Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Dyskusje na temat transakcji nieruchomościowych, takich jak rentowność (dom dochodowy), lokalizacja nieruchomości, rzeczoznawcy, pośrednicy nieruchomości, umowy kupna, ubezpieczenia nieruchomości i podatki. (Zakup nieruchomości w celu wynajmu)

Re: Klauzula gwarancji umowy kupna

Napisany przez modflanders
Cześć wszystkim,
chcielibyśmy kupić Dom z 1983 roku. Obecnie jest on zamieszkany i znajduje się w odpowiednim stanie technicznym z uwzględnieniem roku budowy. Oznacza to, że będziemy musieli odnowić łazienkę itp. Obejrzeliśmy go dwukrotnie i raz byliśmy z zaprzyjaźnionym architektem, który ocenił Dom jako prosty i adekwatny do ceny zakupu.

Teraz otrzymaliśmy przed umowę.

w niej napisano
§4 Nieruchomość sprzedawana Kupującemu jest sprzedawana w stanie istniejącym, z wyłączeniem jakiejkolwiek gwarancji.
----

Przekazanie nastąpi 15 lipca, opłata za zakup do 1 września

Moje pytania teraz:
1. Czy to standardowa klauzula?

2: Czy nieruchomość obejmuje działkę i cały Dom?

3: Jeśli podczas remontu odkryjemy wady budowlane (grzyb, rysy w ścianach/tynku), które wcześniej były nam ukryte, czy nie będziemy mieli możliwości wycofania się z umowy ani obniżenia ceny zakupu?

4. Czy możemy zatrzymać pieniądze do czasu wyjaśnienia sytuacji?

5. Czy powinniśmy sporządzić listę usterek (sprzedający wymienił kilka, np. rysa w cegłach, porowaty tynk na parterze itp.)? Aby ewentualnie móc potem udowodnić zatajone wady (przecież nie mogliśmy zaglądać za tapety i płytki)?

Dzięki za Wasze opinie.
Standardowy przedwstępny kontrakt został przekazany przez asystenta notarialnego, ponieważ notariusz był chory, a ja mam zaplanowane rozmowy przygotowawcze na przyszły tydzień, więc nie chciałem być całkowicie nieprzygotowany.

Re: Klauzula gwarancji umowy kupna

Napisany przez 6Bankkaufmann
To jest standardowe. Z drugiej strony, sprzedawca ma także obowiązek poinformować o wszystkim i nie może niczego zatajać.
Najprostszym rozwiązaniem jest zrobienie zdjęcia wszystkich słabych punktów przed notarialną transakcją zakupu i spisanie ich ręcznie, a także utrwalenie tego faktu, że obie strony są tego świadome.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata