Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: Spłata kredytu druga

Napisany przez quicknik8765
Drodzy użytkownicy forum,

W związku z odzyskaniem opłat manipulacyjnych od kredytów hipotecznych, przy przeglądaniu moich dokumentów sprawdziłem również mój umowę kredytową.

W ramach tego kredytu zawarta była również spłata kredytu zewnętrznego. Za to moje bank w umowie kredytowej oszacował kwotę 3600 €. kredyt zewnętrzny zaciągnąłem w Postbanku. Obecnie poprosiłem o przesłanie wyciągu bankowego z Postbanku, z którego wynika wyraźnie, że kwota spłaty wynosiła jedynie 3456,31 €. Wydaje mi się więc, że różnica w kwocie 143,69 € została zatrzymana przez mój bank?! Kwoty te nie mogłem znaleźć w moich dokumentach.

Ponadto zauważyłem inne nieprawidłowości. Warto dodać, że obecny kredyt jest udzielany przez Creditplus Bank. Wcześniej miałem umowę kredytową w Postbanku i jedną w Creditplus Banku. Obie umowy kredytowe chciałem połączyć, dlatego zwróciłem się do Creditplus Banku o nową ofertę. W odpowiedzi Creditplus Bank udzielił mi pożyczki w wysokości 13.005,97 €. Do tego doszły odsetki w kwocie 3.056,63 €.

Kwota netto kredytu składała się z wspomnianej wcześniej kwoty 3600 € na spłatę zewnętrzną, kwoty wypłaty w wysokości 2892,84 € i spłaty istniejącego kredytu, który pierwotnie miał zostać jedynie zwiększony, w wysokości 6007,16 €.

Teraz zastanawiam się, skąd pochodzi ta ostatnia kwota. Jest dla mnie zagadką.

W 2011 roku podpisałem umowę kredytową na łączną kwotę 10735,80 € w Creditplus Banku. Kwota składała się z 8529,75 € kwoty netto kredytu, 298,54 € opłaty manipulacyjnej (której płatności nie akceptuję) oraz odsetek w wysokości 1907,51 €. Pierwsza rata w wysokości 178,93 € miała być zapłacona do 30.12.2011 r. Zakładając, że spłacałem kredyt tam do jego spłaty 28.10.2013 r., musiałem zapłacić łącznie 22 raty w wysokości 178,93 €, czyli łącznie 3936,46 €. Po odjęciu od tego odsetek w wysokości 7,99 %, pozostał zwrot w wysokości 3621,94 €.

Zostało mi więc do spłaty 28.10.2013 roku 5206,35 €. Jak wyjaśnić różnicę między kwotą pozostałą 5206,35 € a faktycznie spłaconą kwotą 28.10.2013 równą 6007,16 €?

Mam nadzieję, że ktoś mi pomoże.

Nawet jeśli byłoby to odszkodowanie za wcześniejszą spłatę, to powinno być ono ograniczone do 1% pozostałej kwoty zgodnie z § 502 Kodeksu Cywilnego. Czy się mylę? Należy także wspomnieć, że zgodnie z umową kredytową kredyt można spłacić w dowolnym momencie i bankowi przysługuje za to odszkodowanie za wcześniejszą spłatę.

Byłoby również interesujące dowiedzieć się, jak bank doszedł do odsetek w wysokości 3.056,63 € przy kwocie nominalnej 13005,97 €. Nie rozumiem. Stopa procentowa wynosi rocznie 8,64%, a efektywna stopa roczna wynosi 8,99%.

Z góry dziękuję!

Re: Spłata kredytu druga

Napisany przez Kass Finanz
Cześć,
tutaj chodzi o konkretne dane umowy i odpowiadające im obliczenia, na które nie można odpowiedzieć ogólnie.
Moją radą byłoby, aby najpierw skontaktować się z bankami i poprosić o wyjaśnienia dotyczące metody i podstawy obliczeń.
Jeśli wciąż będą niejasności, ewentualnie pomoc mogą zapewnić najbliższe biuro konsumenckie lub prawnik.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata