Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Umowa oszczędnościowa na kwotę 225 000 €, błąd doradztwa?

Napisany przez Jaz84
Witam i dobry wieczór,
w styczniu 2010 roku podpisałem u swojego doradcy bankowego umowę oszczędnościową u LBS na kwotę 10 000 €. doradca polecił mi to, aby otrzymać dopłaty i świadczenia VL. Od tego momentu co miesiąc wpłacałem 40 €, ponieważ wciąż byłam na praktyce.
W sierpniu miałam kolejne spotkanie z nim. Wtedy zaproponował mi podpisanie kolejnej umowy. Po jego wyjaśnieniu pierwsza umowa miała przechodzić na drugą, gdyby pierwsza została w pełni opłacona.
Z zaufania podpisałem także tę umowę oszczędnościową na kwotę 225 000 €.
Do dziś sumiennie wpłacałem miesięcznie moje 40 € (niestety nie mogę sobie pozwolić na więcej).
Dzisiaj rano zadzwoniłem do LBS z ciekawością, aby dowiedzieć się o moje oszczędności, ponieważ do tej pory niestety nie otrzymałem wyciągów z konta. Powiedziano mi, z lekkim zdziwieniem, że nie mam oszczędności, ale mam zadłużenie, ponieważ opłata za zawarcie umowy w wysokości 2250 € nie została jeszcze spłacona.
Tak więc od 4 lat wpłacam na kwotę 225 000 €, a nie, jak uzgodnione, na kwotę 10 000 €, i to zupełnie bezcelowo.
Z moją miesięczną ratą oszczędnościową w wysokości 40 € (nic innego nie było wtedy ustalone) i przy 40% sumy oszczędnościowej, osiągnąłbym gotowość alokacji po około 187 latach.

Jestem świadomy, że byłem nieco naiwny w podejściu do tego tematu, ponieważ nigdy wcześniej się tym nie interesowałem. Ale czuję się oszukany.

Byłbym niesamowicie wdzięczny za poradę i pomoc, jak mogę się bronić lub jak jeszcze mogę uzyskać jak najlepsze rozwiązanie.

Napisany przez Suxxess
Spróbuj tam:
VÖB - Federalne Stowarzyszenie Banków Publicznych Niemiec / O nas / Rzecznik

Napisany przez Torsten Breitag
Problemem jest rola pośrednika. Musisz udowodnić doradcy bankowemu, że popełnił błąd. Dodatkowo, zmień doradca na zwykłego przedstawiciela handlowego, zupełnie neutralnie.

Może jedyną szansą byłoby, gdyby opłata za zawarcie umowy nie została wskazana. Jednak w przypadku oszczędności mieszkaniowych jest to zazwyczaj już uwzględnione w wniosku. Jeśli tak nie było, ciężar dowodu spoczywa na Tobie.

Próba argumentacji na podstawie niewspółmiernie wysokiej sumy oszczędności mieszkaniowych (w stosunku do 40 euro) prawdopodobnie zakończyłaby się niepowodzeniem w kontekście prawnym. Z trochę wyobraźni i udziałem mediów, możesz jednak spodziewać się odrobinę uznania, choć niestety tylko teoretycznie.

Możesz spróbować skorzystać z instytucji mediacyjnych... można spróbować. Jednak umowy oszczędnościowe mieszkaniowe nie mogą być pośredniczone za darmo przez każdego, są praktycznie niezależne od storno.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Napisać do zarządu LBS i donieść na doradcę finansowego, jednocześnie grożąc w liście zgłoszeniem do Bafin z powodu kompletnie złego doradztwa.
Wcześniej pisałem wiele listów do zarządów i chętnie podzielę się pośrednio wskaźnikiem ich realizacji.

Napisany przez obelix
Ponieważ umowa dotycząca kasy oszczędnościowej została pośrednicząca, LBS nie może nic zrobić bez ich zgody, na przykład (częściowego) zwrotu opłaty za zakup. Jest to jednak warte spróbowania: napisz do kasy oszczędnościowej i LBS. Z moich osobistych doświadczeń (LBS - które???) mogę potwierdzić, że przynajmniej ze strony LBS (której???) podejmowane są próby znalezienia klientowi przyjaznego rozwiązania. Jak wspomniano powyżej, jednak jest to możliwe tylko za zgodą kasy oszczędnościowej. Ta pobrała prowizję lub ma do niej prawo.

Napisany przez NaTwoim13
W najgorszym przypadku natychmiast zmniejszyć sumę oszczędności mieszkaniowej do kwoty, którą można pokryć z nadchodzącej wpłaty!

Oznacza to zmniejszenie odniesione do sumy oszczędności mieszkaniowej (na tysiąc 10 euro) o kwotę, która brakuje do opłaty za zawarcie umowy dla większego interesanta.

Na przykład, jeśli do tej pory wpłynęło 800 euro na prowadzenie lokat pracowniczych, zostanie wykorzystana kwota 80 000 euro oszczędności mieszkaniowej, co odpowiada obecnej sumie oszczędności mieszkaniowej wynoszącej 225 000 euro - 80 000 euro wykorzystanej sumy oszczędności mieszkaniowej = obniżenie z 145 000 do 80 000 euro sumy oszczędności mieszkaniowej.

Zrobiłbym wszystko, aby ostatecznie stawić czoła tym praktykom, które można by nawet nazwać oszustwem. LBS na pewno tego nie chce, to czyste oszustwo, oparte tylko na pobieraniu opłat i generowaniu zysków dla doradcy lub placówki bankowej, bowiem opłata zamykająca jest równa prowizji.

@noel, to jest już więcej niż oszustwo, jeśli doradca zawiera drugą umowę pomimo 40 euro z VL.

Dlatego trzeba wyeksponować nazwisko doradcy i napisać do zarządu LBS i Sparkasse, aby dostał swoją porcję.
Grozić skorzystaniem z pomocy Bafin lub ochrony konsumenta.

Napisany przez obelix

... i napisać do zarządu LBS i Sparkasse
Zagrozić skorzystaniem z BaFin lub ochrony konsumenta.

a mianowicie przed obniżeniem sumy kredytu mieszkaniowego.

Jeśli umowa została już obniżona przed reklamacją, szanse na uzyskanie rozwiązania polubownego mogą się pogorszyć. Jest również niekorzystne, że ta (zbyt wysoka) umowa została zawarta już w 2010 roku, a klient otrzymał już w tym czasie cztery wyciągi roczne. Dlaczego nie zareagowano wcześniej? Rozumiem, ale proszę także rozważyć możliwe argumenty drugiej strony.

W każdym razie należy natychmiast pisać o uzyskanie rozwiązania polubownego. Prawdopodobnie jedynym rozwiązaniem będzie dostosowanie (obniżenie) sumy kredytu mieszkaniowego. Zanim LBS straci tego klienta całkowicie, mam nadzieję, że zaoferuje rozwiązanie.

Nie interesowałoby mnie w tym przypadku, czy pośrednik dostanie swoje. Moim celem byłoby skorygowanie umowy i związane z nią opłaty za zawarcie umowy.

Ogólnie rzecz biorąc, nie rozumiem tych sprzedawców sum kredytu mieszkaniowego. Jeszcze mniej, jeśli są to pracownicy banku.

... niezależny pracownik prawdopodobnie nie byłby już zatrudniony w tej kasie mieszkaniowej. Półokres półtrwania jest bardzo krótki.

Napisany przez NaTwoim13
Zniżka to najgorszy scenariusz.

Musimy mieć protokół doradczy, z którego wynikają cele i życzenia klienta. Jeśli celem jest nabycie nieruchomości w przyszłości, wysoka suma dla LBS może być usprawiedliwiona, podobnie jak potencjalne lub możliwe wpłaty. Tutaj ewentualne życzenia co do rocznych wpłat mogą być przesłanką do odmowy na zasadzie dobroci, a wysoka suma może być usprawiedliwiona przez LBS.

Faktem jest, że taka zbędnie wysoka suma do oszczędzania na budowę domu świadczy o pobieraniu opłat dla siebie w celu zarobienia prowizji i nie pasuje do zdrowego doradztwa finansowego doradcy ani do zdrowych planów finansowych klienta.

Napisany przez obelix

Musi istnieć protokół konsultacyjny

Zgoda!

dlaczego? (jeszcze) nie ma obowiązku.

Na zakończenie umowy oszczędnościowej mieszkaniowej lub zwiększenie kwoty oszczędności mieszkaniowych nie jest konieczne sporządzenie protokołu doradczego. Rekomendacją jest również potwierdzenie poprzez korespondencję mailową lub inny środek dowodowy, że osoba chce nadal wpłacać jedynie 40 EUR jako składkę miesięczną do BSV.

Napisany przez obelix

.. tutaj wystarczy również dowód w postaci korespondencji e-mailowej lub innych dokumentów potwierdzających, że dalej chcesz wpłacać tylko 40 EUR do konta oszczędnościowo-budowlanego.

w większości przypadków jest to prawie niemożliwe. Korespondencje dotyczące zawierania umów lub doradztwa dotyczącego kont oszczędnościowo-budowlanych są bardzo rzadkie. Po początkowym poście obawiam się, że TE nie posiada takich dokumentów. Mimo to powinien działać - jak już wspomniano wcześniej.

Staranni przedstawiciele terenowi, przy zawieraniu umów na duże sumy oszczędnościowo-budowlane z niskimi początkowymi wpłatami, wpisują w formularz wnioskowy lub w teczce oszczędnościowo-budowlanej uzasadnienie. Na przykład: Klient regularnie wpłaca dodatkowe kwoty co roku na ten rachunek itp. Dzięki temu nawet zapominalscy klienci, których też istnieje, będą mogli o tym pamiętać w razie potrzeby.

Spodziewam się w najbliższych latach z Brukseli nakazu protokołowania również doradztwa dotyczącego oszczędnościowo-budowlanych. Nawet jeśli nie jestem zwolennikiem nadmiernych regulacji, zwłaszcza z Brukseli, taki protokół w tym przypadku byłby pomocny.

Sumę oszczędnościowo-budowlaną należy zawsze dobierać odpowiednio do potrzeb.

Oczywiście, alternatywnym rozwiązaniem byłoby również to, że dotknięty przedstawiciel handlowy wypłaca całą prowizję - lub, w zależności od ustalonej sumy oszczędności budowlanych - posiadaczowi konta oszczędnościowego. Z reguły przedstawiciele handlowi otrzymują pełną opłatę za zamknięcie jako prowizję.

Napisany przez obelix

Alternatywnym rozwiązaniem byłoby oczywiście, że dotknięty pracownik terenowy wypłaca pełną prowizję - lub w zależności od ustalonej sumy kredytu budowlanego - właścicielowi kontraktu oszczędnościowego.

jak już wspomniano, w tym konkretnym przypadku prawdopodobnie nie będzie to miało zastosowania.

Główna prowizja trafia do kasy oszczędnościowej, a nie do pośrednika (ewentualnie częściowo przez system premiowy itp.). Osobą do kontaktu w sprawach zwrotu prowizji jest więc kasa oszczędnościowa. Ona musi współpracować.

Niezależny pracownik terenowy nie byłby zgodnie z ustawą z serii już zatrudniony w tej kasie oszczędnościowej. Okres ważności upłynął.

@Jaz84, co do tej pory zrobiłeś?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata