Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Dopłaty do Wohnriester - Opodatkowanie odroczne

Napisany przez Philipp_
Cześć,
obecnie krytycznie przyglądam się dofinansowaniu Riester do umów oszczędności mieszkaniowych. Zauważyłem coś dziwnego dotyczące dodatków (154€ rocznie):

Dodatek jest bezpośrednio wpłacany na konto oszczędnościowe mieszkaniowe, w celu budowy kapitału i późniejszej spłaty. W ramach rozliczenia podatkowego mogę odliczyć moje wpłaty na oszczędnościówkę do pewnej kwoty maksymalnej. W ramach sprawdzania opłacalności w rozliczeniu podatkowym dodatek jest odejmowany od zwrotu podatku. W rezultacie, ponieważ nie otrzymuję pełnego zwrotu podatku od wpłaty, moje wpłaty nie są całkowicie zwolnione z opodatkowania.

Otrzymywane przeze mnie 154€ dodatku nie były jeszcze opodatkowane, ale moje wpłaty są częściowo już opodatkowane.

Teraz według Wikipedii (dotyczące programu mieszkaniowego, podpunkt: odroczona opodatkowanie) 154€ dodatku będzie zapisane z wpłatami na konto mieszkalne i będzie oprocentowane 2% rocznie. Z konta mieszkaniowego zostaje obliczony fikcyjny dochód, który muszę opodatkować od przejścia na emeryturę do moich 85. urodzin (odroczona opodatkowanie).

Dodatek będę musiał opodatkować dopiero w wieku emerytalnym. Ale moje wpłaty już w momencie dokonywania wpłaty nie były całkowicie zwolnione z podatku i będą ponownie opodatkowane w wieku emerytalnym (oczywiście za pomocą niższej stawki podatku dla emerytów).

Czy to faktycznie prawda? Czy składki są naprawdę częściowo podwójnie opodatkowane?
Czy popełniłem gdzieś błąd myślowy lub błąd obliczeniowy?

Pozdrowienia, Philipp

Napisany przez florianmeier
Ze zrozumieniem opodatkowania masz lekki problem.

Po prostu zapomnij o dodatkach, ponieważ u Ciebie zastosowana jest ulga podatkowa.

Opłaty na rzecz Riester mogą być odliczone od podatku w wysokości 2,100 EUR, a zatem są od tego podatku zwolnione.

Natomiast renta (lub hipotetyczna renta) będzie opodatkowana w przyszłości.

To gra przekładów w przyszłość!

W pierwszym kroku płacisz 1,946 EUR, plus 154 EUR dodatku, co daje razem 2,100 EUR. Dodatek jest potrącany z oszczędności podatkowych w decyzji podatkowej.

Napisany przez Philipp_

To z opodatkowaniem nie jest zrozumiałe.

Prawdopodobnie, ale szukam mojego błędu myślowego.

Przykład:
Wpłaciłem 1946€ i otrzymuję dopłatę w wysokości 154€. Razem daje to 2100€.

Załóżmy stawkę podatku granicznego na poziomie 35%. W takim przypadku otrzymuję zwrot podatku w wysokości 735€, z którego odejmowana jest dopłata. Ostatecznie otrzymuję zwrot w wysokości 581€. Gdybym nie korzystał z Riester, musiałbym zapłacić podatek dochodowy w wysokości 681,10€ za 1946€. Dzięki Riester otrzymuję więc zwrot podatku w mniejszej wysokości w tym przykładzie o około 100€. Dlatego uważam, że składki na Riester nie są całkowicie zwolnione od podatku, pomimo że często tak się to przedstawia.
Oczywiście otrzymuję dopłatę, która jednak w wieku emerytalnym stanowi dochód i jest opodatkowana.

Czy to jest poprawne, czy popełniam jakiś błąd myślowy?

Napisany przez florianmeier

Prawdopodobnie, ale szukam błędu w moim myśleniu.

Przykład:
Wpłaciłem 1946€ i otrzymuję dofinansowanie w wysokości 154€. Razem 2100€. Poprawnie.

Załóżmy stawkę podatkową graniczną na poziomie 35%. Wtedy otrzymam zwrot podatku w wysokości 700€ (2000 * 0,35), od którego odliczone zostanie dofinansowanie. Zostaje więc 546€ zwrotu. Gdybym nie korzystał z Riester, musiałbym zapłacić podatek w wysokości 700€ za 2100€ przychodu. (Zgodnie z powyższym wzorem.)

546 + 154 = 700 EUR. 546 przez podatek. 154 przez dofinansowanie.

Napisany przez winfoer
Składki na Riester nie są zwolnione od podatku, są odliczane jako wydatki specjalne.

Bez Riester:

35% stawka podatkowa, X € dochód podlegający opodatkowaniu, X € podatek

Z Riester:

35% stawka podatkowa, X € - 2100 € dochód podlegający opodatkowaniu po odliczeniu Riester, X € podatek - 581 € oszczędność Riester

Z oszczędności podatkowej w wysokości 735 € odliczane są 154 €, ponieważ ta kwota została już przelana na Twoje konto BSP w postaci zasiłku.

Napisany przez Philipp_

Wtedy otrzymam zwrot podatku w wysokości 700€ (2000 * 0,35),

Czy tylko maksymalnie 2000€ można odliczyć jako specjalne wydatki, a nie 2100€?

@winfoer: Dotacja jest odliczana od zwrotu podatku, a więc dla mnie od kwoty netto. Otrzymuję dotację na konto BSP. Tę kwotę będę musiał opodatkować w wieku emerytalnym. Czyli brutto.

154€ brutto to mniej niż 154€ netto!

Napisany przez winfoer

Czy tylko maksymalnie 2000 € można odliczyć jako koszty specjalne, a nie 2100 €?

2 100 € maksymalna odliczalna kwota kosztów specjalnych z dodatkowym dodatkiem. Oznacza to, że maksymalna kwota własna, która może być odliczona jako koszty specjalne, wynosi 1 946 €.

@winfoer: wsparcie jest odliczane od zwrotu podatku, ...

Prawda, napisałem to także.

... czyli dla mnie z netto.

Otrzymuję wsparcie wpłacone na konto BSP. Tę kwotę muszę opodatkować w wieku emerytalnym.

Prawda, ale oczywiście także własne wkłady.

Czyli brutto.

154€ brutto to mniej niż 154€ netto!

Rozumiem, o co chodzi z netto i brutto, ale dlaczego to jest tutaj istotne?

W przypadku Riester, nie otrzymuję pełnego zwrotu podatku za moje wpłaty, ale w tym przykładzie około 100 € mniej.

Masz prawo do dodatku lub oszczędności podatkowych, jeśli są one wyższe. Odliczenie kosztów specjalnych w wysokości 2100 € prowadzi do oszczędności w wysokości 735 € przy stopie podatkowej 35%. Ale ponieważ już otrzymałeś dodatek, 154 € zostanie odjęte od oszczędności podatkowych lub dodane do obliczonego podatku dochodowego.

Czyżby to był błąd myślowy?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata