Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: Czy musiałem wykupić ubezpieczenie na życie przed podpisaniem umowy kredytowej... Czy to prawda?

Napisany przez niceguy74
Cześć członkowie,

Byłem przez cały czas w poszukiwaniu odpowiedniego pytania do mojej odpowiedzi i natknąłem się na to forum.

Oto moja sytuacja: W zeszłym roku we wrześniu dostałem kredyt w wysokości 22000€ od mojego banku domowego.

Ponieważ spłacam miesięcznie kwotę równą 1,5% sumy, pracownik banku powiedział mi, że MUSZĘ wykupić polisę na życie, ponieważ spłacam mniej niż 2% sumy miesięcznie. Czy to jest poprawne?

Nigdy jeszcze nie słyszałem, że trzeba wykupić polisę na życie.

Mam nadzieję, że ktoś tutaj będzie w stanie udzielić mi odpowiedzi na moje pytanie.

Z góry dziękuję!

Re: Czy musiałem wykupić ubezpieczenie na życie przed podpisaniem umowy kredytowej... Czy to prawda?

Napisany przez 6Bankkaufmann
Odpowiedź dotycząca zwrotu 2% jest nieprawidłowa i NIE musisz zawierać ubezpieczenia na życie z ryzykiem.
ubezpieczenie na życie z ryzykiem jest osobną umową i nie jest niezbędnym elementem umowy kredytowej.

Napisany przez 2Escorpio

Odpowiedź o zwrocie w wysokości 2% jest nieprawidłowa, i nie musisz zawierać ubezpieczenia na życie z ryzykiem.
ubezpieczenie na życie z ryzykiem to osobna umowa i niekonieczny element umowy kredytowej.

Jednakże trzeba zauważyć, że istnieją również banki, które odmówią podpisania umowy kredytowej w takim przypadku.

Handel powiązany, należy natychmiast zgłosić Bafin, gdy bank poinformuje na piśmie, że RLV jest konieczne.
Wystarczy również, jeśli masz własne ubezpieczenie na życie lub ubezpieczysz się u innego dostawcy.
Taka jest moja wiedza.

Napisany przez bananalars01
było podobnie w moim przypadku.

Teraz w maju chodziło o kredyt KFW dla przedsiębiorców rozpoczynających działalność.

Ten kredyt jest obsługiwany przez bank domowy. Gdyby nie ubezpieczenie na życie, bank nie przekazałby mojego biznesplanu do KFW. Komentarz: nie zarabiamy na kredytach KFW i mamy wysokie koszty.

Chcą udzielić mi także inne kredyty: jednak uważam to za ok, ponieważ jako przyszły przedsiębiorca chcę się zabezpieczyć. Myślę, że to drugie jest sytuacją korzystną dla obu stron, jestem odpowiednio ubezpieczony, a bank otrzymuje prowizje od moich ubezpieczeń.

W tym przypadku nie ma nic negatywnego, moim zdaniem.

Tak, jeśli chodzi o zabezpieczenie, jest to trochę inna sytuacja. Jeśli nie ma żadnych innych zabezpieczeń, takich jak nieruchomość czy kredyt ratalny, pracownicy (poprzez zajęcie wynagrodzenia)

Napisany przez 2Escorpio
[cytat=Bankkaufmann">
Kopplungsgeschäft, gleich Bafin melden wenn die Bank schriftlich schreibt dass die RLV zwingend notwendig ist.
[/cytat]
Bank nigdy nie napisze Ci tego na piśmie, oczywiście powiedzą to ustnie, a Bafin również nie pomoże, ponieważ po prostu nie można tego udowodnić.

Cytat bananalars01

Myślę, że to drugie to sytuacja win-win, jestem właściwie ubezpieczony, a bank dostaje prowizję za moje ubezpieczenia.

Znowu nie ma tu niczego negatywnego, moim zdaniem.

Jak już Bankkaufmann napisał... Jest też wielu ludzi, którzy nie potrzebują tego rodzaju zabezpieczenia, ponieważ mają oszczędności lub nieruchomości. Własnie przy tego rodzaju kredycie, najczęściej bierze się go z myślą o oszczędności podatku.

Zazwyczaj banki starają się unikać pisemnego potwierdzenia, że RLV jest konieczne. Spotkałem się jednak już z sytuacją, kiedy było to zawarte w e-mailu. Nawet pracownicy banku - na szczęście - popełniają błędy.

Napisany przez bananalars01
Tak więc, jeśli mam nieruchomość jako zabezpieczenie, to czy naprawdę potrzebuję ubezpieczenia na życie od ryzyka na okres trwania kredytu KFW dla początkujących przedsiębiorców jako zabezpieczenia, czyż nie?

Zaletą jest jednak to, że wtedy nie mam obciążenia hipotecznego.

Podatkowo: czy mogę odliczyć to ubezpieczenie na życie od ryzyka jako wydatki specjalne, jeśli zostało ono zawarte tylko na czas trwania kredytu KFW (tutaj 5 lat)?

Wydatki specjalne mogą być uwzględnione.
I faktycznie, jeśli w grę wchodzi nieruchomość, kwestia bezpieczeństwa wygląda inaczej z punktu widzenia banku.

Napisany przez Kass Finanz
Cześć,
w zasadzie dodatkowe produkty takie jak ubezpieczenie na życie są dobrowolne. Klient może być świadomy ryzyka i życzyć sobie dodatkowego ubezpieczenia lub nie. Jeśli bank nalega na dodatkowe ubezpieczenia, zalecam skorzystanie z usług innego banku i ponowne skonsultowanie się. W przeciwnym razie składki ubezpieczeniowe mogą zostać wliczone w rzeczywistą stopę kredytu, ponieważ powinny być one integralną częścią pożyczki, jeśli bank nalega na dodatkowe ubezpieczenie.
Ponieważ banki często otrzymują część tych składek ubezpieczeniowych jako zwrot prowizji, osobna polisa może być tańsza. Warto również porównać składki, ponieważ w przypadku ubezpieczenia na życie ryzyka różnice w taryfach prawdopodobnie nie będą duże, ale składki mogą się znacznie różnić. Tutaj również można zaoszczędzić sporo pieniędzy.

Oddzielne ubezpieczenie na życie w neutralnym towarzystwie ubezpieczeniowym jest zawsze o 99% tańsze

Napisany przez Finanz-Guru

Transakcja łączona, należy natychmiast zgłosić Bafinowi, jeśli bank poinformuje na piśmie, że ubezpieczenie na życie jest konieczne.
Wystarczy także, jeśli posiada się własne ubezpieczenie na życie lub się je wykupi od innego dostawcy.
To moje obecne zrozumienie.

Tak, to wystarczy, ale bank może tego nie zaakceptować. Nie jest tajemnicą, że bank stara się zarobić jak najwięcej na kliencie przy minimalnym ryzyku.

ubezpieczenie na życie stanowi dodatkowe ubezpieczenie dla banku, aby dodatkowo zminimalizować istniejące ryzyko.

To z pewnością nie jest delikatne postępowanie, ale obecnie jest to codzienność. Klienci powinni być świadomi, czy warto im podjąć (zazwyczaj małe, ale jednak obecne) dodatkowe obciążenia.

RLV nie jest w ogóle konieczne w przypadku kredytu ratalnego.
Dzisiaj otrzymałem klasyczne subordynowane pożyczki przez dużego banku z standardową kwotą ogólną z ubezpieczeniem na życie z ryzykiem.
Klient jest już odpowiednio ubezpieczony.
Dlatego z perspektywy finansującego banku również nie stanowi to problemu zrezygnować z zyskownego dla nich ubezpieczenia na życie z ryzykiem.

Napisany przez Gabriel
Znam to, niektóre firmy kredytowe traktują ubezpieczenie na życie jako zabezpieczenie. ubezpieczenie na życie można wykorzystać do spłaty kredytu w przypadku śmierci.

Ale można również zabezpieczyć się w inny sposób, korzystając z ubezpieczenia na życie o zryczałtowanej wartości, które jest tańsze.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata