Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Umowa oszczędnościowa BHW z 1995 roku

Napisany przez Fischpups
Hej wszystkim,

W mojej młodości podpisałem umowę oszczędnościową u BHW (1995). Wpłacałem tam przez pewien czas niewielkie kwoty. Od kilku lat jest on „zawieszony”, czyli nie ma żadnych wpłat. Jednakże zastanawiamy się nad zakupem własnego domu w ciągu najbliższych lat. Teraz pytanie do ekspertów tutaj na forum, czy opłaca się ponownie wpłacać na konto oszczędnościowe. Jednak nie jestem zbyt zorientowany w tej sprawie. Oto dane, które mogę podać jako szczegóły umowy z BHW-Online:

Stopa procentowa 4,000 %
Kwota umowy 5.112,92 €
Obecne saldo 710,24 €
Odsetki bieżącego roku 11,85 €
Składka zgodna z warunkami umowy 15,34 €
Oczekiwana składka spłacania zadłużenia 0,00 €
Współczynnik wyceny 170,06
Przewidywane alokacje
(przy wpłacie uzgodnionej składki 2.Q / 2026
Suma saldo 34.012

Realnie nie znam się na tym i to, co ja czy moi rodzice podpisaliśmy tam kiedyś, cóż, to jest prawie 20 lat temu. Jaka jest więc kwota umowy? Czy to jest to, co sie dostaje na końcu? Czy można ją zwiększyć?

Jakie są wasze porady dotyczące wydajnego wykorzystania tego oszczędnościowego konta czy też może już w ogóle nie ma sensu?

Bardzo dziękuję!

Napisany przez 6Bankkaufmann
Stara suma oszczędności budowlanych 10 000 marek niemieckich została przeliczona na euro.
Oto najlepsza umowa depozytowa z oprocentowaniem. Sprawdziłbym, czy można kontynuować oszczędzanie na tej umowie, aby skorzystać z atrakcyjnego oprocentowania depozytu.

Napisany przez Suxxess
Kwota oszczędności budowlanych
To jest kwota, na którą został zawarty kontrakt oszczędnościowy budowlany. Ta suma kontraktowa zostanie wypłacona beneficjentowi w momencie przypisania. Kwota oszczędności budowlanych zostanie wypłacona, jeśli kontrakt oszczędnościowy spełni warunki przypisania (minimalna wartość oszczędności i wskaźnik oceny celu).

Źródło: Oszczędności budowlane: ABC oszczędności budowlanych i leksykon oszczędności budowlanych

Oznacza to, że musisz oszczędzać na kontrakcie do momentu, kiedy zostanie przyznany. Jeśli potrzebujesz go za 3 lata, powinieneś wpłacać miesięcznie około ~122,30 €. ((5.112,92 - 710,24) : 36 miesięcy)

Oczywiście trochę mniej, ponieważ na koniec zostaną dodane odsetki / dopłata. Następnie wypłać te pieniądze i użyj je jako kapitał własny. (Warunki kredytowe w fazie kredytowej będą prawdopodobnie złe, dlatego też lepiej wypłacić na koniec.)

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata