Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Rürup elastyczność dostawca wpłat

Napisany przez reviloilover
Cześć,

który dostawca Rürup jest na tyle elastyczny, że mogę co roku decydować, ile chcę wpłacić?
Jako osoba samozatrudniona, dopiero pod koniec roku wiem, ile mogę odciąć od zysku, nie zagrażając istnieniu.

Z jakimi opłatami za przetwarzanie, prowizjami lub innymi kosztami trzeba się liczyć przy takiej umowie?

Dziękuję

Re: Rürup elastyczność dostawca wpłat

Napisany przez Torsten Breitag
Podpisując umowę, płacisz opłaty za jej zawarcie dla fikcyjnego przebiegu umowy (każdego roku X euro wpłat). Mogą one być logicznie znacznie wyższe niż konieczne, jeśli od samego początku zacznie się zbyt wysoko.

Ponadto obowiązują opłaty za zarządzanie umową. Od 3% do 13% składki wszystko jest możliwe, w zależności od dostawcy...

Istotnym punktem w przypadku Rürup jest jednak renta. Błędne podstawy renty kosztują cię efektywnie więcej niż koszty zawarcia umowy i zarządzania razem wzięte. Dodatkowo musisz przelać środki z Rürup, nie masz wyboru prawa do kapitału.

---

W przypadku Rürup zazwyczaj oferuję moim klientom dwa modele. Europę jako standardową taryfę z opłatami za zawarcie oraz taryfę netto dostosowaną do potrzeb (indywidualną) z osobną opłatą za sukces dopiero po pomyślnym sfinalizowaniu transakcji (bez opłat za zawarcie).

Ponadto koszty tych usług doradczych w przypadku Rürup są odliczane podatkowo, natomiast opłaty za zawarcie umowy nie.

---

Jak już wspomniałem... wszystko zależy od doradztwa/wyboru produktu...

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata