Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: Studencki kredyt KfW!

Napisany przez bandchef
Cześć ludzie!

Oto sytuacja:

Obecnie studiuję w ostatnim semestrze licencjackich studiów i ukończę je najpóźniej do 30.09. 1.10. rozpoczyna się następny studiów magisterskich. Teraz tak się składa, że właśnie wypełniłem wniosek o dofinansowanie na studia magisterskie.
W tym wniosku zostałem zapytany, w którym miesiącu chciałbym otrzymać pierwszą płatność dofinansowania. Mogłem wybrać czerwiec. Wybrałem go.

Teraz moje pytanie: Co się stanie, jeśli wezmę płatność z wyprzedzeniem za czerwiec, lipiec, sierpień i wrzesień na studia magisterskie, ale 30.09 zdecyduję się jednak nie studiować na studiach magisterskich? Jak wtedy muszę zwrócić pieniądze? Czy będę zmuszony zwrócić otrzymane środki na raz?

Czy ktoś może mi pomóc?
Dziękuję!

Napisany przez 2Escorpio
Prawnie rzecz biorąc, w przypadku odwołania kredytu musisz natychmiast zwrócić całą pożyczoną kwotę. Oczywiście bank ma możliwość wykazania dobroci i przekształcenia już wypłaconej kwoty w małą pożyczkę ratalną... Nie musi tego robić, to byłoby wyłącznie z dobrej woli.

Napisany przez bananalars01

Teraz moje pytanie: Co się stanie, jeśli skorzystam z płatności z góry za czerwiec, lipiec, sierpień i wrzesień dla studiów magisterskich, ale 30 września jednak zdecyduję się nie kontynuować studiów magisterskich? Jak w takim przypadku muszę zwrócić pieniądze? Czy będę zmuszony zwrócić otrzymane środki na raz?

Czy ktoś może mi pomóc?
Dzięki!

oczywiście wszystko trzeba od razu zwrócić, prawdopodobnie z dodatkową opłatą.
To przecież subwencjonowany kredyt, związany z określonym celem, tutaj właśnie studiami.

Jeśli zamiast kontynuować studia magisterskie zdecydujesz się pracować i będziesz mógł przedstawić umowę o pracę, szanse na zamianę kredytu KFW na zwykły kredyt nie są złe. Dla banku domowego to nawet lepiej opłacalne.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Kwota musi zostać następnie zwrócona.

Napisany przez Alldia
W razie wątpliwości po prostu zadzwoń na infolinię KfW i poproś o przesunięcie daty wypłaty ;-)

Napisany przez 6Bankkaufmann
Dlaczego data odniesienia powinna być przesunięta? Dlaczego KfW miałaby to zrobić?

Napisany przez 2Escorpio

W razie wątpliwości wystarczy krótko zadzwonić na infolinię KfW i przesunąć datę wypłaty; -)

Myślę, że autor wątku tego nie ma na myśli. Po prostu nie musi wydawać otrzymanych pieniędzy, wtedy może je od razu zwrócić ;-)

Napisany przez Madlock
Zawsze lepiej jest potrzebować jak najmniej kredytu. W ten sposób oszczędza się stres finansowy przy spłacie. Skorzystałem z Bafög zamiast KfW, co było również łatwiejsze. Nie musiałem też spłacać całej kwoty i otrzymałem rabat za natychmiastową zapłatę całej sumy.

Napisany przez shyloKing
Ostatni wpis pochodzi z 2014 roku, prawie 10 lat temu. W forach jest powszechnie uznawane, że nie powinno się szargać martwych wątków.^^

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata