma to sens na okres przejściowy.

Należy jednak pamiętać o dwóch rzeczach:
1. Wyłączenie świadczeń dla chorób przewlekłych
Na przykład w przypadku DieteraG nie otrzymałby on świadczeń z powodu dolegliwości związanych z dyskopatią. Mogłoby to być drogie...

2. Brak rezerw na starość
Podczas gdy niemieccy dostawcy są zobowiązani ustawowo do tworzenia rezerw na starość, aby uczynić składki emerytalne przynajmniej trochę wygodniejszymi, w przypadku ubezpieczycieli zdrowotnych UE tego nie ma. Dlatego ta forma - jak wspomniano - może być właściwie tylko rozwiązaniem tymczasowym, ponieważ warto zmienić ubezpieczyciela przed emeryturą.

Jednym z ubezpieczycieli zdrowotnych UE, którzy cieszą się popularnością w Niemczech, jest m.in. ALC Health. Na swojej stronie internetowej piszą: Dla wykluczenia wszelkich wątpliwości, produkty ALC Health nie stanowią zastępstwa dlaobowiązkowego ubezpieczenia zdrowotnego w Niemczech

Źródło: ALC Health International Medical Insurance Healthcare for Expatriates

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata