Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Finansowanie domu / czy oszczędzający na budowę ma sens?

Napisany przez Con
Cześć wszystkim,

jestem tutaj nowy i byłbym wdzięczny za małe oszacowanie.
Czy potrzebuję kolejnego oszczędnościowego budowlanego?

Co do mojej osoby:

26 latØ około 1900 € miesięcznie dostępnychObecny kapitał własny: około 105k
około 6k w Riester
około 15k ulokowane na 3% na następne 10 lat, ale dostępne
około 10k w oszczędnościowym budowlanym 20k na 3,5% oprocentowania
około 4,5k w oszczędnościowym budowlanym 50k na 0,5% oprocentowania / 3% oprocentowanie kredytu / średnie spłaty
około 70k na lokacie terminowej lub innej formie oszczędzania. Dostępne w 0-2 latachstan wolnyZamierzony zakup mieszkania za około 100 - 130 k w ciągu 2 lat (ma być wynajmowane)Budowa domu o łącznych kosztach około 325 k za około 7 lat.
Stworzyłem rozwinięcie majątkowej za pomocą Excela.
Jeśli będę nadal oszczędzać w ciągu następnych 7 lat tak samo jak dotychczas i nie zakupię mieszkania, mój kapitał własny przed budową domu wynosić będzie około 275 k. Jeśli pozostanę z moją dziewczyną, wspólny kapitał własny wyniesie około 330k.

Teraz do mojego właściwego pytania.
Uważacie, że potrzebuję kolejnego oszczędnościowego budowlanego?
Myślałem o oszczędnościowym budowlanym w Schwäbisch Hall, Tarif Fuchs Spezial.

Oprocentowanie = 0,25%Oprocentowanie efektywne kredytu = 1,84 %Suma budowlana 30k-40k (i ewentualne zwiększenie sumy budowlanej, jeśli to konieczne)
Moim zdaniem, oszczędnościowy budowlany na 50 k na 3% oprocentowania kredytu jest zbyt wysoki.
Jeśli nie kupię nieruchomości przed budową domu, wydaje się, że nie będę potrzebować kolejnego oszczędnościowego budowlanego.
Czy zakup nieruchomości i wynajem ma sens w mojej sytuacji?

Z góry dziękuję za pomoc!

Pozdrowienia
Con

Napisany przez NaTwoim13
A więc co to jest k ???

Napisany przez Con
1k = 1000 €

Napisany przez C. Andreas
Cześć,

Fuchs Spezial z oprocentowaniem kredytu w wysokości 1,5% ma 3 wady:

a. musisz długo czekać na przydział
b. musisz wpłacić 50%
c. musisz spłacić pożyczkę w ciągu około 5 lat

Oszczędzanie budowlane jest opłacalne, jeśli wpłacasz małe kwoty, około 20-30%, a następnie zabezpieczasz duże kredyty. Oprocentowanie kredytu jest drugorzędne, ponieważ nacisk powinien być kładziony na niskie oprocentowanie i spłatę.

Na twoim miejscu kontynuowałbym obsługę 50 000 i najwyżej zakupiłbym kolejną umowę oszczędnościową. Po 7 latach, rezygnując z pożyczki budowlanej, otrzymasz 3,01% oprocentowania.

Napisany przez Con
Cześć,

Dziękuję za odpowiedź!

Coś mnie trochę zastanawia, piszesz:

Oprocentowanie kredytowe jest wtórne, ponieważ nacisk należy położyć na niskie oprocentowanie i spłatę kredytu.
Co to jest niskie oprocentowanie? Przy wyższym oprocentowaniu i niskiej spłacie oznacza to jednak: bardzo długi okres spłaty kredytu i bardzo wysoki ciężar odsetek (ale przecież tego nie chcemy, prawda? Oczywiście, zakładając, że możemy sobie pozwolić na spłatę!)
Czy mając na myśli kredyt hipoteczny oprocentowany na poziomie 3,01%, mówisz o BKM, czyż nie? Pozdrowienia
Con

Napisany przez 6Bankkaufmann
Generalnie, w obecnych warunkach procentowych warto dokładać wysiłków do spłacania więcej niż 1%.
Czy to 1% na konto oszczędnościowe, czy 1% jako stopa spłaty w przypadku pożyczki spłacanej bezpośrednio.

Napisany przez C. Andreas

Witam,

dziękuję za odpowiedź!

Coś nie do końca rozumiem, piszesz:

Oprocentowanie kredytu jest wtórne, ponieważ należy skupić się na niskiej stopie procentowej i spłacie kredytu.
Co to jest niska stopa procentowa? Przy wyższym oprocentowaniu kredytu i niskiej spłacie wiąże się to jednak z: Długim okresem spłaty kredytu i bardzo dużym obciążeniem odsetkami (To jednak nie to, czego chce się uniknąć, prawda? Przy założeniu, że spłata kredytu jest możliwa!) Czy przy oprocentowaniu Bauspardarlehen w wysokości 3,01% przez BKM masz na myśli BKM?
Pozdrowienia
Con

Przy finansowaniu budowy warto zwrócić uwagę na utrzymanie niskich miesięcznych kosztów stałych. Dlatego Bauspardarlehen z oprocentowaniem 1,x% są nieodpowiednie. Bauspardarlehen mogą być spłacone w każdej chwili, a dodatkowe wpłaty mogą być dokonywane również w dowolnym momencie.

W przypadku wariantu zwrotu Bausparkasse Mainz z oprocentowaniem 3,01% na 7 lat wypada najlepiej.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata