- wt maja 06, 2014 10:06 pm
Cześć wszystkim,
jestem tutaj nowy i byłbym wdzięczny za małe oszacowanie.
Czy potrzebuję kolejnego oszczędnościowego budowlanego?
Co do mojej osoby:
26 latØ około 1900 € miesięcznie dostępnychObecny kapitał własny: około 105k
około 6k w Riester
około 15k ulokowane na 3% na następne 10 lat, ale dostępne
około 10k w oszczędnościowym budowlanym 20k na 3,5% oprocentowania
około 4,5k w oszczędnościowym budowlanym 50k na 0,5% oprocentowania / 3% oprocentowanie kredytu / średnie spłaty
około 70k na lokacie terminowej lub innej formie oszczędzania. Dostępne w 0-2 latachstan wolnyZamierzony zakup mieszkania za około 100 - 130 k w ciągu 2 lat (ma być wynajmowane)Budowa domu o łącznych kosztach około 325 k za około 7 lat.
Stworzyłem rozwinięcie majątkowej za pomocą Excela.
Jeśli będę nadal oszczędzać w ciągu następnych 7 lat tak samo jak dotychczas i nie zakupię mieszkania, mój kapitał własny przed budową domu wynosić będzie około 275 k. Jeśli pozostanę z moją dziewczyną, wspólny kapitał własny wyniesie około 330k.
Teraz do mojego właściwego pytania.
Uważacie, że potrzebuję kolejnego oszczędnościowego budowlanego?
Myślałem o oszczędnościowym budowlanym w Schwäbisch Hall, Tarif Fuchs Spezial.
Oprocentowanie = 0,25%Oprocentowanie efektywne kredytu = 1,84 %Suma budowlana 30k-40k (i ewentualne zwiększenie sumy budowlanej, jeśli to konieczne)
Moim zdaniem, oszczędnościowy budowlany na 50 k na 3% oprocentowania kredytu jest zbyt wysoki.
Jeśli nie kupię nieruchomości przed budową domu, wydaje się, że nie będę potrzebować kolejnego oszczędnościowego budowlanego.
Czy zakup nieruchomości i wynajem ma sens w mojej sytuacji?
Z góry dziękuję za pomoc!
Pozdrowienia
Con
jestem tutaj nowy i byłbym wdzięczny za małe oszacowanie.
Czy potrzebuję kolejnego oszczędnościowego budowlanego?
Co do mojej osoby:
26 latØ około 1900 € miesięcznie dostępnychObecny kapitał własny: około 105k
około 6k w Riester
około 15k ulokowane na 3% na następne 10 lat, ale dostępne
około 10k w oszczędnościowym budowlanym 20k na 3,5% oprocentowania
około 4,5k w oszczędnościowym budowlanym 50k na 0,5% oprocentowania / 3% oprocentowanie kredytu / średnie spłaty
około 70k na lokacie terminowej lub innej formie oszczędzania. Dostępne w 0-2 latachstan wolnyZamierzony zakup mieszkania za około 100 - 130 k w ciągu 2 lat (ma być wynajmowane)Budowa domu o łącznych kosztach około 325 k za około 7 lat.
Stworzyłem rozwinięcie majątkowej za pomocą Excela.
Jeśli będę nadal oszczędzać w ciągu następnych 7 lat tak samo jak dotychczas i nie zakupię mieszkania, mój kapitał własny przed budową domu wynosić będzie około 275 k. Jeśli pozostanę z moją dziewczyną, wspólny kapitał własny wyniesie około 330k.
Teraz do mojego właściwego pytania.
Uważacie, że potrzebuję kolejnego oszczędnościowego budowlanego?
Myślałem o oszczędnościowym budowlanym w Schwäbisch Hall, Tarif Fuchs Spezial.
Oprocentowanie = 0,25%Oprocentowanie efektywne kredytu = 1,84 %Suma budowlana 30k-40k (i ewentualne zwiększenie sumy budowlanej, jeśli to konieczne)
Moim zdaniem, oszczędnościowy budowlany na 50 k na 3% oprocentowania kredytu jest zbyt wysoki.
Jeśli nie kupię nieruchomości przed budową domu, wydaje się, że nie będę potrzebować kolejnego oszczędnościowego budowlanego.
Czy zakup nieruchomości i wynajem ma sens w mojej sytuacji?
Z góry dziękuję za pomoc!
Pozdrowienia
Con